RE: Rozmnażanie SKALARÓW -
kudej - 12.11.2010
no wlasnie ja mam jakas 20 w ale nic nie podniosla w sumie wiec wsadzilem z ogolnego i poszlo az na 33, poczekam az spadne

narazie wylaczylem grzalke 100w i zostawilem ta 20w
aleksandra84 - 12.11.2010
(12.11.2010, 00:31)kudej napisał(a): no wlasnie ja mam jakas 20 w ale nic nie podniosla w sumie wiec wsadzilem z ogolnego i poszlo az na 33, poczekam az spadne
narazie wylaczylem grzalke 100w i zostawilem ta 20w 
a ile wody nalałeś do "kotnika"?
kudej - 12.11.2010
kotnik ma 17 nalałem około 15 ;] tak mysle

bo nie liczylem ;D
RE: MŁODE SKALARKI -
Saletra - 12.11.2010
Hmmm...
Ponieważ masz za małe akwarium na odchowanie skalarków. Może z 5sztuk by ci się uchowało ale musisz mieć w tym akwarium (10l) grzałke,napowietrzacz,filtr i co najważniejsze -choć odrobinę wiedzy o rybach.
Ja bym na twoim miejscu zostawil narybek z rodzicami,ale jak sobie chcesz...
aleksandra84 - 12.11.2010
No i jak tam ikra/narybek??? Temperatura wyrównana? pozdrawiam
kudej - 16.11.2010
(12.11.2010, 21:29)aleksandra84 napisał(a): No i jak tam ikra/narybek??? Temperatura wyrównana? pozdrawiam
No wiec wiekszosc ikry splesniała, zostało moze 2-3 jajeczka

Hmm wyszło z tego 5 młodych jak narazie...
Jeden pływa

Reszta rusza ogonkami.
Teraz tylko pytanie jaki pokarm.
W sklepie powiedzieli mi że solowiec do wyklucia bedzie za duży i doradzili mi
JBL Nobil Fluid w płynie... wiec juz sam nie wiem
Temp 27 stopni
aleksandra84 - 16.11.2010
Solowiec faktycznie jest w kilku rozmiarach. Ja jak zamawialam na allegro to jeszcze o tym nie wiedziałam

Zamówiłam pierwszy lepszy i młode mardzo ładnie je jadły. niewiem czy z moim narybkiem będzie dobrze bo wczoraj akwarium zaatakował jakis dziwny glon. Biaława plecha która zrobiła w ciagu kilu godzin w akwa budyń...

zmieniłam im dzis całkowicie wode (wziełam z ogólnego) ale nie wiem czy przezyja bo ledwo ledwo dychaja... a juz takie ładne wyrosniete były... powodzenia Ci zyczę ale ja bym na twoim miejscu dała sobie spokoj z tymi 5 rybkami bo mi z około 60 maluchów ze 20 zostało więc nie wierze, żeby tobie coś przeżyło. Przyszykuj sie na nastepne tarło
top2107 - 17.11.2010
(16.11.2010, 15:03)kudej napisał(a): No wiec wiekszosc ikry splesniała, zostało moze 2-3 jajeczka 
Hmm wyszło z tego 5 młodych jak narazie...
Jeden pływa
Reszta rusza ogonkami.
Teraz tylko pytanie jaki pokarm.
W sklepie powiedzieli mi że solowiec do wyklucia bedzie za duży i doradzili mi
JBL Nobil Fluid w płynie... wiec juz sam nie wiem 
Temp 27 stopni
musiałeś nie wybierać spleśniałej ikry

co prawda aleksandra pisze żebyś sobie dał spokój, ale przy "moim" 1 tarle też przeżyło kilka sztuk, i żeby nie generować niepotrzebnych kosztów kup coś suchego dla narybku (są takie mielona na pył karmy)... i podaj w ten sposób - rozbełtaj w odrobinie wody niewielką ilość pokarmu i kroplomierzem wstrzykuj do zbiornika z młodymi (oczywiście jak już zaczną dobrze pływać) może któraś się skusi ... można również jakiegoś małe glonojada wpuścić do zbiornika z młodymi.
aleksandra84 - 17.11.2010
Obawiam się, że na suchym pokarmie to nie pojadą

Już wielokrotnie próbowałam karmić narybek suchym, nawet ładnie jadły ale i tak padały. Jeżeli zostało 5 sztuk to myślę po prostu, że to się mija z celem. Można się zniechęcić.
kudej - 17.11.2010
Spoko zamówiłem sobie solowca, narazie wszystkie 5 zyje

Czekam na nastepne tarło.
Wlasnie chodzi o to ze wybierałem te splesniałe, ale co kilka min pojawiało sie nowe białe jajeczko... nie były splesniałe ale białe...
I tak wiekszosc sie posypała...
Przy nastepnym tarle zostawie w ogolnym kilka dni z zapalonym swiatlem, moze skalary lepiej upilnuja
A tak wogole probowaliscie cos z lampa uv? moze wtedy ikra bedzie lepszej jakosci?