RE: Wymiana wody -
Mystik - 25.12.2008
Ksar napisał(a):Przeczytaj uwaznie o co ja zapytalem, o filtr denny. 
To ja nieśmiało zaproponuje Tobie przeczytanie tematu tego wątku.
Do tej pory myślałem, że wymiana całej wody to restart akwarium, czyli znowu dojrzewanie itd. i wystarczy wyminiać 20-30%.
Jak widać jednak co akwarysta to obyczaj

.
pozdrawiam
grafi - 25.02.2010
Witam mam pytanie dotyczące wody w akwarium.Mam akwarium 100L i podmieniam raz na 2 tygodnie ok.40% wody teraz przyszedł czas na wymianę całej wody pytanie dotyczy właśnie czy woda ze studni będzie dobra czy lepiej wlać kranówkę i niech się odstoi 2 tygodnie bardzo proszę o pomoc poniewasz muszę wymienić wodę jak najszybciej .... Dziękuję z góry
KrzysztofOt - 25.02.2010
Ale dlaczego chcesz wymienać całą wode?
Prezes-Artek - 25.02.2010
Należało byt zbadać wodę ze studni jakie ma parametry ogólnie to do podmian powinno używać się wody o takich samych parametrach co są w akwarium. Ale po co cała wymiana wody?
grafi - 26.02.2010
Muszę wymienić ponieważ już nie jestem w stanie tak dokładnie wyczyścić dna odmulaczem zawsze coś zostanie na dnie między kamieniami a poza tym to ta woda ma już pół roku więc by się już należało chyba czy nie koniecznie ? ze studni zawsze biorę wodę do podmiany i wlewam nie odstaną prosto do akwarium nic się nie dzieje z rybami jest wszystko ok.Ale nie wiem co się stanie gdy wymienię całą wodę i tu tkwi problem...mój.
Olek - 26.02.2010
Nie wymieniaj całej wody.
Tak już miałeś powiedziane, nie znasz dokładnych parametrów wody ze studni, a mogą one różnić się na tyle od tej, którą miałeś w akwarium lub co gorsza od tej w kranie, że nie warto ryzykować.
Problem nadmiaru odchodów należy rozwiązać u źródła ich powstawania.
Potrzebujemy do tego wszystkich szczegółowych danych na temat akwarium(
posłuż się regulaminem działu chorób ryb)
Nie powinieneś tak sterylizować podłoża żeby było "na błysk".
Nic się nie stanie jeśli "brud" odsiedzi do czasu kolejnego odmulania.
Wodę podmieniaj częściej i w mniejszych ilościach, przy tym rób porządek z dnem.
Prezes-Artek - 26.02.2010
Kolego jak uważasz, że potrzebne jest gruntowne czyszczenie z takich czy innych powodów to łapiesz wodę z akwarium z górnej części do wiader tak ok 70% zbiornika i masz starą czystą wodę która nie jest zanieczyszczona odchodami i resztkami pokarmów czyścisz całe akwarium pukasz żwir itd. i zalewasz je tą wodą która została złapana do wiader resztę uzupełniasz świeżą wodą.
Jak wymienisz całą wodę i wszystko wyczyścisz to zrobisz restart i akwarium na nowo będzie musiało dojrzewać.
Jak kolega wyżej na pisał podaj szczegółowe informację co do zbiornika to pewnie przeczytasz dlaczego jest tak a nie inaczej.
grafi - 26.02.2010
Witam moje akwarium ma 100L upuszczę ok 60L wody i wyczyszczę dokładnie akwarium i żwirek, roślinki dam do miski a potem uzupełnię resztę brakującej wody, wiem że nie należy wymieniać całej wody.Podejrzewam że ten syf który tam jest to przez pokarm taki jak serca wołowe i ochotkę które podaje raz dziennie wieczorem a rano suchy pokarm. Pewnie za dużo daje jedzenia i tak się dzieje a nie inaczej dziękuję za pomoc....POZDRAWIAM.Dodam jeszcze że w tym akwarium mam samiczkę mieczyka i jest kotna więc się na razie wstrzymam bo jest ona w kotniku i pewnie by się to wszystko na niej odbiło.
tosic - 10.06.2011
czesc, mam pytanie dotyczące wymiany calkowitej wody w moim akwa
akwa mam 65l w marcu br zalane, chce wymienic podloze ze zwirku na piasek
mam taki pomysł zeby nie zaszkodzic rybkom to odleje z 30litrów do innego zbiornika reszte wody wyleje, zmieniam podloze wlewam starą wode i dolewam świezej(odstenej 24h) do pełna, nastepnie posadzam na nowo rosliny i wpuszczam ryby, myślicie ze to dobry pomysł??
wisnia0384 - 10.06.2011
Wody staraj się uratować jak najwięcej. Ja na dno przed wsypaniem podłoża daje trochę syfku z filtra żeby bakterie zaszczepić ale filtra w żadnym wypadku nie płucz.