Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[ 375l ] Greg3or - 17.06.2012 Filmik - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [ 375l ] Greg3or - 17.06.2012 Filmik (/showthread.php?tid=23370)

RE: [ 375l ] Greg3or - Doczekałem się !! doszły razborki :PP - greg3or - 17.01.2012

(15.01.2012, 23:45)apri cort napisał(a):  Aż się wierzyć nie chce, że tu niedawno był restart!
Mnie by jednak kusiło wpuszczenie większych ryb, ale z drugiej strony fajnie pewnie oglądać jak się takie małe rybki rozpędzają i płyną płyną płyną.......

No tak mogą pływać do woli ale chyba jeszcze dokupię z 30sztuk bo i tak mało ich hahahah albo wytnę połowę zielska. Restart był już z 6 miesięcy temu to wieczność chyba hehehe

(16.01.2012, 21:02)Malutki napisał(a):  Fantastyczne Smile

Dziękować Smile

(16.01.2012, 23:06)maksiu85 napisał(a):  Fajnie że się doczekałeś tych razbor.
Aż chyba się zmobilizuję i dokupię galaxy do swojego. Bo też kiedyś planowałem mieć ich znacznie więcej.
Spoko że w miarę po taniości. Moje galaxy przynajmniej 6zł sztuka ;/ aż boli

Baniak cały czas na +, choć zaraz po inwazji glonisk wyglądał nieciekawie.
Ale widać, rękę masz do zielska i sobie poradziłeś. Gratulacje.

Piszesz że podajesz EC czy inne co2 w płynie.
Moje pytanie: jakie dawki dzienne? Czy zauważyłeś jego dodatni wpływ na rozrost glonisk? Piszą że pomaga zwalczać tych nieproszonych gości.
Moje kolejne pytanie: odmulasz dno tradycyjnie czy odmulaczem w płynie?

No niestety galaxy są drogie jak byś brał hurtem to z 4,5 sztuka. No jak miałem ta inwazję to był meksyk heheh 2/3 roślin padło w sumie ze szczątków które zostały narodziło się to co widać tutaj Tongue Oczywiście jest kilka nowych gatunków także Smile
Podaję Easy carbo w płynie + butla CO2 na 1,5/s Easy Carbo daję co 2 dzień małą dawkę nie żadną zalecaną leje około 20ml.Czy ma wpływ na glony no u mnie zabił wszystko co czarne czyli krasnorosty i inne badziewia Smile może mam jeszcze je ale już w bardzo małych ilościach. Dno odmulam tradycyjnie chociaż już niedługo nie będzie jak go odmulać heh Smile

Dzięki wielkie za opinie Pozdro All

RE: [ 375l ] Greg3or - Doczekałem się !! doszły razborki :PP - pegieo - 17.01.2012

Bardzo podoba mi się Twoja szklanka Smile Jak już dostane kredyt na swoje Wink to też sobie taki zrobie, a co!

RE: [ 375l ] Greg3or - Doczekałem się !! doszły razborki :PP - apri cort - 18.01.2012

(17.01.2012, 22:40)greg3or napisał(a):  
(15.01.2012, 23:45)apri cort napisał(a):  Aż się wierzyć nie chce, że tu niedawno był restart!
Mnie by jednak kusiło wpuszczenie większych ryb, ale z drugiej strony fajnie pewnie oglądać jak się takie małe rybki rozpędzają i płyną płyną płyną.......

No tak mogą pływać do woli ale chyba jeszcze dokupię z 30sztuk bo i tak mało ich hahahah albo wytnę połowę zielska. Restart był już z 6 miesięcy temu to wieczność chyba hehehe

(16.01.2012, 21:02)Malutki napisał(a):  Fantastyczne Smile

Dziękować Smile

(16.01.2012, 23:06)maksiu85 napisał(a):  Fajnie że się doczekałeś tych razbor.
Aż chyba się zmobilizuję i dokupię galaxy do swojego. Bo też kiedyś planowałem mieć ich znacznie więcej.
Spoko że w miarę po taniości. Moje galaxy przynajmniej 6zł sztuka ;/ aż boli

Baniak cały czas na +, choć zaraz po inwazji glonisk wyglądał nieciekawie.
Ale widać, rękę masz do zielska i sobie poradziłeś. Gratulacje.

Piszesz że podajesz EC czy inne co2 w płynie.
Moje pytanie: jakie dawki dzienne? Czy zauważyłeś jego dodatni wpływ na rozrost glonisk? Piszą że pomaga zwalczać tych nieproszonych gości.
Moje kolejne pytanie: odmulasz dno tradycyjnie czy odmulaczem w płynie?

