Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Rozmnażanie SKALARÓW - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Rozmnażanie ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Temat: Rozmnażanie SKALARÓW (/showthread.php?tid=4910)

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - top2107 - 30.05.2011

dodam tylko, że "czółko" pojawia się u kilkuletniego samca i to nie zawsze

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - xtral - 10.06.2011

witam mam pytanie 2 dni temu parka złożyła ikrę w akwarium (240l 3mieczyki jeden sum kiryśnik i 5 gupików i 2 skalary) troszkę się boje że po wykluciu zjedzą narybek? to ich 2 podejście za pierwszym to się omal nie pozabijały ze sobą no ale teraz to strach rękę wsadzić do akwarium Smile mam odłowić mieczyki ? i tą parkę skalarów?

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - Radzioo - 10.06.2011

Hmm ja bym odłowił właśnie je i zostawił tylko parkę skalarów potem małe przełóż do akwa jakieś mniejszego.

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - top2107 - 10.06.2011

(10.06.2011, 05:27)xtral napisał(a):  witam mam pytanie 2 dni temu parka złożyła ikrę w akwarium (240l 3mieczyki jeden sum kiryśnik i 5 gupików i 2 skalary) troszkę się boje że po wykluciu zjedzą narybek? to ich 2 podejście za pierwszym to się omal nie pozabijały ze sobą no ale teraz to strach rękę wsadzić do akwarium Smile mam odłowić mieczyki ? i tą parkę skalarów?

pozostałe ryby zjedzą ikrę ... lepiej przerzucić ikrę ...
pytanie czy jesteś przygotowany do sztucznej inkubacji i podchowu młodych

ikry to raczej nie zjedzą bo ta parka wszystkich trzyma z daleka gdy wsadzałem napowietrzacz pod liść z ikra to mnie zaatakowały wcześniejszej ikry też inne ryby nie zjadły niestety spleśniała bo gdy jedna den skalar chciał usunąć spleśniałą ikrę drugi go atakował no ale teraz ładnie współpracują (za 1 razem było około 100jajeczek nie minęło 3 tygodnie i znowu samica złożyła ikrę tym razem 2 razy tyle) łatwiej chyba będzie mi odłowić mieczyki i gupiki. A tą parkę skalarów mam od małego fuks się trafił że akurat była parka i do tego taka jurna Tongue zrobię kilka fotek i jak się dowiem jak to zrobić to wkleję pozdro

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - dawid dr - 10.06.2011

Witam mam parkę skalarów mają gdzieś około roku złożyły już drugi raz ikrę ale niestety przy pierwszym jak i przy drugim razie zjadły ikrę moje pytanie czy są jeszcze za młode na opiekowanie się ikrą??

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - Radzioo - 10.06.2011

A jaki litraż akwa masz?

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - MarcinMadsen - 10.06.2011

Nareszcie się udało . Młode od rana powoli zaczynały pływać razem z rodzicami. Przeżyło jakieś 20stk. Nocki były ciężkie z powodu glonojadów syjamski które są znane z natrętności. Jedyne co mnie martwi to że samica nadal stara się przyczepić młode do liśća, lub przenosi je z mjejsca na mjejsce.

Będą też filmiki dla zainteresowanych. Smile

no u mnie jest to samo właśnie ikra się wykluwa a samica je zbiera z kamyków i przekłada na inne innego liścia rano się okaże co z tego będzie

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - xtral - 11.06.2011

a nie przenosiłem innych ryb tylko przedzieliłem akwarium szyną na pół Smile czy jest jakiś sztuczny pokarm do karmienia narybku i jaki mam podawać żywy pokarm pozdro