Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Rozmnażanie SKALARÓW - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Rozmnażanie ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Temat: Rozmnażanie SKALARÓW (/showthread.php?tid=4910)

RE: skalar rozmnazanie pyt - oliwia0209 - 11.05.2011

mam pyt jaja skalarów są na początku przeźroczyste niektre zrobiły się biale[całe]czy narybek się popsuł czy nie???

RE: skalar rozmnazanie pyt - wisnia0384 - 12.05.2011

(11.05.2011, 19:58)oliwia0209 napisał(a):  mam pyt jaja skalarów są na początku przeźroczyste niektre zrobiły się biale[całe]czy narybek się popsuł czy nie???
Jeśli zrobiły się białe to spleśniały i nic z nich nie będzie. Możesz je usunąć jeśli masz możliwość.

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - oliwia0209 - 12.05.2011

mam pyt skalary złozyły ikre i małe się już wylęgły nie wiem czym je karmić!!!!Sprzedawca w sklepie powiedział że wystarczy tylko suchą karmę w płatkach mocno pokruszyć i gotowe moge tak zrobić?????Matka ich przecież nie nakarmi ;[
PS:Nie mam nic innego w domu

prosze o szybką odp........................................................................................................................dzięki

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - wisnia0384 - 13.05.2011

(12.05.2011, 19:36)oliwia0209 napisał(a):  mam pyt skalary złozyły ikre i małe się już wylęgły nie wiem czym je karmić!!!!Sprzedawca w sklepie powiedział że wystarczy tylko suchą karmę w płatkach mocno pokruszyć i gotowe moge tak zrobić??
A w ogolnym są. Jeśli tak to cięzko będzie je odchować bo będą problemy z karmieniem. Są specjalne pokarmy dla narybku w formie takiej pasty(gęstej emulsji) w tubach. Najlepiej skalarki przenieść do innego akwarium.

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - top2107 - 13.05.2011

(12.05.2011, 19:36)oliwia0209 napisał(a):  mam pyt skalary złozyły ikre i małe się już wylęgły nie wiem czym je karmić!!!!Sprzedawca w sklepie powiedział że wystarczy tylko suchą karmę w płatkach mocno pokruszyć i gotowe moge tak zrobić?????Matka ich przecież nie nakarmi ;[
PS:Nie mam nic innego w domu

prosze o szybką odp........................................................................................................................dzięki

Młode nie chwycą się suchej ... chyba, że rodzice "powiedzą", że to jest żarełko ...

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - oliwia0209 - 14.05.2011

dzieki za podpowiedzi male powoli sie rozwijaja zostawiłam je matce i świetnie się nimi opiekuje po ily dniach całkowicie się wylegą?????

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - MarcinMadsen - 15.05.2011

Oliwia zacznij od napisania ile mają małe?
I czy już spokojnie pływają?

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - iwil - 15.05.2011

(13.05.2011, 09:31)wisnia0384 napisał(a):  Są specjalne pokarmy dla narybku w formie takiej pasty(gęstej emulsji) w tubach. Najlepiej skalarki przenieść do innego akwarium.

Hej, Wiśnia o jakich pastach mówisz? Czytałam, że można im też dać żółtko ale nie jestem pewna którego dnia, 7 czy 8 od złożenia ikry?

(17.05.2011)
Edit: Maluchy mają 6 dni. od pierwszego dnia przebywają w tarliskowym. Leżą na dnie i machają czym się da Wink na razie ich nie tykam, wody nie podmieniam, temp.29 stopni, co do karmienia wyczytałam, że jak zaczną swobodnie pływać, to wtedy można pomyśleć o karmieniu, jak dotąd nauczyły się tylko "skakać" co jest dość urocze Smile Co do rodziców, to po początkowym osowieniu spowodowanym zabraniem liścia z ikrą, nie ma śladu, ale postanawiam nigdy więcej im tego nie robić. Dwa dni szukały liścia i terroryzowały obsadę. Poza tym jak na razie przeżyło ok 240 maluchów, co jest lekko przerażające...

(18.05.2011)
Jedzą! Zasuwają blisko dna, czasami tylko wypłyną gdzieś dalej, ale jedzą! Jak na razie wchodzi im oczlik Big Grin

(24.05.2011)
Problem odchowania 200 maluchów sam się wczoraj rozwiązał. Nastąpiło masowe śnięcie i ja nie wiem czemu...parametry wody w normie, pokarm pobierany łapczywie, jak na narybek przystało, ruchliwość w normie i pod wieczór nagle klęska...spotkał się ktoś z czymś takim? A w ogólnym para wytarła się po raz kolejny (po 9 dniach!!) i od dwóch dni udaje im się obrona ikry w nocy. Zobaczymy co z tego będzie.

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - patkus1 - 29.05.2011

:cool:przepraszam mozecie mi powiedziec jak odruznic samiczke i samca skalarow???

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - wisnia0384 - 30.05.2011

(29.05.2011, 16:08)patkus1 napisał(a):  :cool:przepraszam mozecie mi powiedziec jak odruznic samiczke i samca skalarow???
http://www.akwarium.net.pl/wiki/%C5%BBaglowiec_skalar