RE: co mi się zalęgło w akwarium?(foto)- PRZYTULIK -
mcda-p - 10.05.2010
A ja tego nie ruszałam, z miesiąc już je mam
Zjedzą glonów tyle co kot napłakał, ale dobre i to
pawcio449 - 10.05.2010
Mam plagę tego świństwa u mnie po zgaszeniu światła na 1 h i zapaleniu pełno ich na szybach akwarium.
dziwne stworzonka - pomocy? -
lukmaster80 - 16.05.2010
Właśnie zauważyłem jakieś dziwne robactwo w 20l akwarium z krewetkami. Próbowałem to zidentyfikować, ale nic nie znalazłem na necie. Mają postać kropek i siedzą na pokarmie lub specjalnej skałce do krewetkarium. Przepraszam za jakość zdjęcia i proszę o pomoc.
fotka
[attachment=10905]
Temat przeniesiony.
maja
RE: dziwne stworzonka - pomocy? -
maja - 16.05.2010
To są młodziutkie ślimaki.
susel - 16.05.2010
Jak tylko widzisz zabijaj bo plaga się zrobi.
lukmaster80 - 16.05.2010
dzięki za pomoc, mam nadzieję że to właśnie ślimaki a nie jakieś inne robactwo.
mcda-p - 16.05.2010
No u mnie też wychodzą śmielej o zmroku na szybkę, ale nie nazwała bym tego plagą. Wypławki też mam nic z nimi nie robię, mimo że się naczytałam na forum że po jakimś czasie będą pod każdym liściem i na każdej rybie...Tymczasem od czasu ich zidentyfikowania ubywało ich, a teraz widzę je tylko gdy włączam filtry po podmiance (jak je wyrzuca z napowietrzacza).
RE: SPOSOBY WALKI ZE ŚLIMAKAMI -
kangur - 18.05.2010
Oprucz wspanialych bocji wspanialych, ktore obok pasji do jedzenia slimakow charakteryzuja sie niesamowicie ciekawa osobowoscia, innymi ciekawymi i skutecznymi odslimaczarzami sa bocje siatkowane. Nadaja sie one do mniejszych niz b. wspaniale akwariow, choc, pomimo znacznie mniejszych rozmiarow, musi to byc min 150-200 litrow, z tym, ze wazna jest tu powierzchnia dna. Siatki rozprawiaja sie ze slimakami b. skutecznie choc zajmuje im to zwykle kilka miesiecy. Swojego czasu opiekowalem sie, jako wolontariusz, paroma akwariami w domach starcow i przedszkolach, byly to akwa o litrarzu rzedu150-400 litrow. Po wprowadzeniu siatek (3 to minimum- dla wspanialej 5) i stworzeniu dla nich odpowiednich warunkow (jaskinie, tunele, itp), plaga slimakow z czasem calkowicie zniknela. Zachowanie siatek, choc nieco inne niz wspanialych, jest b. interesujace i sa to bardzo wdzieczne, przyjazne dla innych gatunkow i smieszne stworzenia. Wiem, ze wielu akwarystow kupuje bocje do malych zbiornikow. Jesli juz musicie to siatkowana bedzie lepsza. Polecam i pozdrawiam, kangur
RE: SPOSOBY WALKI ZE ŚLIMAKAMI -
Kejdi - 18.05.2010
kangur napisał(a):Wiem, ze wielu akwarystow kupuje bocje do malych zbiornikow. Jesli juz musicie to siatkowana bedzie lepsza. Polecam
Jeśli mają małe akwaria to nie muszą. Nawet nie mogą - są na ślimaki lepsze niż bocje sposoby (o tym w poprzednich postach).
Bocje siatkowane rosną niewiele mniejsze niż wspaniałe, rosną stosunkowo szybko i są bardzo energiczne. Dla nich również nie ryzykowałabym zbiorników mniejszych niż 200-300l.
lukmaster80 - 21.05.2010
... a jednak to nie były ślimaki tylko małżoraczki.