RE: [ 375l ] Greg3or - Już po Kryzysie - chyba -
bern11 - 25.02.2012
Gratuluję wytrwałości w walce

, też dziś od rana walczyłem z czyszczeniem akwa do restartu

Zmętnienie powinno ustąpić po paru dniach,
asz32 - 26.02.2012
o jej, zaskoczyła mnie ta informacja, szkoda takiego baniaka, co za dziadostwo Ci się przypałętało :/ woda faktycznie mętna, ale ja bym nie dodawała żadnych "odmętniaczy" - daje to efekt na chwilę a później znów to samo, poczekaj aż wszystko samo się ustabilizuje i oczywiście częstsze podmiany
aleksandra84 - 26.02.2012
Hmmm no trochę mnie zaskoczyłeś informacją, iż nie walczyłeś z zakwitem w sposób bardzie ambitny hhheehehe Ja walczyłam 3 tygodnie i wygrałam

uv'ki nie masz?
Ale z drugiej strony aranż świetny!!!!
greg3or - 01.04.2012
Tak napisałem, ze to już po kryzysie, ale chyba się zbytnio pospieszyłem z takową informacją i baniak zzieleniał tak ze nic widać nie było

fotek nawet nie robiłem bo straciłem poczucie humoru

Zacząłem więc mozolną walkę z wiatrakami no i nie było mnie tu troszkę czasu. Sytuacja wraca chyba powoli do normy, chociaż część rośli jak heniek duży, mały, lotos troszkę na tym ucierpiały bo zaciemnienie trwało około dwa tygodnie. Teraz świecę tak 4 godzinki i co dwa dni wydłużam ten proces aby znów się nie nawróciło.
Pozdrawiam i samych sukcesów wszystkim Wam życzę

Opinie mile widziane
RE: [ 375l ] Greg3or - Aktualizacja zapraszam) -
agrareoligada - 01.04.2012
Akwa i tak prezentuje się pięknie. Powodzenia
Wiejko - 01.04.2012
I jakiej opinii Ty oczekujesz?

Dobrze wiesz, że masz świetne akwarium i 90% akwarystów chciałoby aby ich akwariów tak wyglądało jak Twoje po ataku glonów. Jedyne co bym zmienił, to zabudował lampy.
Slanter - 04.04.2012
Uff...przelecialem 44 strony tego tematu. Kawal historii z tym akwarium. Akwarium jest piekne no i ten efekt cieni i zalaman swiatla ktory tylko moga dac swiatla HQI. Utrzymanie tak wielkiego zbiornika roslinnego to sporo wysilku ale tez umiejetnosci w dozowaniu i calej pielegnacji. Chyle glowe. Moze teraz nadszedl czas na jakas aranzacje? Masz mozliwosc na scinajacego z nog holendra. Tylko odpowiednio pogrupowac, skontrastowac i poprzycinac. Mmmm! Troche wiecej byloby pracy z przycinkami ale za to o wiele mniejsze ryzyko termonuklearnego wybuchu glonow jaki ostatnio przeszedles. Fajnie byloby zobaczyc wiecej kolorow i ksztaltow. Dobra aranzacja w takim dlugim baniaku nie jest prosta ale tez nie niewykonalna. Pomysl...moze czas na kolejny etap, wyzwanie, zmiane...
toomeka@wp.pl - 04.04.2012
yuuhhhhhhhhhhh. Ale brzydkie

Żarcik. Jak zawsze robi wrażenie.
AquaMike - 09.04.2012
Akwa bardzo fajne, przeleciałem przez cały temat i przyznam, że najbardziej podobało mi się w pierwszych jego stadiach, gdzie było relatywnie mało haszczy, a korzenie oraz kamienie mocno wybijały się na 1 plan, dzięki czemu czuć było dużą przestrzeń. To lubię najbardziej, bo nie sztuka napakować do akwa ile wlezie roślin, sztuka to odpowiednia ich aranżacja i względny minimalizm, tak aby nie było efektu ciasnoty. Kolejne aranżacje mniej mi się podobały, za dużo roślin i za bardzo rozrośnięte, a teraz znowu zaczyna być ładnie. Widać, że najlepiej tego typu akwa wyglądają, gdy rośliny są regularnie podcinane i trzymane w ryzach, przy dużej widoczności podłoża
Niestety głowa boli jak się policzy ile takie akwa kosztuje, z pewnością nie jest to hobby dla przeciętnego śmiertelnika. Kupujesz prawie wszystko co najdroższe, kamienie po 40zł za kg, ładne korzenie, kilka filtrów, drogie lampy i ich duże zużycie prądu, nocne ledy... no i kupe roślin, a o koszty ich nawożenia i utrzymania nawet nie pytam

Do pełni przepychu brakuje chyba tylko optiwhite oraz podłoża amazonii. Jakby każdy z nas miał dostęp do podobnych składowych budowania akwarium myślę, że więcej byśmy obserwowali takich akwa na naszym forum
Mam pytanie o substrat, gdyż sam się zastanawiam nad manado - czy on nie jest zbyt lekki? Ponoć ruszają go nawet krewetki, nie wspominając o rybach. Ciekawi mnie, czy będzie to kłopotliwe przy odmulaniu i sadzeniu/przesadzaniu roślin....? I ostatnie pytanie - jakimi preparatami zwalczasz glony?
pozdrawiam,
AquaMike
greg3or - 10.04.2012
(01.04.2012, 19:41)agrareoligada napisał(a): Akwa i tak prezentuje się pięknie. Powodzenia
Dziękuję za opinię )
(01.04.2012, 20:51)Wiejko napisał(a): I jakiej opinii Ty oczekujesz?
Dobrze wiesz, że masz świetne akwarium i 90% akwarystów chciałoby aby ich akwariów tak wyglądało jak Twoje po ataku glonów. Jedyne co bym zmienił, to zabudował lampy.
Lamp nie da rady zabudować i tak trzyma je tylko tylna ściana z dechy o grubości około 1,5cm

