RE: Nieproszeni goście w akwarium - identyfikacja i zwalczanie. -
greg3or - 06.01.2011
Jak Ci przeszkadza to go wyłów ręcznie i tyle
nieproszeni goscie w moim akwarium -
bikus - 08.01.2011
Witajcie, ponownie...
ostatnio zauważyłem "robale" w moim akwarium

nie wiem co to za robaki, wrzucam kilka fotek, mają około 5-10mm i pełzają po szybach i zieleni. Ostatni jak jednego ubiłem to na chwile pokazało się ich dosyć sporo :/
Czy zagrażają one moim rybą i całemu akwarium? Jak z nimi walczyć?
Moje akwa:
54l
filtr kaskadowy AQUA CLEAR 30
temp. 25
parametry w normie (dokładnych nie podam ale są ok poza twardością wody.
Obsada:
15 neonków inessa
3 otoski
4 amano
X Helenka - trochę się rozmnożyła

podmiany wody co jakies 10 dni około 30-40%
dużo roślinności.
acha dodam że od ponad 3 miesięcy nic nowego do akwarium nie trafiło, a robaki zauważyłem parę dni temu
RE: nieproszeni goscie w moim akwarium -
Kaef - 08.01.2011
To są wypławki.
RE: nieproszeni goscie w moim akwarium -
bikus - 08.01.2011
acha czyli spoko, nie ma się czego bać... ale jakie one duże, na początku akwarium (rok temu) miałem wypławki ale malutkie były. Czym jest spowodowane pojawienie się ich w już dojrzałym akwarium?
a czy mogłem zaobserwować ze helenki je ganiają trochę i jedzą? Bo tak mi się wydaje.
RE: SPOSOBY WALKI ZE ŚLIMAKAMI -
toniu29 - 29.01.2011
Polecam ślimaka kanibala, a dokładnie nazywa się taki ślimak Helena.
Także miałem dużo ślimaków. Kupiłem sobie 4 sztuki.
Teraz nie mam żadnych innych ślimaków.
Polecam naprawdę działa i inne ślimaki znikają, ale nie od razu. Oczywiście na to trzeba czasu.
Mo
żecie sobie poczytać na ten temat.
Cactus79 - 29.01.2011
(29.01.2011, 01:13)toniu29 napisał(a): polecam ślimaka kanibala a dokładnie nazywa się taki ślimak Helena miałem też dużo ślimaków kupiłem sobie 4 sztuki teraz nie mam żadnych innych ślimaków polecam naprawdę działa i inne ślimaki znikają ale nie od razu oczywiście na to trzeba czasu morzcie sobie poczytać na ten temat
No "morze" sobie poczytam o Helenach. Bardzo mi pomogłeś swoją wypowiedzią. A ile takich Halinek musze kupić do 450l bo na oko mam tam z 1000-1200 slimakow ?
bomboszek - 29.01.2011
Kup ich 10 na efekty musisz poczekać, za ten czas Ci się rozmnożą (dostęp to pokarmu). Potem to będziesz szukał na allegro albo na forach ślimaków na pokarm, żeby nie były głodne... Także jak zobaczysz "resztki" ślimaków w akwarium załóż jakąś hodowlę na pokarm dla nich.
Cactus79 - 29.01.2011
Bamboszek moja wypowiedz była z przymrużeniem oka
olaola - 06.02.2011
ale mna przed chwilka wstrzaslo, nie wiem gdzie to umiescic..
na moim swiderku zauwazylam pijawke, czarna, malusienka, nie wiem jak sie jej pozbyc, pewnie mial ja pod skorupka, moze ma wiecej.. i co teraz? zdjac jej nie ma jak, bo jak slimak sie chowa, to zamyka ja w skorupie.. brrr..
Bulkas - 06.02.2011
Właśnie zaobserwowałem w akwarium małe rozdętki, kilkanaście 1-2 milimetrowych sztuk.
Zaczynać już to tępić? Czy te ślimaki są pożyteczne czy szkodliwe?