No niestety galaxy są drogie jak byś brał hurtem to z 4,5 sztuka. No jak miałem ta inwazję to był meksyk heheh 2/3 roślin padło w sumie ze szczątków które zostały narodziło się to co widać tutaj Tongue Oczywiście jest kilka nowych gatunków także Smile
Podaję Easy carbo w płynie + butla CO2 na 1,5/s Easy Carbo daję co 2 dzień małą dawkę nie żadną zalecaną leje około 20ml.Czy ma wpływ na glony no u mnie zabił wszystko co czarne czyli krasnorosty i inne badziewia Smile może mam jeszcze je ale już w bardzo małych ilościach. Dno odmulam tradycyjnie chociaż już niedługo nie będzie jak go odmulać heh Smile

Dzięki wielkie za opinie Pozdro All

Odmulacz w płynie...? Zupełnie zgłupiałam...
A co do Easy Carbo i czarnego zielska... Czy to zdałoby egzamin w 160l Tandze, gdzie jest tylko kilka nurzańców, a muszle i kamienie całe czarne...? podejrzewam, że po prostu czarne by znikały, a zazieleniłoby się od innego cholerstwa, bo w końcu kilka nurzańców nie wykorzystałoby całego nawozu, a do tego pewnie padłyby parametry i nie wiem, jak zareagowałyby na to muszlowce...

RE: [ 375l ] Greg3or - Doczekałem się !! doszły razborki :PP - wisnia0384 - 18.01.2012

(18.01.2012, 11:21)apri cort napisał(a):  Odmulacz w płynie...? Zupełnie zgłupiałam...
Moja reakcja była podobna Smile
Aż na googlach wklepałem to hasło. I rzeczywiście coś takiego istnieje. Niedługo filtr w płynie wymyślą Wink, i rybki Smile
Edit:
Co by offtopu nie było coś powiem na temat szkiełka: ŁAŁ Smile

RE: [ 375l ] Greg3or - Doczekałem się !! doszły razborki :PP - maksiu85 - 18.01.2012

Co do odmulacza w płynie.
Stosuję coś takiego w moich kostkach ze względu na to że mam tam substrat, którego w zasadzie nie powinno się ruszać. Każde poruszenie dna powoduje uwolnienie do słupa wody no2, no3 i nawozów w nim zawartych.
Dla krewetek jak i stabilności baniaka może się to okazać bardzo niepożądane. Dlatego w zasadzie powinno się jak najmniej grzebać przy dnie.
Dla tego w baniakach z substratem ponoć stosuje się to masowo. Zwłaszcza przy substratach zawierających sporo nawozów. Ponoć sam Master Amano to stosuje w swoich szkiełkach.
Odmulacz taki to specjalny szczep bakterii które ponoć zjadają ...rybią kakę Wink
Fajny bajer, u mnie się to sprawdza. Przy dwóch kosteczkach wychodzi 50zł rocznie, ale przy powiedzmy 250l wynosiłoby z 40-50zł miesięcznie.
Nowoczesne technologie kosztują ...;/

RE: [ 375l ] Greg3or - Doczekałem się !! doszły razborki :PP - wisnia0384 - 18.01.2012

(18.01.2012, 18:31)maksiu85 napisał(a):  Odmulacz taki to specjalny szczep bakterii które ponoć zjadają ...rybią kakę Wink
A może to to samo co się do oczyszczalni ścieków domowych dodaje Smile Też zjada kakę i to ludzką Big Grin Z rybią też by se poradziło Wink Koniec tych gów...anych wypowiedzi z mojej strony w galerii greg3ora bo obniżyłem poziom do rynsztoka Smile a akwarium na to nie zasługuje i greg3or też.
Pozdrawiam.

RE: [ 375l ] Greg3or - Doczekałem się !! doszły razborki :PP - asz32 - 24.01.2012

ale super, nowe razborki bardzo mi się podobają, naprawdę fajnie to wygląda (dobrze że zrobiłeś fotkę jak były jeszcze w worku Wink )

RE: [ 375l ] Greg3or - Doczekałem się !! doszły razborki :PP - Malutki - 24.01.2012

Odmulacz w płynie hmmm.

Będę zgadywał że chodzi o neutralizator związków amonowych i innych szkodliwych wydzielanych do wody z odchodów. To trochę co innego niż odmulacz, ponieważ te kostki czy co tam dajesz powoduje rozkład tych substancji do związków nieorganicznych przyswajalnych przez rośliny które wykorzystują je w procesie fotosyntezy.

Ale to trochę co innego, bo gdy odmulamy zbieramy także szczątki obumarłych roślin itp. Smile

RE: [ 375l ] Greg3or - Doczekałem się !! doszły razborki :PP - greg3or - 24.01.2012

Sie rozkręciliście na dobre niby tak prosty temat odmulania a tu proszę heheh ile ciekawostek Smile

Mała aktualizacja

Coś mi się wydaje że za miesiąc dojdą kolejne razbory albo będę zmuszony wyciąć więcej roślin bo te małe cwaniary upodobały sobie trzeci plan i pływają pod lotosem i na samym końcu tam gdzie ja ich praktycznie nie widzę Tongue Zjawiają się z przodu tylko jak podejdę z jedzeniem hehe
Dzięki Wszystkim za opinie Smile

RE: [ 375l ] Greg3or - Doczekałem się !! doszły razborki :PP - apri cort - 24.01.2012

Piekne, ALE środek się jakoś tak za bardzo zbił i zagęścił, może zróznicować nieco kształt liści? Bo robi się jedna "gabka" a roślin...