RE: [ 375l ] Greg3or - Doczekałem się !! doszły razborki :PP -
greg3or - 17.01.2012
(15.01.2012, 23:45)apri cort napisał(a): Aż się wierzyć nie chce, że tu niedawno był restart!
Mnie by jednak kusiło wpuszczenie większych ryb, ale z drugiej strony fajnie pewnie oglądać jak się takie małe rybki rozpędzają i płyną płyną płyną.......
No tak mogą pływać do woli ale chyba jeszcze dokupię z 30sztuk bo i tak mało ich hahahah albo wytnę połowę zielska. Restart był już z 6 miesięcy temu to wieczność chyba hehehe
(16.01.2012, 21:02)Malutki napisał(a): Fantastyczne 
Dziękować
(16.01.2012, 23:06)maksiu85 napisał(a): Fajnie że się doczekałeś tych razbor.
Aż chyba się zmobilizuję i dokupię galaxy do swojego. Bo też kiedyś planowałem mieć ich znacznie więcej.
Spoko że w miarę po taniości. Moje galaxy przynajmniej 6zł sztuka ;/ aż boli
Baniak cały czas na +, choć zaraz po inwazji glonisk wyglądał nieciekawie.
Ale widać, rękę masz do zielska i sobie poradziłeś. Gratulacje.
Piszesz że podajesz EC czy inne co2 w płynie.
Moje pytanie: jakie dawki dzienne? Czy zauważyłeś jego dodatni wpływ na rozrost glonisk? Piszą że pomaga zwalczać tych nieproszonych gości.
Moje kolejne pytanie: odmulasz dno tradycyjnie czy odmulaczem w płynie?
No niestety galaxy są drogie jak byś brał hurtem to z 4,5 sztuka. No jak miałem ta inwazję to był meksyk heheh 2/3 roślin padło w sumie ze szczątków które zostały narodziło się to co widać tutaj

Oczywiście jest kilka nowych gatunków także

Podaję Easy carbo w płynie + butla CO2 na 1,5/s Easy Carbo daję co 2 dzień małą dawkę nie żadną zalecaną leje około 20ml.Czy ma wpływ na glony no u mnie zabił wszystko co czarne czyli krasnorosty i inne badziewia

może mam jeszcze je ale już w bardzo małych ilościach. Dno odmulam tradycyjnie chociaż już niedługo nie będzie jak go odmulać heh
Dzięki wielkie za opinie Pozdro All
pegieo - 17.01.2012
Bardzo podoba mi się Twoja szklanka

Jak już dostane kredyt na swoje

to też sobie taki zrobie, a co!
apri cort - 18.01.2012
(17.01.2012, 22:40)greg3or napisał(a): (15.01.2012, 23:45)apri cort napisał(a): Aż się wierzyć nie chce, że tu niedawno był restart!
Mnie by jednak kusiło wpuszczenie większych ryb, ale z drugiej strony fajnie pewnie oglądać jak się takie małe rybki rozpędzają i płyną płyną płyną.......
No tak mogą pływać do woli ale chyba jeszcze dokupię z 30sztuk bo i tak mało ich hahahah albo wytnę połowę zielska. Restart był już z 6 miesięcy temu to wieczność chyba hehehe
(16.01.2012, 21:02)Malutki napisał(a): Fantastyczne 
Dziękować 
(16.01.2012, 23:06)maksiu85 napisał(a): Fajnie że się doczekałeś tych razbor.
Aż chyba się zmobilizuję i dokupię galaxy do swojego. Bo też kiedyś planowałem mieć ich znacznie więcej.
Spoko że w miarę po taniości. Moje galaxy przynajmniej 6zł sztuka ;/ aż boli
Baniak cały czas na +, choć zaraz po inwazji glonisk wyglądał nieciekawie.
Ale widać, rękę masz do zielska i sobie poradziłeś. Gratulacje.
Piszesz że podajesz EC czy inne co2 w płynie.
Moje pytanie: jakie dawki dzienne? Czy zauważyłeś jego dodatni wpływ na rozrost glonisk? Piszą że pomaga zwalczać tych nieproszonych gości.
Moje kolejne pytanie: odmulasz dno tradycyjnie czy odmulaczem w płynie?
No niestety galaxy są drogie jak byś brał hurtem to z 4,5 sztuka. No jak miałem ta inwazję to był meksyk heheh 2/3 roślin padło w sumie ze szczątków które zostały narodziło się to co widać tutaj
Oczywiście jest kilka nowych gatunków także 
Podaję Easy carbo w płynie + butla CO2 na 1,5/s Easy Carbo daję co 2 dzień małą dawkę nie żadną zalecaną leje około 20ml.Czy ma wpływ na glony no u mnie zabił wszystko co czarne czyli krasnorosty i inne badziewia
może mam jeszcze je ale już w bardzo małych ilościach. Dno odmulam tradycyjnie chociaż już niedługo nie będzie jak go odmulać heh 
Dzięki wielkie za opinie Pozdro All
Odmulacz w płynie...? Zupełnie zgłupiałam...
A co do Easy Carbo i czarnego zielska... Czy to zdałoby egzamin w 160l Tandze, gdzie jest tylko kilka nurzańców, a muszle i kamienie całe czarne...? podejrzewam, że po prostu czarne by znikały, a zazieleniłoby się od innego cholerstwa, bo w końcu kilka nurzańców nie wykorzystałoby całego nawozu, a do tego pewnie padłyby parametry i nie wiem, jak zareagowałyby na to muszlowce...
wisnia0384 - 18.01.2012
(18.01.2012, 11:21)apri cort napisał(a): Odmulacz w płynie...? Zupełnie zgłupiałam...
Moja reakcja była podobna

