Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Rozmnażanie SKALARÓW - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Rozmnażanie ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Temat: Rozmnażanie SKALARÓW (/showthread.php?tid=4910)

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - bombka124 - 15.09.2011

Minęły 3 doby od tarła i dzisiaj zauważyłem grupkę maleńkich kuleczek machających ogonkami na dnie kotnika Shy Część ikry zbielała na plastikowym liściu, ale nie pleśnieje (Healthosan Tropicala pomógł?), druga połowa opadła na dno i macha ogonkami aż miło patrzeć Wink

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - Shadov - 07.10.2011

Dobra, to teraz na mnie kolej. Powoli moje skalary zaczynają składać ikrę. Mam dwie parki. Tydzień temu pierwsza złożyła ikrę. Jako, że to pierwszy raz, to stwierdziłem że co mi tam- zobaczę co się będzie działo. Przez pierwszy dzień wszystko ok, ładnie się ikrą opiekowały, wszystko cacy. Po nocy po ikrze nie było już śladu Wink
Dziś druga para złożyła ikrę. No i teraz myślę sobie co zrobić. Albo do kotnika w 375l, ale w sumie mało chętnie, bo ten kotnik jest taki (siateczkowy), że jak mi się neonki wykluły i przepływały koło ścianek/podłogi kotnika, to skalary i tak je zasysały Wink
Chętniej bym kotnik wrzucił do 112l do krewetek. parametry wody praktycznie identyczne.
Ew. wrzucić liść z ikrą do zupełnie pustego zbiornika, ale brak mi takowego- od biedy by była miska tylko że bez filtra- sam napowietrzacz + bym wrzucił jakieś roślinki + wtedy podmiany wody raz dziennie.
Która z tych opcji najlepsza?

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - top2107 - 07.10.2011

napowietrzanie i temperatura są najważniejsze, lepiej żeby liść był w małym pojemniku ponieważ trzeba dodać sporo środka grzybobójczego. Jeżeli nie dodasz chemii, 100%, że ikra spleśnieje, jak dodasz masz 50% szans, że będzie ok. Jeżli dodasz środka i będziesz wybierał spleśniałe ziarenka ikry wszystko się uda.
Ja inkubowałem ikrę w litrowym pojemniku zanurzonym w akwarium ogólnym, do pojemnika był wrzucony kamień napowietrzający, oraz był dodany preparat osłonowy dla ikry wrażliwej, codziennie podmieniałem 50% wody, 1/2 litra wody wylewałem i dolewałem wodę z akwarium uzupełniając chemią. Dodatkowo pipetą usuwałem spleśniałe jajeczka. Powiem, że trzeba tym zabiegom poświęcić trochę czasu. Pierwsze dwie doby są decydujące, jeżeli chodzi o pleśnienie ikry skalarów.

Powodzenia

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - Shadov - 09.10.2011

(07.10.2011, 20:46)top2107 napisał(a):  napowietrzanie i temperatura są najważniejsze [...] Jeżeli nie dodasz chemii, 100%, że ikra spleśnieje

Dzięki za rady. Minęło 48h od złożenia ikry. Ostatecznie zdecydowałem się ma przeniesienie liścia do kotnika z siatki, który umieściłem w krewetkarium Temperatura 25-26*C, kotnik zaraz obok wylotu deszczownicy, więc kamień napowietrzający odpuściłem. Chemii żadnej też nie wlewałem, bo jej po prostu nie miałem pod ręką. Na bieżąco usuwam białe jajeczka (do tej pory może około 10% poszło out), w jajeczkach dobrych widać już jakieś ciemniejsze barwy...ruchu jeszcze nie widać.
Parametry wody
Ph 6,2
KH 0*n
GH 8*n

