Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Rozmnażanie SKALARÓW - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Rozmnażanie ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Temat: Rozmnażanie SKALARÓW (/showthread.php?tid=4910)

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - aleksandra84 - 17.03.2011

Masz po części rację, ale nie wiem jakie widzisz niebezpieczeństwo dla "zdrowej" ikry zbieranie spleśniałych jajek? Ja zauważyłam, że jak już jedno pleśniało to te najbliżej tez obumierały więc systematycznie i z wyczuciem je usuwałam. Nie jest to proste, szczególnie jak się robi wszystko pod wodą ale wykonalneSmile Napisz jeszcze czym karmisz i który to twój narybek, no i oczywiście ile maluchy mają dni i czy masz już nabywców???Smile Powodzenia

RE: MŁODE SKALARKI - top2107 - 18.03.2011

(17.03.2011, 22:40)Kaczman napisał(a):  Mi za pierwszym razem tez zbielala, przez sluchanie porad z forum. Nie wiem jaki sens ma zbieranie bialych jajeczek?

Rozumiem, ze plesnieja - ale jesli jest to kilka sztuk i dodano plyn antybakteryjny i przeciwgrzybiczny - nie powinny zainfekowac nawet sasiednich jajeczek - i jeszcze jedno - wiem, ze dojrzala, dobrze filtrowana woda jest dla ryb najlepsza, ale czy czasem swieza woda o wlasciwych parametrach nie pozwala nam uniknac ekspozycji jajek na bakterie i grzyby, ktore moga miec dla niej zgubny skutek. Nie wszystko bowiem co jest do tolerowania przez dorosle osobniki jest tez znosne dla jajeczek.

Ja dolewalem tylko swiezej wody, kilkunastu bialych (niezaplodnionych) jajek nie zbieralem - i z wszystkich jajeczek wykluly sie maluchy - kluczowa wydaje mi sie temperatura wody, jej jakosc i filtracja - wybieranie jajeczek moze przyniesc wiecej szkody, niz pozytku.

I całkiem ładnie ... a co do wybierania spleśniałej ikry, jeżeli tego nie robiłem to ikra wtedy najczęściej pleśniała prawie w całości. Jeżeli się opracuje metodę to usuwanie takiej ikry jest banalnie proste. Natomiast co do podmian wody to trudno coś powiedzieć po jednorazowym doświadczeniu, to czy taka metoda jest lepsza czy inna można mówić jak się przeprowadzi więcej powtórzeń ... ja zawsze podmieniałem na wodę tylko z RO+10% kranówki

RE: MŁODE SKALARKI - Kaczman - 19.03.2011

est to mój mniej więcej 3. narybek.

Maluchy mają w tej chwili 16 dni od chwili złożenia jajek.
Przebywają w akwarium 60l. i trudno mi się doliczyć. Z ponad 200 jajeczek 14 było niezapłodnionych, pleśń nie pojawiła się w ogóle. Wykluło się ok. 200, w tej chwili ma się dobrze ok 120-140, większość straciłem w wyniku eksperymentowania z pokarmem. Dysponuje jedynie suchym.

Drugą ikrę zniszczyłem próbując zdejmować białe jajeczka. Wyobrażam sobie, że Aleksandra ma mniejsze i zwinniejsze dłonie niż ja, ale dla mnie usówanie jajeczek pod wodą to koszmar - zakłócona perspektywa, załamanie kształtów - dla mnie graniczy do z cudem. Więc raz w akcie desperacji wyciągnąłem ją na powierzchnię - efekt - żadne jajeczko nie przeżyło.

Później wyczytałem, że nie jest dozwolony najmniejszy kontakt ikry bezpośrednio z powietrzem.

Umieszczam więc liść nad wylotem powietrza i reguluję jego ciśnienie tak, by pojawiaące się co jakiś czas wieksze "bąble" wprawiały liść w pełen ruch. Tak symuluję opiekę rodziców, którzy wachlują jajeczka umożliwiając przepływ wody.

Pomimo spełnienia tych warunków raz zepsułem prawie całą ikrę - zawiniła temperatura i prawdopodobnie światło. Nie odcinam ikry od światła zupełnie, choć je ograniczam nie stusując dodatkowego oświetlenia i unikając bezpośredniego nasłonecznienia, gdyż sprzyja to rozwojowi pleśni. Świeża woda zakrapiana dezynfektantem stanowi jałową podstawę do rozwoju ikry i maluchów.

Stała temperatura to 29.5-30.0 'C

Małe ruszały ogonkami po około 60 godzinach.

Po rozpłynięciu się karmię Tetramin sproszkowanym najdrobniej jak się da. Tetramin Baby za gruby, jajeczka artemiii - za duże.