Aż na googlach wklepałem to hasło. I rzeczywiście coś takiego istnieje. Niedługo filtr w płynie wymyślą

, i rybki

Edit:
Co by offtopu nie było coś powiem na temat szkiełka: ŁAŁ
maksiu85 - 18.01.2012
Co do odmulacza w płynie.
Stosuję coś takiego w moich kostkach ze względu na to że mam tam substrat, którego w zasadzie nie powinno się ruszać. Każde poruszenie dna powoduje uwolnienie do słupa wody no2, no3 i nawozów w nim zawartych.
Dla krewetek jak i stabilności baniaka może się to okazać bardzo niepożądane. Dlatego w zasadzie powinno się jak najmniej grzebać przy dnie.
Dla tego w baniakach z substratem ponoć stosuje się to masowo. Zwłaszcza przy substratach zawierających sporo nawozów. Ponoć sam Master Amano to stosuje w swoich szkiełkach.
Odmulacz taki to specjalny szczep bakterii które ponoć zjadają ...rybią kakę

Fajny bajer, u mnie się to sprawdza. Przy dwóch kosteczkach wychodzi 50zł rocznie, ale przy powiedzmy 250l wynosiłoby z 40-50zł miesięcznie.
Nowoczesne technologie kosztują ...;/
wisnia0384 - 18.01.2012
(18.01.2012, 18:31)maksiu85 napisał(a): Odmulacz taki to specjalny szczep bakterii które ponoć zjadają ...rybią kakę 
A może to to samo co się do oczyszczalni ścieków domowych dodaje

Też zjada kakę i to ludzką

Z rybią też by se poradziło

Koniec tych gów...anych wypowiedzi z mojej strony w galerii greg3ora bo obniżyłem poziom do rynsztoka

a akwarium na to nie zasługuje i greg3or też.
Pozdrawiam.
asz32 - 24.01.2012
ale super, nowe razborki bardzo mi się podobają, naprawdę fajnie to wygląda (dobrze że zrobiłeś fotkę jak były jeszcze w worku

)
Malutki - 24.01.2012
Odmulacz w płynie hmmm.
Będę zgadywał że chodzi o neutralizator związków amonowych i innych szkodliwych wydzielanych do wody z odchodów. To trochę co innego niż odmulacz, ponieważ te kostki czy co tam dajesz powoduje rozkład tych substancji do związków nieorganicznych przyswajalnych przez rośliny które wykorzystują je w procesie fotosyntezy.
Ale to trochę co innego, bo gdy odmulamy zbieramy także szczątki obumarłych roślin itp.
greg3or - 24.01.2012
Sie rozkręciliście na dobre niby tak prosty temat odmulania a tu proszę heheh ile ciekawostek
Mała aktualizacja
Coś mi się wydaje że za miesiąc dojdą kolejne razbory albo będę zmuszony wyciąć więcej roślin bo te małe cwaniary upodobały sobie trzeci plan i pływają pod lotosem i na samym końcu tam gdzie ja ich praktycznie nie widzę

Zjawiają się z przodu tylko jak podejdę z jedzeniem hehe
Dzięki Wszystkim za opinie
apri cort - 24.01.2012
Piekne, ALE środek się jakoś tak za bardzo zbił i zagęścił, może zróznicować nieco kształt liści? Bo robi się jedna "gabka" a roślin...