Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Rozmnażanie ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Temat: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane (/showthread.php?tid=4118)

RE: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane - apri cort - 07.09.2010

U mnie zostały 2 szt spiżowych, takie już prawie 10letnie i samica jest prawie 2x większa od samca Wink Jeszcze jakieś 2 lata temu składała ikrę, ale jakoś tak późno zaczęła, bo miała też już ładnych parę lat.

RE: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane - Shadov - 08.09.2010

(14.07.2010, 19:53)sohana napisał(a):  
(14.07.2010, 18:24)Shadov napisał(a):  Czy ktoś potrafi rozpoznać płeć u moich kirysków?:>

To są same samice.

No a jednak Tongue
[attachment=12176]

Jeden kirysek był baaaaardzo gruby....hmm może nie tyle gruby co znacznie większy od pozostałych, aż się bałem że to jakieś choróbsko i mu się ropa gdzieś zbiera, szczególnie że jak wyjechałem na kilka dni to po powrocie nie mogłem go odnaleźć, gdzieś się musiał nieźle skryćSmile.
No a dziś rano widzę pełno ikry, głównie na szybach, już się mieczyki za ną zaczęły zabierać Sad, no ale uratowałem z 90%...nie mam kotnika, więc tymczasowo wyciąłem kawałek butelki 1,5l odciąłem dno, powycinałem duże dziury i za przeproszeniem obciągnąłem rajstopą. Przeniosłem ikrę na ścianki, dno "kotnika" i trochę na oberwane liście. A jak jakaś w gąszczu była złożona to zostawiłem- i tak tego jest ze 150jajek.

W ogóle jest jakaś szansa że to dobra ikra, a nie np. jakaś niezapłodniona? Fakt faktem, że u kirysków pstrych widzę mniej-więcej które to samce, a u spiżowych jakoś ciężko rozróżnić i też mi się wydaje że to same samice. Czy jak już złożyła to na 100% zapłodnione?

I teraz co robić żeby się nie popsuły, nie spleśniały itp. Ustawiłem ten prowizoryczny kotnik przy wylocie filtra. Może dokupić jakiś napowietrzacz? Kupić taki profi kotnik sześcienny czy już lepiej zostawić tam gdzie jest jak już się poprzyklejała?

A tak w ogóle to piękny widok jak kiryskowa mama składa ikrę Big Grin fajnie najpierw trzyma jajka między płetwami Smile

RE: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane - apri cort - 08.09.2010

No to powodzenia Wink Myślę że nie musisz za dużo cudować, jeśłi byś odchował wszystkie to co byś potem z nimi zrobił? Zacznie się skakanie wokół nich jak wchłoną woreczki żółciowe, czym to karmić takie maluchy, solowcem?
Była fajna fotorelacja z wychowu zbrojników, które niestety zeżarła bocja, więc pilnuj żeby nie było dziury w pończoszce Wink

RE: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane - Shadov - 08.09.2010

(08.09.2010, 11:04)apri cort napisał(a):  czym to karmić takie maluchy, solowcem?

No właśnie czytam trochę i chyba na to wychodzi, tylko gdzie to dostać, po pracy zaglądnę do Akrad, może będą mieli, od razu kotnik kupię taki większy, to jak się wyklują, to je tam przerzucę.

(08.09.2010, 11:04)apri cort napisał(a):  pilnuj żeby nie było dziury w pończoszce Wink

Nie ma obawy, żona tak się przestraszyła jak samica mieczyka zaczęła podjadać ikrę, że jak ją poprosiłem o rajstopy jakieś stare na ten prowizoryczny kotnik, to nie mogła starych znaleźć i dała prawie nówki Wink

EDIT:
Wracam do domu po pracy a tu szok, dalej składa ikrę ;P To pierwsza ciąża a już jest nie przesadzając ponad 150szt. Mam nagranych kilka fajnych filmików, to coś zmontuję i wrzucę wieczorkiem Smile
Dobrze że kupiłem kotnik, przyklejam ikrę do liści i wrzucam do kotnika, trochę jajek też przykleiłem do ścianek kotnika a trochę zrzuciłem na dno. Z lewej szyby akwarium nie zdzieram bo tam jest gąszcz i mieczyki nie podpływają, a w sumie tylko one zjadają ikrę. W jednym miejscu przykryłem podziurawionym denkiem butelki owiniętym pończochą.
W kakadu w dominikańskiej nie wiedzieli nawet co to solowiec Wink W arkadach mają ale pudełeczko z 50g na oko to koszt 40zł, więc podziękowałem i chyba na to się skuszę:
http://allegro.pl/artemia-solowiec-100g-tania-instrukcja-i1221991924.html
zanim się wyklują i skończy się żółć to dojdzie.

