Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Filtr własnej roboty - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Sprzęt w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Forum: DIY (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Temat: Filtr własnej roboty (/showthread.php?tid=4427)

1 2 3 4

RE: Filtr własnej roboty - borysjaworzno - 17.05.2009

Prezes-Artek napisał(a):A oto najprostrzy projekt filtra rurką nr. 1 dostaje sie woda z akwarium do filtra, rurką nr. 2 za pomocą bąbelków które popychają wode płynie przefiltrowana woda do akwarium, bombelki są doprowadzone rurką nr. 3 która jest wykrzywiona na koncu i wsunięta do rurki nr.2 jak widać na rysunku. Rurka nr. 1 i 2 powinny znajdować sie na tym samym poziomie.

Przepraszam za jakość ale nie mam obecnie dostepu do odpowiednich programów.

ten filtr nie będzie działac na 100%., dawno temu miałem coś takiego, działało krótko coś nie tak i miałem 400l na pokoju.nie warto ryzykowac.

RE: Filtr własnej roboty - Prezes-Artek - 17.05.2009

Tak się zastanawiałem dlaczego twierdzisz, że nie będzie działać i znalazłem błąd na rys. rurka nr. 2 powinna być zanurzona z dwóch stron w wodzie i daję głowę że będzie działać.
Już poprawiłem rys.

RE: Filtr własnej roboty - borysjaworzno - 28.05.2009

oto filtr i pompa po montarzu. Będzie jeszcze modyfikowane orurowanie bo
się załamują przewody gumowe , wymienie na PCV.
Zbiornik już zalany .

RE: Filtr własnej roboty - borysjaworzno - 10.06.2009

borysjaworzno napisał(a):oto filtr i pompa po montarzu. Będzie jeszcze modyfikowane orurowanie bo
się załamują przewody gumowe , wymienie na PCV.
Zbiornik już zalany .

porażka filtr nie działa. zapowietrza się itp.
próbuje dalej aż zadziała.

RE: Filtr własnej roboty - Prezes-Artek - 11.06.2009

Spróbuj zlokalizować w którym miejscu bierze powietrze i uszczelnij czymś, może wkłady stawiają za duży opór i dlatego.

RE: Filtr własnej roboty - elcoloco - 13.06.2009

ja tu widze conajmniej 2 problemy:
1- gumowy wąż ogrodowy odpada ponieważ jest zbyt elastyczny co moze powodowac jego sklejenie przed pompą(podcisnienie) ponadto istnieje duże prawdopodobienstwo ze wkoncu peknieSmile
2- nie wiem czy dekiel od wiaderka jest przyklejony (domniemam ze nie) stad mozliwe zapowietrzanie ukladu oraz ryzuko przecieku

I jeszcze jedna wazna rzecz- przekroje wezy... przy pompie do CO minimum 1" moge zasugerowac rurki PE fi 25

RE: Filtr własnej roboty - borysjaworzno - 16.06.2009

elcoloco napisał(a):ja tu widze conajmniej 2 problemy:
1- gumowy wąż ogrodowy odpada ponieważ jest zbyt elastyczny co moze powodowac jego sklejenie przed pompą(podcisnienie) ponadto istnieje duże prawdopodobienstwo ze wkoncu peknieSmile
2- nie wiem czy dekiel od wiaderka jest przyklejony (domniemam ze nie) stad mozliwe zapowietrzanie ukladu oraz ryzuko przecieku

I jeszcze jedna wazna rzecz- przekroje wezy... przy pompie do CO minimum 1" moge zasugerowac rurki PE fi 25

dzięki za porady będę experymętowac dalej ,aż zadziała.
pozdro.