Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Mój welon :) - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia zwierząt akwariowych (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=19)
+---- Temat: Mój welon :) (/showthread.php?tid=13120)

1 2 3 4 5 6

RE: Mój welon :) - krysti27 - 16.10.2009

Wysypka tarłowa występuję u samców, więc możesz być pewna, że masz rybola Tongue
Co do ganiania innej ryby: prawdopodobną przyczyną jest mały litraż, Twoja ryba byłą "u siebie", wie, że ma małą przestrzeń do życia a tu zjawia się jakiś intruz, zaczęła go więc przepędzać, aby mieć więcej miejsca dla siebie. Złote rybki nie są agresywne, (sporadycznie samce w czasie tarła) więc jak akwarium będzie odpowiedniej wielkości znikną ganianiny. Tylko pamiętaj, że jak kupisz nową rybę, musisz jej zrobić kwarantannę (min. tydzień) w osobnym, napowietrzanym zbiorniku. Możesz najpierw urządzić nowe akwarium, przenieść tam swoją rybcie, a wtedy w tym małym zbiorniku prowadzić kwarantannę dla nowego przybysza aby się upewnić, że nie ma żadnej choorby.
112l to nie jest wiele, więc większość szafek które mają min.1,8-2cm gruby blat, są dobrze wypoziomowane, mają jakieś pionowe wzmocnienia da radę, nie trzeba specjalnie szukać w zoologu gdzie ceny są zawyzone, sprawdź w meblowych i na allegro. Ja swoją szafkę pod 375l zamówiłam właśnie przez allegro i od faceta z drugiego końca Polski wraz z wysyłką wyszło mi o 50% taniej niż u stolarzy w mojej okolicy czy sklepach internetowych.

RE: Mój welon :) - Asza_A - 17.10.2009

krysti27 napisał(a):Wysypka tarłowa występuję u samców, więc możesz być pewna, że masz rybola Tongue
Co do ganiania innej ryby: prawdopodobną przyczyną jest mały litraż, Twoja ryba byłą "u siebie", wie, że ma małą przestrzeń do życia a tu zjawia się jakiś intruz, zaczęła go więc przepędzać, aby mieć więcej miejsca dla siebie. Złote rybki nie są agresywne, (sporadycznie samce w czasie tarła) więc jak akwarium będzie odpowiedniej wielkości znikną ganianiny. Tylko pamiętaj, że jak kupisz nową rybę, musisz jej zrobić kwarantannę (min. tydzień) w osobnym, napowietrzanym zbiorniku. Możesz najpierw urządzić nowe akwarium, przenieść tam swoją rybcie, a wtedy w tym małym zbiorniku prowadzić kwarantannę dla nowego przybysza aby się upewnić, że nie ma żadnej choorby.
112l to nie jest wiele, więc większość szafek które mają min.1,8-2cm gruby blat, są dobrze wypoziomowane, mają jakieś pionowe wzmocnienia da radę, nie trzeba specjalnie szukać w zoologu gdzie ceny są zawyzone, sprawdź w meblowych i na allegro. Ja swoją szafkę pod 375l zamówiłam właśnie przez allegro i od faceta z drugiego końca Polski wraz z wysyłką wyszło mi o 50% taniej niż u stolarzy w mojej okolicy czy sklepach internetowych.

bardzo dziękuję za pomoc! Smile
a w tych 112l mogę mieć z 2-3 welony?

RE: Mój welon :) - malutka243 - 17.10.2009

2 spokojnie, 3 od biedy tez, ale lepiej 2, welonki jak pewnie zauważyłaś baardzo brudzą Wink
Sama kiedyś miałam 3 w 100l i oddałam jedną welonkę, bo miałam wrażenie, że się po prostu nie mieszczą.

