Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[108L] Moje pierwsze akwarium, proszę o rady - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [108L] Moje pierwsze akwarium, proszę o rady (/showthread.php?tid=23055)

1 2 3 4 5 6 7

RE: [108L] Moje pierwsze akwarium, proszę o rady - dawidpl - 25.11.2010

Brzanki i danio ciągle wariują. Danio są bardzo żywe, pływają po różnych zakamarkach akwarium, ganiają się itp. Brzanki od czasu do czasu walczą. Żywo pływają po całym akwarium. Ostatnio zauważyłem nawet, że jedna brzanka znalazła sobie swoje miejsce pod wapieniami i odgania inne brzanki.
Jak ryby zobaczą moją rękę to przypływają do niej bo myślą, że nasypie im pokarmu.

Może się nie znam ale myślę, że to normalne zachowanie ryb. Jeżeli ktoś mi wytłumaczy jak moje ryby powinny się zachowywać i dlaczego tak się nie dzieje to wówczas jestem w stanie zmienić akwarium które mi się podoba. Ale wybaczcie, jeżeli ktoś uważa, że akwarium jest do kitu bo są w nim wapienie i z tego powodu niby rybom ma być w nim źle bo jest akwarystą od 10 lat i to wie... jakoś mnie to nie przekonuje. Dodam jeszcze, że właśnie dużo rybek pływa wokół tych wapieni a jedna brzanka odgania od nich inne.

RE: [108L] Moje pierwsze akwarium, proszę o rady - Kondziu360 - 25.11.2010

No niestety wystrój jest fatalny, wogóle nieprzemyślany. Wszystko po prostu upchnięte, byle było...
Całość wygląda nienaturalnie...

RE: [108L] Moje pierwsze akwarium, proszę o rady - dawidpl - 25.11.2010

Kondziu360: a co Ci się tak nie podoba? Co byś zmienił?

I jak już ten wapień filipiński jest aż tak zły to na co byście go zamienili? Chciałbym jakieś skałki.

RE: [108L] Moje pierwsze akwarium, proszę o rady - dawidpl - 26.11.2010

Edytowałem pierwszego posta i dodałem filmik. Trochę inaczej ułożyłem te wapienie, ale nie jestem przekonany czy jest lepiej. Ale jak widać na filmiku ryby żyją i mają się dobrze Smile

RE: [108L] Moje pierwsze akwarium, proszę o rady - Kondziu360 - 26.11.2010

Dlaczego zbiornik mi się nie podoba? Bo kojarzy mi się z kiczem i tandetą z lat 80. W akwariach stały wtedy porcelanowe zameczki, zatopione łodzie podwodne i inne 'ozdoby'. I to akwarium właśnie takie jest - nic do niczego nie pasuje. To nie przypomina żadnego biotopu. Powkładałeś to co miałeś i czekasz na oklaski...
Akwarium powinno wyglądać naturalnie...

Wyrzuć te skały, postaw na rośliny i korzenie...

Kondziu360: po pierwsze nie powkładałem co miałem tylko to co mi się spodobało i co zamówiłem sobie. Nie ma tam żadnej porcelany, wszystko jest naturalne.
Kto do mnie nie przychodzi to jest w zachwycie, 2 osoby już powiedziały, że nigdy tak ładnego akwarium nie widziały. No cóż, ale jeżeli tu jest oceniane tylko to czy jest zgodne z biotopem czy nie to oryginalne pomysły nie będą docenione.

RE: [108L] Moje pierwsze akwarium, proszę o rady - apri cort - 26.11.2010

Dawid sorry, ale Twoi znajomi w takim razie niewiele jeszcze widzieli, skoro tak się zachwycają. Zresztą co mają powiedzieć, gdy przychodzą w gości? Zwróć uwagę na mech, lata jak jakieś rozczochrane włosy i wyłapuje z wody detritus, wygląda naprawdę nieestetycznie.

apri cort: nie mówią tego z grzeczności jak się pytają gdzie co kupiłem, za ile, ile czasu mi to zajęło i rozmowa przez pół godziny jest o tym akwarium. Najwidoczniej ludziom, którzy nie mają jakiegoś zboczenia na punkcie odwzorowania naturalnego biotopu takie akwarium się podoba.

Co do mchu to mi akurat podoba się taki powiewający mech, ale fajnie by też wyglądało gdyby obrósł wapienie. Tylko jak go przyczepić do tych skałek? Trzeba kupić taką siatkę, która jest sprzedawana na allegro?

Jak ktoś może niech napisze czy tym roślinkom, które mam będzie dobrze na piachu.

RE: [108L] Moje pierwsze akwarium, proszę o rady - Damian4 - 26.11.2010

Idź do sklepu wędkarskiego i kup zwykłą żyłkę do wędki. Wyjmij tę skałkę z akwarium, owiń mech żyłką i tyle.

RE: [108L] Moje pierwsze akwarium, proszę o rady - apri cort - 26.11.2010

[quote='dawidpl' pid='215177' dateline='1290789934']
apri cort: nie mówią tego z grzeczności jak się pytają gdzie co kupiłem, za ile, ile czasu mi to zajęło i rozmowa przez pół godziny jest o tym akwarium. Najwidoczniej ludziom, którzy nie mają jakiegoś zboczenia na punkcie odwzorowania naturalnego biotopu takie akwarium się podoba.

i z ostatnim zdaniem mogę się zgodzić Wink Co do mchu to ja zwykłą nitką przywiązuję, pewnie się z czasem rozłoży, ale wtedy mech już będzie przyrośnięty.