Zastanawiam się jak radzicie sobie z usuwaniem zepsutych jaj?
Czy śluz którym połączone są maluchy jest tylko spoiwem, czy jednocześnie pokarmem, z którego korzystają po wyczerpaniu zapasów woreczka żółtkowego?
Jak gospodarować oświetleniem w trakcie rozwoju maluchów?
Jakie filtry używacie?
Jakie ryby można ewentualnie zostawić w akwarium towarzyskim z rodzicami, by nie ryzykować utraty całego potomstwa. Moje Koi potrafią zająć się potomstwem znakomicie - w pierwszym podejściu jakie im umożliwiłem odchowali 24 małe, które zginęły w momencie rozpoczęcia swobodnego pływania w okolicznościch tragicznych i gwałtownych.

Pozdrawiam i dzięki za wszystkie wskazówki.

RE: MŁODE SKALARKI - top2107 - 19.03.2011

(19.03.2011, 02:23)Kaczman napisał(a):  est to mój mniej więcej 3. narybek.

Maluchy mają w tej chwili 16 dni od chwili złożenia jajek.
Przebywają w akwarium 60l. i trudno mi się doliczyć. Z ponad 200 jajeczek 14 było niezapłodnionych, pleśń nie pojawiła się w ogóle. Wykluło się ok. 200, w tej chwili ma się dobrze ok 120-140, większość straciłem w wyniku eksperymentowania z pokarmem. Dysponuje jedynie suchym.
Młode skalarki bardzo trudno przekonać do konsumpcji suchego pokarmu, narybek nie przyjmuje pokarmu z dna i z powierzchni (przynajmniej na początku). Suchy pokarm trzeba rozbełtać w toni wodnej, im dłużej pływa tym lepiej. Ale i tak niewielki procent rybek się skusi ...

Cytat:Drugą ikrę zniszczyłem próbując zdejmować białe jajeczka. Wyobrażam sobie, że Aleksandra ma mniejsze i zwinniejsze dłonie niż ja, ale dla mnie usówanie jajeczek pod wodą to koszmar - zakłócona perspektywa, załamanie kształtów - dla mnie graniczy do z cudem. Więc raz w akcie desperacji wyciągnąłem ją na powierzchnię - efekt - żadne jajeczko nie przeżyło.

Później wyczytałem, że nie jest dozwolony najmniejszy kontakt ikry bezpośrednio z powietrzem.

Do wybierania spleśniałych jajeczek używam pipety, a konkretnie nazywa się to zakraplacz do oczu Wink. 2,5 zeta w aptece.

Cytat:Umieszczam więc liść nad wylotem powietrza i reguluję jego ciśnienie tak, by pojawiaące się co jakiś czas wieksze "bąble" wprawiały liść w pełen ruch. Tak symuluję opiekę rodziców, którzy wachlują jajeczka umożliwiając przepływ wody.

Pomimo spełnienia tych warunków raz zepsułem prawie całą ikrę - zawiniła temperatura i prawdopodobnie światło. Nie odcinam ikry od światła zupełnie, choć je ograniczam nie stusując dodatkowego oświetlenia i unikając bezpośredniego nasłonecznienia, gdyż sprzyja to rozwojowi pleśni. Świeża woda zakrapiana dezynfektantem stanowi jałową podstawę do rozwoju ikry i maluchów.

Stała temperatura to 29.5-30.0 'C

Małe ruszały ogonkami po około 60 godzinach.

Po rozpłynięciu się karmię Tetramin sproszkowanym najdrobniej jak się da. Tetramin Baby za gruby, jajeczka artemiii - za duże.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, czy sypiesz jajka artemii do akwarium ? Jeżeli tak to nic dziwnego, że ryby nie jedzą. W tej postaci jaja są niejadalne. Jajka muszą przejść inkubację i dopiero po tym etapie skarmiamy wylęgnięte z tych jajeczek larwy.

Cytat:Zastanawiam się jak radzicie sobie z usówaniem zepsutych jaj?

Zauważyłem, że rodzice nie usuwają "zepsutych" ziarenek ikry. Gdy ikra zaczyna "machać" ogonkami przenoszą ją w inne miejsce, a wszystko pozostałe pewnie konsumują.

Cytat:...
Jak gospodarować oświetleniem w trakcie rozwoju maluchów?
Jakie filtry używacie?
Jakie ryby można ewentualnie zostawić w akwarium towarzyskim z rodzicami, by nie ryzykować utraty całego potomstwa. Moje Koi potrafią zająć się potomstwem znakomicie - w pierwszym podejściu jakie im umożliwiłem odchowali 24 małe, które zginęły w momencie rozpoczęcia swobodnego pływania w okolicznościch tragicznych i gwałtownych.

