RE: [200L BW] grobla -
apri cort - 10.10.2012
Podzielam zdanie Dawida, nie ma większej frajdy niż fruwający po akwa, zdrowy muł, gdy ryby sobie buszują. Sama natura! Ja tam nigdy nie odmulam i podmiany też robię sporadycznie, za to zapewniam porządny kubeł do 2x większego akwa niż mam.
grobel - 10.10.2012
(10.10.2012, 08:44)anna_joz napisał(a): ja może nie jestem ekspertem ale dorzuce swoje trzy grosze.
Otoski to ryby typowo roślinożerne więc w BW raczej z dietą nie poszaleją...
Trzeba im zapewnić granulaty i tabletki na bazie roślinnej.
Generalnie ja nie jestem za tym aby otoski trzymać w BW - miałam je w "roślinniaku" i tak miały raj ( a przynajmniej na takie szczęśliwe wyglądały )
Poza tym pochodzą one z odłowu a nie z hodowli i czasem niestety część z nich pada zanim się zaaklimatyzuje w akwa. Ale jak sie juz zaaklimatyzują to zyją długo i zdrowo 
To śliczne rybki, buszujące wśród rożlinności, drobne, delikatne i urocze. Czasem ruchliwe łobuzy czasem zastygają w bezruchu jakby spały 
Otoski jako jedyne zbrojniki całe życie żywią się glonami w przeciwieństwie do tzw glonojadów, które tylko za młodu zjadają glony. Otoski są polecane do akwariów roślinnych opanowanych przez glony ponieważ zjedzą glony z roślin nie uszkadzając liści. W moim świeżym akwarium nie ma glonów dlatego rzuciły się na drewno. Mam tabletki Green Algae od Tropicala. Zobaczymy czy się skuszą.
apri cort - 10.10.2012
Grobel, a po co Ci otoski w ogóle...?
grobel - 10.10.2012
(10.10.2012, 09:25)apri cort napisał(a): Grobel, a po co Ci otoski w ogóle...?
Nigdy ich nie miałem. W moim mieście są bardzo rzadko, Zaciekawiło mnie ich stadne życie, nie rosną duże i są ciekawsze niż większość popularnych zbrojników.
Dawid N - 11.10.2012
No z tymi podmianami to ja bym uważał jeśli się nie odmula. Ważne przy syfku, aby nie przekarmiać aby nic nie zalegało da nie
Masz już ustaloną obsadę?
wisnia0384 - 11.10.2012
Co do tej chrbatki z szyszek się wypowiem, a dokładnie to na temat parzenia szyszek.
Ja zawsze zalewam wrzątkiem w 1-litrowym słoiku jakąś ilość i owijam zakręcony słoik w koc. Czekam aż zupełnie ostygnie i wlewam powoli do akwarium. Wywar - atrament

Woda w baniaku też
grobel - 11.10.2012
(11.10.2012, 10:39)Dawid N napisał(a): No z tymi podmianami to ja bym uważał jeśli się nie odmula. Ważne przy syfku, aby nie przekarmiać aby nic nie zalegało da nie
Masz już ustaloną obsadę?
Aktualnie pływa 7 otosów i 4 skalary, dojdą jeszcze 3 otoski i 8-10 kirysków panda lub spiżowych. Na tym się raczej zamknie.
Wiśnia- dzięki, następną tak zrobię.
Dawid N - 11.10.2012
I taka obsada byłaby ok, możesz dodać jeszcze sporą ławicę dorosłych neonów innesa i będzie luks
apri cort - 11.10.2012
Dżizas już przestańcie z tymi neonami, jest tyle fajniejszych ławicowców, chociażby fantomy czarne.
grobel - 11.10.2012
Apri- Neonki są Bardzo popularne, podobają mi się czarne ale nie wiem czy warto je dodać do obsady.
Co jeszcze można wpuścić żeby w akwarium było ciekawiej?