RE: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane -
Henio987 - 03.01.2011
Hejka xD
Ostatnio zauważyłem że jeden z kirysków spiżowych (85% samica) jest ciężarna ( od spodu jest "grubsza")
i wie ktoś ile trwa okres zanim zacznie składać ikrę?
Pozdrawiam !
brylka3 - 03.01.2011
To zależy od ryby nie ma konkretnej długości u mnie teraz złożyły ikre ciekawe czy się wyklują to jest dobrana parka

2 raz składana jest ikra
degenogoch - 03.01.2011
(03.01.2011, 17:10)Henio987 napisał(a): Hejka xD
Ostatnio zauważyłem że jeden z kirysków spiżowych (85% samica) jest ciężarna ( od spodu jest "grubsza")
i wie ktoś ile trwa okres zanim zacznie składać ikrę?
Pozdrawiam !
Na początku facet musi ją zapłodnić

Samiczka jest gruba bo nosi w sobie ikrę. Po kilku minutowej gonitwie samcy za samiczką, układają się w literę T, samiczka połyka spermę samca, ikra jest zapłodniona, samiczka między płetwami trzyma ikrę aby ją złożyć na roślinach czy szybie. Cały ten rytuał możesz zaobserwować w ciągu jednej chwili
tarlo kirysa -
alan3 - 25.01.2011
witam mam w akwa kirysy 3 spizowe 2 pstre dzisiaj robilem podmiane wody i wiem ze jutro bedzie tarlo ,wiem bo zawsze tak bylo i zawsze ignorowalem ikre a teraz chcialbym cos z tego odchowac.jak zdjac ikre z szyb lub roslinek gdzie ja wlozyc(mam w akwa kotnik z tygodniowymi gupikami i kule 4l) z gory dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam
Ikra -
Misstralle - 09.02.2011
Witam.

Mam pewne pytanie dotyczące ikry kirysków spiżowych. Mam ich cztery, a zauważyłam ostatnio, że na ściankach akwa i kilku roślinach znajduje się ich ikra. Na razie zwalczam pewien wirus, więc woda ma temperaturę prawie 30 st. Przeczytałam gdzieś, że kiryski składają ikrę w trudno dostępnych miejscach, przy obniżonej temperaturze, więc dlaczego moje złożyły ją na widoku?
Prętniki zaczęły dobierać się do ikry, ale nie obskubały jeszcze całej. Jakie są sposoby, aby ikra się utrzymała? Czy będę musiała odławiać jakieś ryby? I czy wysoka temperatura w akwa zagraża jajeczkom ?
MarianN - 22.02.2011
Witam. Hodowla Ryb Akwariowych.
Kiryski (złoty, pstry, spiżowy itd.) - ten sam wiek - samiec dwa razy mniejszy od samicy. Aby wychodować miesięcznie ok. 500 młodych - zbiornik 40*30*25 do 30cm. Obsada 20-25 szt. różnych odmian (pary). Temp. 16-22 stopni. Ikra (już zapłodniona) składana jest po kilka, kilkanaście szt. grupami na szybach. Zbieramy i przenosimy ikrę na małe (ok. 5 litrów) akwarium. Wysokość słupa wody do 5 cm. Napowietrzanie kostką, temp ok 20 stopni. Młode ok. 1cm. przenosimy na większy zbiornik, wysokość słupa wody do 10 cm. Można dokładać ikrę do małych.
Pokarm dla narybku - wszystko o średnicy mniejszej od otworu gębowego, np.: granulat FIRST BITES firmy HIKARI TROPICAL, samodzielnie hodowana artemia, micro nicień, drobny sztaub (cyklop).
Wojtas PNR - 14.04.2011
Jak tak czytam o ikrze kiryska jak ją odchować w jakiej temp, w ilu litrach wody, oświetlenie czy napowietrzanie to każdy pisze co innego... A to 27 stopni, a to 25 a to jak ktoś wyżej napisał 20 hehe i komu tu wierzyć?
Mam taki problem, za każdym razem moja ikra kiryska po 4-5 dniach staje sie nie wiem jak to określić wiotka... miękka... i nie kształtna taka klucha... to nie jest pleśń. Nie wiem co źle robię czemu sie tak dzieje.... Pomoże ktoś?
Shadov - 19.06.2011
Podejście drugie do rozmnażania kirysków, tzn. chyba kirysków, bo w sumie nie widziałem jak składają ikrę, ale z innych możliwości to neony czerwony wiec chyba nie i wpuszczone przed jednym dniem młode otoski więc chyba tez nie to

Tak więc strzelam na kiryski, choć dziwne, bo kiedyś jak mi złożyła ikrę samica spiżowego to złożyła ją chyba w 20 miejscach, a teraz mam tylko na jednym liściu. Wtedy miałem same samice, więc ikra była cała biała, prawdopodobnie nie zapłodniona. Teraz mam 3 gatunki kirysków w słusznej ilości, więc może coś z tego będzie
Dobra, ale do rzeczy. Ikra złożona wczoraj. Liść przeniesiony do kotnika, bo mi skalary się za nią zabrały. Kotnik zaraz koło wylotu deszczownicy. Dziś rano zauważyłem że kilka jajeczek jest białych:
[attachment=15631]
Rozumiem, że mam je delikatnie usunąć?
Nie wiem też czy takie bezpośrednie umieszczenie koło wylotu jest dobre, bo jak widać na zdjęciu prąd wody nanosi trochę zanieczyszczeń. Co radzicie?
RE: KIRYSKOWA ZŁOZYŁA IKRE ! -
Arek j - 24.06.2011
Ja miałem małe kiryski ale tydzień po wylęgu wszystkie mi padły

dlaczego??
RE: KIRYSKOWA ZŁOZYŁA IKRE ! -
wisnia0384 - 24.06.2011
(24.06.2011, 10:34)Arek j napisał(a): Ja miałem małe kiryski ale tydzień po wylęgu wszystkie mi padły
dlaczego??
Pewnie z głodu. Czym karmiłeś i gdzie trzymałeś?