Pozdrawiam i dzięki za wszystkie wskazówki.

Filtr powinien mieć na rurce ssącej nałóżoną gąbkę.
Natomiast co do innych ryb to oczywiście najlepiej, żeby ich nie było Smile.

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - aleksandra84 - 20.03.2011

Hmmm trzymam w takim razie kciuki bo ja próbowałam wiele razy ( może 10) na suchym pokarmie i po powiedzmy miesiącu rybki padały... Jeśli masz artemię to w te pędy ją wykluwaj, instrukcje w necie. Po 24 godzinach będziesz miał super pokarm i może większość maluchów przeżyje chociaż z tego co wiem ( przeczytałam, usłyszałam...) niedokarmienie w pierwszych dniach może spowodować uszczerbek na zdrowiu rybek. Co do filtra ja na początku niestety nie miałam żadnego i podmieniałam dziennie 20% wody teraz załuję bo pewnie więcej maluchów by przeżyło. Potem zainstalowałam taki najtańszy - gąbka na rurce napędzana brzęczykiem. Do akwa możesz dać ślimaczki będą troszkę dbały o czyste dnoSmile
Jesli o akwa towarzyskie swego czasu miałam parke w 160l (wysokie akwa) plus kiryski i jeden neon który radził sobie z ledwo pływającymi maluchami znakomicieSmile..... Więc obawiam się że za wyjątkiem właśnie kirysków itp to nie da radySad

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - MarcinMadsen - 20.03.2011

Dzisiaj doszło do pierszego tarła skalarów . JUHHHU Tongue

Nie mam dodatkowego baniaka aby to przeżucić.
Mam jakieś szansę aby chociaż zobaczyć czy to sie wykluje?
Jakies rady prosze .
Skalary jak narazie dają sobie rade z odganianiem , ale jednak neonki to problem bo są upierdliwe.
Wode podmieniałem 2 dni temu jakieś 40 procent .
Czy podłaczyć pompke powietrzną kolo jaj ?
Normalnie wyłaczać światło na noc ?

Jeszcze dzisaj będą filmiki na youtube jak jaja składają dla zainteresowanych
Oto filmiki Smile
http://www.youtube.com/watch?v=3Wvc2oNhYNQ

http://www.youtube.com/watch?v=t5NLx_seDsQ

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - MarcinMadsen - 20.03.2011

Własnie co wykreciłem jedną żarówke.
Została jedna flora color 30w .
Podłączylem pompke w pobliżu ikry.

http://www.youtube.com/watch?v=l3HYhCivHcg

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - aleksandra84 - 21.03.2011

Zupełnie nie potrzebnie wykręcałeś świetlówkę i podłączałeś pompkę, rodzice sami wachlują ikrę. Jeśli to ich pierwsza to daj im czas, niech się najpierw nauczą o co chodziSmile A jak chcesz je rozmnożyć to zaopatrz się w dodatkowe sprzętySmile W akwa ogólnym przy neonach to ciężko będzieSmile

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - MarcinMadsen - 21.03.2011

Pomyślałem ze jak złożyły ikre wieczorem, to w nocy nie będą jej dotleniać. Dlatego podłączylem pompke.
Ikra przetrfała noc i nie wygląda na zepsutą.
Ojciec nie wykazuje już tak dużej opieki jak matka, ale nadal pomaga od czasu do czasu . Jak to faceci Tongue .

Ikre złożyły na dwuch lisciach. Jednym zajmują sie bardziej niż tym drugim. (niestety tym na kturym jest znacznie wiecej zajmują sie mniej) .
Pozostałe skalary zostały kompletnie zdominowane. Para odgania ryby z 1\3 powieżchni akwarium.
Siedzą przy dnie i mało co sie ruszają.
Możliwe ze zaszkodziła im zmiana temperatury? Zmieniła sie z 26 do 29 przez 9 godzin.

Moze dziśaj znajde jaki tani baniak używany to przeżuce ikre Smile
Moge prość o instrukcje w razie czego, od doświadczonej osoby.

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - aleksandra84 - 21.03.2011

Do baniaka potrzebujesz jeszcze grzałki i filtra. Dodatkowo musisz sie zaopatrzyć w artemię i brzęczyk do jej wylęgania. Lepiej daj sobie spokój z tą ikrą i przygotuj się na kolejnąSmile Powinna pokazać się za tydzień - dwa szczególnie po podmianie wody. W tym czasie poczytasz co i jak. Wszystkie info są w tym temacie i jest co czytaćSmile