Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
akwarium z polskimi rybami - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Szybkie pytanie, Szybka odpowiedź (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=61)
+--- Temat: akwarium z polskimi rybami (/showthread.php?tid=39228)

1 2 3 4 5 6 7 8

RE: akwarium z polskimi rybami - kurka - 27.01.2015

Konto założyła tutaj moja siostrzenica, nick mam po niej.
I w ogóle mnie to nie interesuje czy w to wierzysz czy nie, mam to w.... Smile

Nie radze trzymania tych ryb w 240l, tylko zaproponowałam, że może spróbowac.

Piczu czytałeś mój poprzedni post? To nie jest hodowla mieczyków z okoniami!

Okonie to drapieżniki dużego kalibru, każda rybe w akwa potraktują jako pokarm. 240l to mało jak na te ryby ale spróbować można. Po osiągnięciu 15cm (max 18cm) okonie należy wypuścić.

RE: akwarium z polskimi rybami - Piczu14 - 27.01.2015

Opisz jak według Ciebie powinno to wyglądać, bo gubię się w Twoich wypowiedziach. Rozumiem, że chodzi Ci o wpuszczanie tam małych mieczyków, żeby od razu poszły na pokarm?

Nie ważne czy ten nick należał wcześniej do kogoś innego. Teraz piszesz na nim Ty i do Ciebie należą wszystkie wcześniejsze wypowiedzi.

Skoro nie ja pisałam wypowiedzi cytowane przez @takatoka to nie należą one do mnie - proste.

Nie nie chodzi o to, zeby odrazu stały sie pokarmem. W poprzednich postach napisałam jak to ma wyglądać i po co do okoni mieczyki.
Poszukaj sobie, to nie szkoła podstawowa więc nie musze wszystkiego powtarzać x razy.

RE: akwarium z polskimi rybami - Piczu14 - 27.01.2015

Czyli mają żyć przez jakiś czas razem. Przeczytaj sobie nasze wypowiedzi co do temperatur, w jakich powinny pływać te dwa gatunki. Na forum wszystkie wypowiedzi pisane pod jednym nickiem należą do jednej osoby. Takie prawo internetu.

RE: akwarium z polskimi rybami - tokatoka - 27.01.2015

(27.01.2015, 13:00)kurka napisał(a):  Nie radze trzymania tych ryb w 240l, tylko zaproponowałam, że może spróbowac.
Nie radzisz a cały czas piszesz o tym jak to ma wyglądać. A mogę spróbować ze skalarami w 80l czy ten zbiornik będzie już za mały? Zawsze przecież można je oddać do większego akwarium. Po cholerę radzić coś co jest bez sensu? Nie lepiej żeby po prostu hodować ryby bardziej się do tego nadające?

(27.01.2015, 13:40)kurka napisał(a):  Nie nie chodzi o to, zeby odrazu stały sie pokarmem. W poprzednich postach napisałam jak to ma wyglądać i po co do okoni mieczyki.
Skoro nie hodować ich razem to jak to ma wyglądać? Te mieczyki mają "nauczać" okonie życia w akwarium (samo w sobie brzmi to głupio) a jednocześnie ich pobyt ma być bardzo krótki. Zresztą takiej głupoty dawno nie słyszałem. Czego konkretnie ten okoń ma się nauczyć od mieczyka?

(27.01.2015, 13:00)kurka napisał(a):  Konto założyła tutaj moja siostrzenica, nick mam po niej.
"Ciociu ja już nie chcę pisać na AŚ masz konto w prezencie." Big Grin Nie rozśmieszaj mnie.

Żałosny jesteś jednak tak jak pisałam mam w d... czy mi wierzysz czy nie.
Nie będe dokładnie opisywać jak to sie stało bo po co.

Tak jak pisałam ryby te mają problem z zaaklimatyzowaniem sie w akwa jak i z pobieraniem pokarmu. Mieczyki pomagają im sie oswoić z nowymi warunkami.
Temperature bez problemu można dostować jednak nie jest to koniecznie.

Poczytajcie troche o trzymaniu okoni w akwa a nie piszcie bzdur.

Takatoka - gratuluje kolejnego bezsensownego porównania. Jesteś moim mistrzem w tej kategorii. Smile

RE: akwarium z polskimi rybami - Tole - 27.01.2015

Kurka ma racje co do temperatury poczytajcie trochę bez problemu dasz temperaturę 24 stopnie i mieczyki i okoń mogą być hodowane

Cały czas w postach jest powiedziane że wpuszczasz okonie i mieczyki razem na początku potem mieczyki zostają zjadane - proste - dokładnie tak samo jak żółw powiedzmy z welonami czy inną rybą najpierw zjada kilka sztuk potem z resztą współpracuje by pewnego pięknego dnia rozszarpać rybę podczas snu

Kolejna sprawa od początku wszyscy są zgodni że hodowanie tak dużej ryby nie ma sensu w takim akwa ale jeśli ktoś jest uparty to koleżanka napisała jak przez pewien okres czasu można taką rybę utrzymać.

Nagle bronicie ryb a w wielu tematach szastacie zmianami obsady bo rybki mi się znudziły albo są jakieś inne ciekawe powody (to nie do was konkretnie tylko tak zauważyłem ostatnio )
Poza tym odtwarzanie natury wiąże się z łańcuchem pokarmowym więc teoretycznie większe naturalne akwarium mogłoby takową zależność zawierać

(27.01.2015, 15:07)kurka napisał(a):  Tak jak pisałam ryby te mają problem z zaaklimatyzowaniem sie w akwa jak i z pobieraniem pokarmu. Mieczyki pomagają im sie oswoić z nowymi warunkami.
Temperature bez problemu można dostować jednak nie jest to koniecznie.

To jak mają problem to po cholerę je męczyć żeby za jakiś czas wypuszczać do jeziora? Słuchając takich porad to w każdym akwarium można by trzymać dowolną rybę dopóki jest mała. Czy dla małego skalarka nie wystarczy 25l akwarium na początek? Co takiego jest w okoniach, że ten akurat gatunek można sobie hodować dopóki jest mały i to w gównianych warunkach a jak urośnie to chlup do jeziora? Jak nie jesteś w stanie zapewnić danemu gatunkowi odpowiednich warunków to się w to nie baw.

Tole czy 24 stopnie to właściwa temperatura dla okonia? Co z tego, że ją jakoś znosi? Jestem ciekaw jak później da radę w naturalnym środowisku. I jestem ciekaw gdzie ktoś doradzał zmianę obsady bo komuś się rybki znudziły.

RE: akwarium z polskimi rybami - Tole - 27.01.2015

Ostatni przykład
http://www.akwaswiat.net/obsada-ryb-zimnolubnych-do-akwarium-294l-t-39236.html

odnośnie okonia powiedziane było nie ale zaczęliśmy rozważać teoretyczne możliwości i twoje przykłady są dużo drastyczniejsze a znam ludzi którzy tak hodują ryby najczęściej żółwiarze to co nie zostanie zjedzone i urośnie chlup do jeziora, poza tym mówimy o rybie nie akwariowej a ty podajesz przykłady typowych ryb akwariowych

Autor raczej już się nie interesuje to jest już nasza dyskusja teoretyczna a odnośnie temperatury skoro danio przy 26 stopniach doświadczyła samych pozytywów to myślę że okoń w temperaturze letniej też może pływać bo tak jak żółw czerwonolicy zmienia warunki przystosowawcze (z cieplejszych rejonów pojawił się w zimniejszych)

Skoro mówimy o rybie nieakwariowej to tym bardziej nie ma sensu trzymanie jej w akwarium.