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - Shadov - 10.10.2011

Wczoraj wieczorem jeszcze usunąłem kilka białych jajeczek. Dziś rano chciałem zrobić to samo, ale zauważyłem już pływający narybek (kilkanaście sztuk), więc nie przeszkadzałem im w wykluwaniu się. Przed chwilką wróciłem z pracy i w kotniku pływa dobre 60-80 sztuk. Trochę jestem zdziwiony, bo to pierwsza ciąża skalarów.
Trochę dziwnie, bo z tego co czytałem i oglądałem, to narybek skalara powinien opaść na dno, a moje próbują od razu pływać koło liścia na którym się wykluły. Wygląda to to tak:

W sumie bardziej mi przypomina narybek neonka, ale doświadczenie mam mizerne, więc liczę na wasze podpowiedzi. Na dnie kotnika rozłożyłem trochę mchu, żeby rybki na niego spadały, bo bałem się że choć kotnik z materiału, więc oczka bardzo małe, ale może krewetki by wyskubały przez nie rybki.

Przy okazji pytanie powiązane, do wylęgu solowca kupiłem sobie sól w akwarystycznym, ale jest jakaś dziwne- tzn niebieska- "uzupełniona w mikro i makroelementy" Nada się taka?

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - top2107 - 11.10.2011

z tego filmu trudno cokolwiek wywnioskować na pewno, ale mam wrażenie, że narybek jest zarażony pleśnią ... chociaż tak jak napisałem, mogę się mylić.

ta sól nie jest najlepsza, a już na pewno nie najtańsza ... Wink

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - Shadov - 11.10.2011

(11.10.2011, 00:35)top2107 napisał(a):  z tego filmu trudno cokolwiek wywnioskować na pewno, ale mam wrażenie, że narybek jest zarażony pleśnią ... chociaż tak jak napisałem, mogę się mylić.

No to prawda, ale to max jakość co mogłem zrobić+robione przez ściankę kotnika. No narybek wygląda ok (jak na moje doświadczenie czyli zerowe Wink ), w każdym razie na razie nie widać trupków, wszystkie się ruszają. Dziś usunąłem liścia. Narybek w słusznej większości opadł na mech i sobie w nim macha ogonkami Wink

(11.10.2011, 00:35)top2107 napisał(a):  ta sól nie jest najlepsza, a już na pewno nie najtańsza ... Wink

No jakoś zawsze jak pytałem w zoologicznym, to nie mieli. Jak się raz zdarzyło to dostałem coś takiego. Mały woreczek (30g) za 2,5zł więc tragedii nie ma. Dziś chyba testowo odpalę hodowlę solowca żeby przetestować czy jajka i sól są ok. Rozumiem, że karmić zacząć dopiero gdy rybki sobie zaczną próbować pływać, tak?

(11.10.2011, 16:27)Shadov napisał(a):  No jakoś zawsze jak pytałem w zoologicznym, to nie mieli. Jak się raz zdarzyło to dostałem coś takiego. Mały woreczek (30g) za 2,5zł więc tragedii nie ma. Dziś chyba testowo odpalę hodowlę solowca żeby przetestować czy jajka i sól są ok. Rozumiem, że karmić zacząć dopiero gdy rybki sobie zaczną próbować pływać, tak?

Karmić jak już będą dobrze pływać , ja sól niejodowaną kupiłem 5kg za 4 zeta. Smile

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - Shadov - 11.10.2011

(11.10.2011, 16:45)top2107 napisał(a):  Karmić jak już będą dobrze pływać , ja sól niejodowaną kupiłem 5kg za 4 zeta. Smile

No właśnie, naciągacze kurcze Wink, zawsze jak pamiętałem o tym żeby kupić sól niejodowaną, to w sklepie była tylko jodowana Wink

W każdym razie hodowla nastawiona pod halogenem, zobaczymy czy do jutra wieczór coś się wykluje- jajka przeleżały u mnie w szafie z pół roku, więc mam pewne obawy, no ale skalary powinny zacząć pływać za jakiś tydzień, więc mam jeszcze czas na działanie jeżeli coś nie wypali.

30 dkg soli to max na dwa litry wody, nie używaj wody do więcej niż jednego wylęgu ...