Podłoże(piach czy żwir??) -
Piczu14 - 13.01.2009
Mam pytanie, co lepiej zastosować jako podłoże do biotopu ameryki południowej, piach czy czarny żwir i piach??
Obsada:
Neon Inessa x7
Kirysek Panda x5
Otosek x2
Red Cherry x5
Rośliny:
Pelia
X moss
Taiwan Moss
Sitowie drobne
Pistia
Bakopa Karbowana
Onowodek kędzierzawy
Blyxia japońska
Gałęzatka kulista
Angustifolia
Nurzaniec amerykański i spiralny
Zabienica Blehera
Cryptocoryne Nevilli
Moczarka Kanadyjska
Hygrophilia polysperma
RE: Podłoże(piach czy żwir??) -
maja - 13.01.2009
To zależy tylko od twojej wyobraźni i pomysłu na aranżację zbiornika.
Możesz dać sam żwir, sam piach, a możesz połączyć jedno z drugim byleby to było połączone z głową szczególnie, że to mały zbiornik.
rafalw - 13.01.2009
Piczu14 napisał(a):Mam pytanie, co lepiej zastosować jako podłoże do biotopu ameryki południowej, piach czy czarny żwir i piach??(...)
Piach, możliwie drobny - większość znanych mi zdjęć z biotopu ma właśnie takie podłoże, czarnego żwiru tam nie widziałem.
Rafał
daf - 13.01.2009
Akurat to zależy. Patrząc z punktu nas (akwarystów) praaktyczniejszy jest żwir. Łatwiej się go czyści; przy roślinach które są konieczne w przypadku akwa z neonkami najlepszym rozwiązaniem jest właśnie on wymieszany z podłożem dla roślin. W przypadku piasku to jest on za jasny dla neonek które gorzej się przy nim prezentują i gorzej się czują, ciężko go wyczyścić a chodować na nim nie da się zbytnio roślin zawyjątkiem nielicznych. Jednak jak ci się podoba piach to możesz np. prawą strone gęsto obsadzić roślinami i tam podłożem byłby żwir z podłożem dla roślin a z lewej pozostawić miejsce do pływania i w tym miejscu zastosowac piach. Wtedy by bylo w zgodzie z naturą i ładnie dla oka.
Piczu14 - 13.01.2009
Czytając wasze odpowiedzi zdecydowałem się dać czarny żwir bazaltowy, i z boku akwa zrobić taką ,,plażę" z piachu.
maja - 13.01.2009
rafalw napisał(a):Piach, możliwie drobny - większość znanych mi zdjęć z biotopu ma właśnie takie podłoże, czarnego żwiru tam nie widziałem.
Rafał
Wiele z wymienionych roślin też w tym biotopie nie ma, więc to taki pseudobiotop, to czemu nie dać poszaleć wyobraźni?
daf napisał(a):Akurat to zależy. Patrząc z punktu nas (akwarystów) praaktyczniejszy jest żwir. Łatwiej się go czyści; przy roślinach które są konieczne w przypadku akwa z neonkami najlepszym rozwiązaniem jest właśnie on wymieszany z podłożem dla roślin.
Co do praktyczności to każdy ma swój punkt widzenia oraz doświadczenia, ja mam akurat odmienny.
Może nie zaliczam się do nas/was (akwarystów)
daf - 13.01.2009
i bardzo dobra decyzja. tylko pamiętaj że żwir bazaltowy musi być małej granulacji bo wielkie kamyki ogólnie rzecz biorąc tragicznie wyglądają. ja bym kupił podłoże dla roślin jednak i mieszał go z tym - nie jest on stosunkowo drogi w stosunku do np. nawozów dla roślin a efekty widać szybko

a z tą plażą to dobry pomysł bo rybki sobie bdą miały gdzie wypłynąć tylko pamiętaj aby oświetlenie w tej częśći nie bylo zbyt jaskrawe bo neonki staja sie na jasnym podlozu w jasnym oswietleniu plochliwe. W części z roślinami możesz jako dekoracje kupić jakiś ładny korzeń. Jak założysz akwa to dodaj je do galeri bo aż ciekaw jestem efektów
Urba$ - 13.01.2009
Piczu14 napisał(a):Czytając wasze odpowiedzi zdecydowałem się dać czarny żwir bazaltowy, i z boku akwa zrobić taką ,,plażę" z piachu.
Bazalt i kiryski? Możesz zaryzykować, ale kiryski mogą się pokaleczyć. Osobiście polecałbym piach (tylko go dobrze wypłukać).
daf - 13.01.2009
no tak ale jeśli chce rośliny to jak posadzi je na piachu. faktycznie jak maja być kirysie i otoski to bazalt nie jest dobrym pomysłem chyba że nie o ostrych krawedziach. ale można kupic czarny żwir niekoniecznie bazalt
czarnulaola - 13.01.2009
a ja u mnie w zoologu widziałam czarny piach

Piszę to bo już nie raz tu słyszałam że jak piach to tylko biały.
Jak ktoś jest z warszawy to zapraszam do ząbek