(04.04.2012, 06:57)Slanter napisał(a): Uff...przelecialem 44 strony tego tematu. Kawal historii z tym akwarium. Akwarium jest piekne no i ten efekt cieni i zalaman swiatla ktory tylko moga dac swiatla HQI. Utrzymanie tak wielkiego zbiornika roslinnego to sporo wysilku ale tez umiejetnosci w dozowaniu i calej pielegnacji. Chyle glowe. Moze teraz nadszedl czas na jakas aranzacje? Masz mozliwosc na scinajacego z nog holendra. Tylko odpowiednio pogrupowac, skontrastowac i poprzycinac. Mmmm! Troche wiecej byloby pracy z przycinkami ale za to o wiele mniejsze ryzyko termonuklearnego wybuchu glonow jaki ostatnio przeszedles. Fajnie byloby zobaczyc wiecej kolorow i ksztaltow. Dobra aranzacja w takim dlugim baniaku nie jest prosta ale tez nie niewykonalna. Pomysl...moze czas na kolejny etap, wyzwanie, zmiane...
Na razie na zmianę się nie zanosi

no chyba, że zmianą jest likwidacja zbiornika co jest prawdopodobne na przełomie lipca i sierpnia. Jak miał bym wyjechać do niemiec na 3 miesiące to niestety ale zbiornik będę musiał zamknąć na ten okres bo nikogo nie mam kto by umiał się nim zająć

(04.04.2012, 16:27)toomeka@wp.pl napisał(a): yuuhhhhhhhhhhh. Ale brzydkie
Żarcik. Jak zawsze robi wrażenie.
(09.04.2012, 12:11)AquaMike napisał(a): Akwa bardzo fajne, przeleciałem przez cały temat i przyznam, że najbardziej podobało mi się w pierwszych jego stadiach, gdzie było relatywnie mało haszczy, a korzenie oraz kamienie mocno wybijały się na 1 plan, dzięki czemu czuć było dużą przestrzeń. To lubię najbardziej, bo nie sztuka napakować do akwa ile wlezie roślin, sztuka to odpowiednia ich aranżacja i względny minimalizm, tak aby nie było efektu ciasnoty. Kolejne aranżacje mniej mi się podobały, za dużo roślin i za bardzo rozrośnięte, a teraz znowu zaczyna być ładnie. Widać, że najlepiej tego typu akwa wyglądają, gdy rośliny są regularnie podcinane i trzymane w ryzach, przy dużej widoczności podłoża 
Niestety głowa boli jak się policzy ile takie akwa kosztuje, z pewnością nie jest to hobby dla przeciętnego śmiertelnika. Kupujesz prawie wszystko co najdroższe, kamienie po 40zł za kg, ładne korzenie, kilka filtrów, drogie lampy i ich duże zużycie prądu, nocne ledy... no i kupe roślin, a o koszty ich nawożenia i utrzymania nawet nie pytam
Do pełni przepychu brakuje chyba tylko optiwhite oraz podłoża amazonii. Jakby każdy z nas miał dostęp do podobnych składowych budowania akwarium myślę, że więcej byśmy obserwowali takich akwa na naszym forum 
Mam pytanie o substrat, gdyż sam się zastanawiam nad manado - czy on nie jest zbyt lekki? Ponoć ruszają go nawet krewetki, nie wspominając o rybach. Ciekawi mnie, czy będzie to kłopotliwe przy odmulaniu i sadzeniu/przesadzaniu roślin....? I ostatnie pytanie - jakimi preparatami zwalczasz glony?
pozdrawiam,
AquaMike
Tak też mi się bardziej podoba jak roślin nie jest jakoś super dużo tylko umiarkowanie

Koszty koszty koszty no są jak w każdym akwarium to hobby do tanich nie należy ale ja nie kupiłem tego jednorazowo, więc nie można mówić tu o kosztach powstania nowego zbiornika jako super duże

Co kilka miesięcy coś dochodziło i tak się uzbierało

Podłoże wcale nie jest za lekkie mam je już sporo czasu, wcześniej też je miałem i w sumie nie narzekam

Przed wsadzeniem go do akwarium zrobiłem płukanie i co pyli to pyli od czasu do czasu ale nie w dużych ilościach a w znikomych a mam też kiryski pigmejki i jakoś nie widzę aby podłoże mi fruwało po akwarium. Dla mnie to dobre i tanie podłoże, któremu zaufałem i do tej pory mnie nie zawiodło. Do sadzenia roślin to podłoże jest idealne, mały granulat tylko sprzyja tym czynnościom. Do redukcji glonów nie używam nic heheheh No w sumie to skłamałem jak są na kamieniach i korzeniach to je wyciągam i szoruję szczotką do czystości i wracają do baniaka ))))
Dzięki wszystkim za opinie to raz, dwa nie piszcie, że nic nie można zrobić lepiej bo nawet jak jest idealnie to da się zrobić to lepiej i nie wszystko co podoba się jednemu podoba się drugiemu

Akwarium mam po przejściach heh więc warto znać opinie o kto myśli
Pozdrawiam Wszystkich i samych sukcesów życzę !!