Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 (/showthread.php?tid=33786)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

RE: [200L BW] grobla - apri cort - 02.10.2012

Każda ryba stadna zbija się w grupie w obliczu zagrożenia, czyli np. gdy są w zbiorniku większe ryby, niekoniecznie groźne, ale w końcu kirysy o tym nie wiedzą Wink Bardziej razem trzymają się bocje wg mnie.

RE: [200L BW] grobla - grobel - 08.10.2012

Witam.
W piątek wpuściłem do akwarium 3 otoski, dzisiaj doszły jeszcze 4szt. Co mnie zaniepokoiło przez weekend to ogrom syfu na dnie. Na początku myślałem, że to cząstki gałęzi, szyszek albo kawałki korzeni/gałązek, które połamałem na małe kawałki i po gotowaniu wrzuciłem. Teraz wygląda to jak 0,5cm detrytus, wcześniej myślałem, że to w/w drewno. Czytałem o otosach i nie było informacji o ich przemianie materii. Poczytałem raz jeszcze i co niektórzy piszą, że brudzą jak typowe zbrojniki. Ale czy możliwe, że trzy 4cm rybki przez trzy dni zawaliły 1/3 dna akwa odchodami? Aż się boję pomyśleć co będzie jak jest ich siedem. Proszę o odpowiedź osoby, które miały styczność z tym rybami.
Zdjęcia rybek i problemu dam za kilka godz.

RE: [200L BW] grobla - Dawid N - 08.10.2012

Hmmm, nie miałem do czynienia z otoskami, ale z podobną sytuacją tak. Poczytaj o diecie otosków i ich przysmakach. Myślę, że jak będą miały wybór to czepią się swojego przysmaku. Tak to jest, że w BW wszelkiej maści czyściciele walą nieziemskie klocki po wszechobecnym drewnieBig Grin i należy je dokarmiać tym co lubią.

RE: [200L BW] grobla - grobel - 08.10.2012

Witam!
Wrzucam fotki tego co prawdopodobnie narobiły otosy.
[attachment=19511]
[attachment=19512]
[attachment=19513]

Czekam na odpowieź, czy otoski są takimi brudasami?

DawidN- otosy żywią się głównie glonami i innymi pokarmami roślinnymi. Co miałeś na myśli pisząc, że spotkałeś się z podobną sytuacją? Nie miałem większego doświadczenia z takimi rybami, czy inna dieta sprawi, że będą mniej brudziły?

RE: [200L BW] grobla - asz32 - 08.10.2012

w życiu- to na pewno nie otoski, miałam je w 112l też z jasnym piachem i nic takiego nie było, już prędzej Amano jeśli masz

RE: [200L BW] grobla - grobel - 09.10.2012

(08.10.2012, 22:47)asz32 napisał(a):  w życiu- to na pewno nie otoski, miałam je w 112l też z jasnym piachem i nic takiego nie było, już prędzej Amano jeśli masz

W akwarium pływają tylko otoski. Też nie chce mi się wierzyć, że 3 rybki tyle narobiły.

RE: [200L BW] grobla - apri cort - 09.10.2012

Mam podobnie, ale u mnie to jest 5szt ryb 8-12cm, więc one mogą nabrudzić. Podejrzewam, że to detritus, albo takie resztki naskrobane z drewna, jeśli masz niedawno włożone korzenie niedokładnie oczyszczone czy liście, to z czasem nie unikniesz takiego mułu, wszystko się zamienia w takie "cuś" po jakimś czasie.

RE: [200L BW] grobla - Dawid N - 09.10.2012

Skoro piszesz, że glonami i pokarmem roślinnym spróbuj im to zapewnić, a na pewno się to zmieni. Tą są kupy. Przypuszczam, że inaczej trawią pokarm roślinny i glony a inaczej samo drewno.
Pisząc z podobną sytuacją miałem na myśli sytuacje kiedy wpuściłem do zbiornika z samymi korzeniami 5szt. młodych hyposotomusów pardalis to co zobaczyłem po jednej nocy na dnie to jakaś masakra była. Też myślałem, że to wióry z czyszczenia drewna, ale czy ktoś kiedyś widział by leciały resztki z pysków czyścicieli podczas skrobania korzenia? Nie. W zbiorniku z Channami gdzie na co dzień pływają, mają rośliny, coś tam glonów, dostają ogórki, sałatę to nie mam tych problemów, a od tamtych czasów urosły dwukrotnie więc i powinny walić dwa razy więcej kupek Wink A tak nie jest. Jaki z tego wniosek? Zła dieta Wink Poczytaj czym można dokarmiać Twoje otoski i im to podawaj a na pewno sytuacja się zmieni. Jelita ryb nie są przyzwyczajone do spożywania samego drewna Wink
(09.10.2012, 15:23)apri cort napisał(a):  Mam podobnie, ale u mnie to jest 5szt ryb 8-12cm, więc one mogą nabrudzić. Podejrzewam, że to detritus, albo takie resztki naskrobane z drewna, jeśli masz niedawno włożone korzenie niedokładnie oczyszczone czy liście, to z czasem nie unikniesz takiego mułu, wszystko się zamienia w takie "cuś" po jakimś czasie.

Jeśli azoty są w normie, a ma być BW to nic tylko dodać liści i jarać się zbiornikiem Big Grin Taki syfek na dnie jest uroczy Big Grin Bardzo lubię jak wilczek siedzi sobie na dnie w tym bałaganie całym i w pewnym momencie nerwowo wstaje do "lotu" , a razem z nim wszystkie te resztki na dnie unoszą się do góry. Wygląda to bardzo naturalnie Wink Nikt przecież np. Amazonki nie odmula Wink

RE: [200L BW] grobla - grobel - 09.10.2012

Dawid dzięki, zostało mi trochę tabletek dla zbrojników muszę to podać. Jeśli się nie zainteresują to jakieś warzywka. Usunąłem część syfu. Reszta jak się nic nie będzie działo przy następnej podmianie.

Do akwarium wpadli nowi mieszkańcy- 4 sztuki młodych skalarów.
[attachment=19522]

RE: [200L BW] grobla - anna_joz - 10.10.2012

ja może nie jestem ekspertem ale dorzuce swoje trzy grosze.
Otoski to ryby typowo roślinożerne więc w BW raczej z dietą nie poszaleją...
Trzeba im zapewnić granulaty i tabletki na bazie roślinnej.

Generalnie ja nie jestem za tym aby otoski trzymać w BW - miałam je w "roślinniaku" i tak miały raj ( a przynajmniej na takie szczęśliwe wyglądały )

Poza tym pochodzą one z odłowu a nie z hodowli i czasem niestety część z nich pada zanim się zaaklimatyzuje w akwa. Ale jak sie juz zaaklimatyzują to zyją długo i zdrowo Smile

To śliczne rybki, buszujące wśród rożlinności, drobne, delikatne i urocze. Czasem ruchliwe łobuzy czasem zastygają w bezruchu jakby spały Smile