Jeszcze fotki Smile
[attachment=12180]

w kotniku:
[attachment=12183]

w kotniku na ściankach
[attachment=12182]

niestety nie wszystko udało się uratowaćSad
[attachment=12184]

Zaraz po złożeniu:
[attachment=12181]

7h po złożeniu:
[attachment=12185]

(tak wiem dwa ostatnie zdj. zaglonione, ale to boczna szyba której z założenia nie czyszczę za często, bo równowaga musi byćWink ale tu jest najwięcej ikry w jednym miejscu i będzie najlepiej obserwować zmiany- to jest ta ikra pod kloszem)

Ah jeszcze powiedzcie mi- gdzieś wyczytałem że wygaszenie oświetlenia na czas wylęgu zwiększa szanse na to że ikra nie spleśnieje- prawda czy mit?

EDIT:
No to filmik obiecany Wink

EDIT:
Niech mi jeszcze powie ktoś czy ta ikra wygląda na razie prawidłowo?
Coś się naczytałem, że jak jest biała to nic z tego nie będzie, no ale moja ma dopiero 1,5dnia, więc może jednak jest ok? Wiem, wiem panikuję jak matka przy pierwszym porodzie Wink
Ikra wygląda aktualnie tak:
[attachment=12197]
Coś tam jakby się formuje Tongue

RE: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane - ludzik - 04.10.2010

Witam wszystkich! rozmnożyły mi się kiryski spiżowe Smile)) bez żadnych specjalnych zabiegów. małe pływają w słoju, mają już ok. tygodnia, próbowałam umieścić je już w głównym akwarium, ale chyba jeszcze nie pora na to, ponieważ 2 które wpuściłam tam na próbę przepadły Sad

RE: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane - Shadov - 13.10.2010

(04.10.2010, 19:50)ludzik napisał(a):  Witam wszystkich! rozmnożyły mi się kiryski spiżowe Smile)) bez żadnych specjalnych zabiegów. małe pływają w słoju, mają już ok. tygodnia, próbowałam umieścić je już w głównym akwarium, ale chyba jeszcze nie pora na to, ponieważ 2 które wpuściłam tam na próbę przepadły Sad

A czym karmisz? Bo jak już tydzień mają to woreczki żółciowe już się skończyły.
Może te 2 się gdzieś pochowały między kamyczki/mchy roślinki itp. A obsadę jaką masz? Coś co mogło by je podjadać?Wink

A ja rozpaczam, bo już 2 raz składała ikrę i 2 raz spleśniała buuu, niedługo 3 raz pewnie będzie bo gruba jak beka Wink. Nie wlewam żadnej chemii antypleśniowej. Pytania:
-czy jest możliwe że ikra jest niezapłodniona? czy jak już składa to musi być? W sumie sam nie wiem czy tam mam jakieś samce- wprawdzie wielkościowo jest różnica spora, ale o kształcie płetwy wydają się być takie same.
-kiryski pływają we wrocławskiej kranówie, więc dość twardej (ok. 300 mgCaCO3/l ) i zasadowej (7,7) wodzie, niby zmiękczam i zakwaszam, ale środkami mało inwazyjnymi- torf, szyszki, korzenie, zielona herbata Wink więc pewnie g. to daje Wink, może być że ikra pleśnienie ze względu na takie parametry wody?

RE: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane - ludzik - 26.10.2010

teraz już się przekonałam na własne oczy.....ryby zjadają moje małe kiryskiSad
myślałam że już są na tyle duże,że im to nie grozi, więc wpuściłam kilkanaście sztuk do akwarium, ale niestety....przeżyły tylko te które pochowały się pod korzeń i do tej pory tam siedzą. maluchy mają już ponad 5 tyg. Smile i jest ich całe stado w słoiku, nie wiem jak długo mam je jeszcze tam trzymać.
obsada akwarium: neonki, danio, razbory, kiryski.

RE: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane - ludzik - 02.11.2010

no i kolejna kiryskowa ikra Smile rozmnażają się na potęgę Smile ale tym razem zakupiłam kotnik, przełożyłam ikrę i po 4 dniach pływają małe kijankiBig Grin

RE: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane - Artur0 - 27.12.2010

Witam. Dziś po południu zakupiłem sobie 3 kiryski lamparcie oczywiście jeszcze na to nie czas ale zastanawiam się jak rozpoznać u nich płeć ( oczywiście w sklepie nie mieli pojęcia - zakatarzony sprzedawca) Czy jest u nich tak jak u spiżowych??? O lamparcich nic nie znalazłem w tym temacie (32 strony przejrzałem około 10 ) Oczywiście mogę zamieścić foty jeżeli wam to pomoże Kiryski żyją sobie z 6 neonkami inesa 3x gupik 1x welon 1x zbrojnik i jedna RC i czy to nie zje potencjalnej ikry? Akwa 112l stosuje tylko aqua safe i planta min

RE: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane - stalewiak - 27.12.2010

Ja mam parke pstrych , gora 3 dni i jajeczka są

A to moje z najwiekszych wyhodowanych przeze mnie