RE: Mój welon :) - Asza_A - 17.10.2009

oo tak, zauważyłam przy odmulaniu dna.
to 2 będę miała Smile

RE: Mój welon :) - Jafix - 18.11.2009

A ja mam dołka do mojego wyjazdu na studia będę miał ''klitkę''Tongue Chociaż moim zdaniem jak ma sie pomysł to wszystko można pięknie dostroić i wystroić

dobór AKWA DO RYBEK a nie na odwrót

RE: Mój welon :) - Gonitwa666 - 04.12.2009

W moim pierwszym akwarium 45l trzymałam 5 welonów i bojownika bo tak mi doradzono w sklepie gdzie je kupiłam. O zgrozo, człowiek był w tedy młody, głupi i nie miał internetu by czegokolwiek się dowiedzieć.

W 112 l wydaje mi się że 3 welonki możesz śmiało trzymać pod warunkiem dobrej filtracji i dużej ilości roślin. No i raczej braku towarzystwa dla tych rybek, chyba że kilka ampularii Tongue

RE: Mój welon :) - nila - 11.01.2010

Droga Asza A .
Nie kieruj się bzdurami, którzy niekiedy wypisuja. W 120l możesz ich trzymać kilka, pod warunkiem, że kupisz odpowiedni gatunek. Welony potrzebują od 15-60 l na osobnika. Welon ozdobny z pięknie rozbudowanymi welonami dorasta do 11-12 cm (rozmiar xl), czasami są większe 20cm (rozmiar xxl). ale to po 5-10 lat). Welon-karaś, który potrzebuje 60l to ryba ozdobna do oczek wodnych, a to zupełnie co innego. Napisz jakie masz rybki (wielkość, wygląd) i jakie widziałaś w sklepie to Ci doradzę co kupić. Albo wrzuć fotki. Ja się w nich miłuję od lat...

RE: Mój welon :) - Kaef - 11.01.2010

nila napisał(a):Droga Asza A .
Nie kieruj się bzdurami, którzy niekiedy wypisuja. W 120l możesz ich trzymać kilka, pod warunkiem, że kupisz odpowiedni gatunek. Welony potrzebują od 15-60 l na osobnika. Welon ozdobny z pięknie rozbudowanymi welonami dorasta do 11-12 cm (rozmiar xl), czasami są większe 20cm (rozmiar xxl). ale to po 5-10 lat). Welon-karaś, który potrzebuje 60l to ryba ozdobna do oczek wodnych, a to zupełnie co innego. Napisz jakie masz rybki (wielkość, wygląd) i jakie widziałaś w sklepie to Ci doradzę co kupić. Albo wrzuć fotki. Ja się w nich miłuję od lat...

Gratuluje i pozdrawiam.
Aż żal komentować.

RE: Mój welon :) - apri cort - 11.01.2010

Ciekawe, jak wygląda akwa użytkownika nila, aż się boję...
Czy ludziom przetrzymującym welony w zbyt małych zbiornikach nie przeszkadza to, jak głupio wyglądają obijając się o ściany zbiornika? Przecież to potężne, ruchliwe ryb! Jeśli weźmiemy pod uwagę objętość ciała, to większe będą chyba tylko duże pielęgnice... a takie się trzyma w akwa 300l i większych.

RE: Mój welon :) - nila - 12.01.2010

O moje akwaria się nie martwcie. I niech piszą Ci co hodują welony. Nie sądzę, że Kaef i Apri Cort mają doswiadczenie w tych sprawach. Ja mam welonki ponad 30 lat . Od kilkunastu moja rodzina utrzymuje się z ich sprzedaży. Moją specjalnością są głownie lwie głowy, motylkowe kule, feniksy, teleskopy. Hoduję na chwilę obecną 25 gatunków welonów. Od dobrych kilku lat są dostepne w sprzedaży welony do małych akwariów, które dorastają maksymalnie do 3cm po kilku latach oraz takie, które sa mutacją tych miniaturek. Mam np w sprzedaży obecnie bańkowce w kolorze lila, które się rozmnażają w wieku 4lat i mają wtedy 3,5-4cm.
Pozdrawiam
Ps. Kaef z żabami trafiłeś w dziesiątkę. Dziękuję