Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[45l] Guardian 60x30x25 - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [45l] Guardian 60x30x25 (/showthread.php?tid=33789)

1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: [45l] Guardian 60x30x25 - klosek - 08.10.2012

Dokładnie bojownik każdy jest inny ja mam harem 1+ 3 i 2 samiczki płwaja koło niego i tylko czasem się bojek stroszy i wygoni, natomiast ta 3 jak tylko na sekundę wypłynie po powietrze to jest goniona dopuki nie schowa się w kokosie widocznie mu nie odpowiada

RE: [45l] Guardian 60x30x25 - asz32 - 08.10.2012

heh... dziękuję Wam za rady i opinie, póki co zostawię wszystko tak jak jest-bez dodatkowych samiczek i będę obserwować (zawsze i tak to robię Big Grin ) jak i co
wasze zdanie jest bardzo ważne i lubię czytać to co radzicie

RE: [45l] Guardian 60x30x25 - asz32 - 11.10.2012

ok, jednak dokupiłam samiczkę tak jak mi większość radziła i już nie jest tak kolorowo, nie została zaakceptowana, ale o tym później (wstawię filmik, sami zobaczycie)
oto Cytryna
[attachment=19524] [attachment=19525] [attachment=19526] [attachment=19529]

troszkę zapomniałam o reszcie mieszkańców, więc kilka fotek...
Amanki
[attachment=19527]
Razborki
[attachment=19528]

wspomniany filmik http://www.youtube.com/watch?v=HvYKyEUQ5JA

RE: [45l] Guardian 60x30x25 - Greg_C - 11.10.2012

dobry edukacyjny filmek z zachowania bojowników, gdybyś nie napisała że to brak akceptacji to bym pomyślał że to tylko zainteresowanie nową rybką dotychczasowych mieszkańców szkiełka, przecież ją nie zaatakowały

RE: [45l] Guardian 60x30x25 - krzysztof903 - 11.10.2012

brak akceptacji tu jest jak najbardziej poprawne, gdyż, bojowniki musza być najlepiej tej samej odmiany zwłaszcza samice, sa wyjątki, ale przeważnie tak samo jak z samcami vs innymi rybami albo jeszcze jeszcze mniej

RE: [45l] Guardian 60x30x25 - Sol - 11.10.2012

Hejka Smile

I tutaj jest problem w tym, że skoro zdecydowałaś się dokupić więcej samiczek, powinnaś ich dokupić więcej niż jedną.

Bojowniki są terytorialne - jak stwierdziłaś wcześniej, parka zachowywała się normalnie i akceptowała się nawzajem. I tu jest jasne, ze oboje dominowali na tym terytorum.

W chwili wpuszczenia nowej samiczki, dla nich to jest ryba która zapędziła się nie na swoje terytorium - dlatego ją przeganiają. Jak się przyglądnąć, głównie biała samiczka, która jest dominującą się na nią stroszy - te ruchy ogonem, to takie przepychanki, pokazywanie kto jest silniejszy.
Przy większym stadzie, zawsze będziesz mieć tylko jedną samiczkę dominującą, która będzie najsilniejsza.

Dlaczego błędem było dokupienie tylko jednej? Ponieważ Twoja parka uznała akwarium za swoje terytorium i jeden nowy osobnik jest łatwy dla nich do przegonienia - w ich rozumowaniu.

Przy kupnie większej ilości, wciąż będą się "przepychać" z dominującą samiczką o dominację, jednak reszta będzie się trzymać razem, będzie mniej agresji, ponieważ będzie ich więcej i trudniej będzie się im skupić na dokuczaniu jednej.

Tutaj też muszę wspomnieć, abyć czasami nie kupowała większej samiczki niż Twój samiec - samce walczą do śmierci, gdzie samiczki jak słabsze to uciekną - więc jak samiczka będzie silniejsza, nie będzie miała dla niego litości - niestety, wiem to z własnego doświadczenia. Ale zdołałam odratować poszarpanego samca i musiał przejść strzyżenie płetw, miał tak poszarpane.

Mam nadzieję, że to pomoże Smile Jak masz więcej pytań, wal śmiało, z checią pmogę gdzie mogę Wink

RE: [45l] Guardian 60x30x25 - asz32 - 12.10.2012

dziękuję Wam za komenty, Sol Ciebie czytam zawsze z wielkim zaciekawieniem ze względu na Twoje doświadczenie i zamiłowanie- bardzo dziękuję
jaka jest odmiana tej nowej samiczki?
czy muszę ją oddać ponieważ jest masywniejsza od samca?
jeśli dokupić to ile? (w końcu to 45l, owszem długie bo 60cm, ale jednak zawsze 45l i jest tam jeszcze 13 galaxy)
mogę ją też odłowić i wpuścić do Dyzia (zmieniam mu na dniach dom na kostkę OW 36l) a do 45l dopasować lepiej wyglądem samiczkę, problem w tym, że nie znam się na tych odmianach :/ i tu mój błąd jak u nowicjusza bo najpierw zrobiłam a później myślę
Wczoraj obserwowałam Bojki i niby jest coś lepiej- walk jako takich nie ma, tylko ją przeganiają, ale tez nie bardzo natarczywie, mogła wczoraj zjeść normalnie, ale akceptowana nie jest i wciąż ma poziome pasy, które wiem, że świadcza o stresie lub uległości
Proszę o rady

RE: [45l] Guardian 60x30x25 - krzysztof903 - 12.10.2012

odmian ich jest tyle, ile gupików, w sklepie gdzie kupiłaś powinni znać.

RE: [45l] Guardian 60x30x25 - asz32 - 12.10.2012

(12.10.2012, 09:12)krzysztof903 napisał(a):  odmian ich jest tyle, ile gupików, w sklepie gdzie kupiłaś powinni znać.
no nie żartuj- kupowałam w Kakadu, pytałam i nic nie wiedzieli pomijając teksty o kuli i wodzie prosto z kranu dla Bojków

RE: [45l] Guardian 60x30x25 - Dawid N - 12.10.2012

(12.10.2012, 17:14)asz32 napisał(a):  
(12.10.2012, 09:12)krzysztof903 napisał(a):  odmian ich jest tyle, ile gupików, w sklepie gdzie kupiłaś powinni znać.
no nie żartuj- kupowałam w Kakadu, pytałam i nic nie wiedzieli pomijając teksty o kuli i wodzie prosto z kranu dla Bojków

Zrób kilka dobrych zdjęć i zapytaj na forum z bojownikami, tam znajdziesz odpowiedź Wink