Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Obsada do 160l - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Szybkie pytanie, Szybka odpowiedź (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=61)
+--- Temat: Obsada do 160l (/showthread.php?tid=39206)

1 2 3 4 5

RE: Obsada do 160l - serpico23 - 23.01.2015

(22.01.2015, 23:55)tokatoka napisał(a):  Trzeba wiedzieć jakie akwarium i w jakim stylu chce się założyć a nie zaczynać od pytania o obsadę.

Tylko, że chodzi o to, że ludzie często nie wiedzą jakie mają możliwości, że w ogóle istnieje coś takiego jak np. akwarium biotopowe. Dla ludzi nie interesujących się akwarystyką, albo zaczynających z nią przygodę akwarium to prostokąt wypełniony wodą i rybami. Serio nikt się nie zastanawia nad tym jak to działa "od kuchni", bo niestety wiele osób uważa, że rybom do życia wystarczy woda.
Oczywiście nie jestem za tym, aby w każdym temacie za kogoś dopasować obsadę, ale przynajmniej pokazać jakie ma możliwości w danym zbiorniku

RE: Obsada do 160l - tokatoka - 23.01.2015

Tylko, że w 160 litrach ma się już takie możliwości, że ten temat zajmie 15 stron gdyby ktoś zechciał je opisać. Dlatego uważam, że najpierw należałoby zobaczyć kilka akwariów żeby zdecydować co się mniej więcej chce. Wtedy można doradzić pod kątem filtrów i reszty wyposażenia a autor dowie się ile na to +/- musi przeznaczyć pieniędzy i czy go na to stać. Jak nie to ewentualnie można kombinować dalej i poradzić co zrobić, żeby uzyskać podobny efekt mniejszym kosztem. Ale trzeba mieć jakąś koncepcję w głowie obojętnie czy jest się początkującym czy nie co przy obecnym dostępie do internetu nie powinno stanowić w ogóle żadnego problemu.

(23.01.2015, 00:24)Agroman napisał(a):  Jak wyobrażasz sobie istnienie forum bez zadawanych pytań?
Takich pytań? No dobra: mam akwarium 300l. Chcę łagodne rybki.

Pomoże ktoś?

RE: Obsada do 160l - Piczu14 - 23.01.2015

Autor musi doprecyzować pytanie chociaż trochę (woda, ile chce przeznaczyć pieniędzy), bo dalsza dyskusja w tym temacie nie ma sensu.

RE: Obsada do 160l - xpompa - 23.01.2015

Woda będzie z kranu odstana w akwarium ok. 2 tygodni, a pieniędzmi się nie martwcie Wink

Woda z kranu...
A gdzie masz ten kran? W różnych miejscach polski są "różne krany". Ciężko będzie się dogadać, bo nie podejmujesz podstawowych kroków w kierunku tego tematu.
Rozumiem, że chcesz się kierować w stronę akwarium ogólnego.
Przyjmijmy, że średnia woda z kranu to woda średnio-twarda.

Proponuję na początek:
Na dno cienka warstwa niemi ogrodowej (koniecznie bez nawozów)
Na to co najmniej 5cm żwiru rzecznego (jeśli zrezygnujesz z ryb dennych, bądź jeśli chciał być ryby typu pielęgniczki, kiryski bądź piskorki, koniecznie trzeba piach)
Jeśli mamy podłoże, to dekoracje wg uznania, otoczaki, korzenie (dębowe bądź bukowe), popatrz w galerii, może zaczerpniesz trochę pomysłów.
Kolejna rzecz - rośliny - sporo roślin o małych wymaganiach co do światła: nurzaniec, żabienica, mchy itp. google ----> mało wymagające rośliny akwariowe.
Światło standardowo z pokrywy.
jako filtr polecam Tetra Ex 700 (ten mam, więc tylko taki mogę polecić, bo innych kubłów nie używałem).
Grzałka - również polecam jakieś grzałki Aquaela, miałem kilka i wszystkie były w porządku. Moc 100W.

Teraz sedno sprawy, ryby.
Po zalaniu baniaka odczekaj przynajmniej 2 tygodnie, a najlepiej miesiąc, nie ma co się spieszyć.
Proponował bym taki zestaw:
Pielęgniczka Ramireza - parka
Na dno kiryski 6szt
No i jakaś ławica - klasycznie 15szt neona inessa/czerwonego.

Lub inny wariant:
Zbrojnik niebieski, myślę, że 2 sztuki,
Kilka żyworódek (gupiki, mieczyki, molinezje), oczywiście nie za dużo, np 2+3 gupika i 1+2 mieczyka. Nie martw się, że to mało, szybko się to zmieni.

Jednak musisz podciągnąć swoją wiedzę, bo jest absolutnie żadna. Czytaj.

RE: Obsada do 160l - Tole - 23.01.2015

Dobrze powiedziane choć nie koniecznie ziemia niezbędna ale przydatna, żyworódki tu ilość zależy od zróżnicowania jakie chce się mieć w akwarium

Powiem wam że narybek gupika i żyworódek jest bardzo chodliwy więc w sumie przy zerowej pracy można zarobić na utrzymanie akwarium (oczywiście bez prądu)

RE: Obsada do 160l - tokatoka - 23.01.2015

Można zadać pytanie dobrze? Można i tu macie prosty przykład jak ten temat powinien wyglądać od samego początku: http://www.akwaswiat.net/obsada-dla-poczatkujacego-do-60-litrow-t-39208.html

A tu zgadujecie, gdybacie a najmniej do powiedzenia ma autor tematu który powinien najwięcej pisać o tym czego oczekuje od akwarium. Spodziewałbym się dzisiaj odpowiedzi w stylu: "Podoba mi się akwarium dużą ilością roślin i do tego chciałbym jakieś niewymagające rybki ponieważ nie znam parametrów wody. Myśłałem o filtrze takim czy takim bo czytałem pozytywne opinie. Grzałka myślę, że wystarczy 200 na takie akwarium itd. itp.". A jedyne czego się dowiedziałem to:
"Woda będzie z kranu"- no na to faktycznie nikt nie wpadł bo większość akwarystów kopie studnie albo czerpie wodę z rzeki.

Myślisz Piczu, że teraz zajrzy i poszuka sobie mało wymagające rośliny które mu się podobają wizualnie? Kolejnym pytaniem którego już się można spodziewać będzie: "jakie rośliny polecacie?". Od razu widać kto ma chęć do działania a kto czeka żeby mu napisać wszystko najlepiej krok po kroku i najlepszym na to przykładem jest temat do którego podałem link. 2 początkujących akwarystów a podejście odmienne o 180 stopni.

RE: Obsada do 160l - Tole - 23.01.2015

Też prawda

Tokatoka a ja akurat mam wodę ze studni Big Grin

Myślę, że nie zajrzy, ale "sesja is comming", więc co by tu robić, żeby się nie uczyć Big Grin
Będzie chciał mieć akwarium, to zajrzy, nie, to nie zajrzy.
A jak będzie chciał mieć, a nie zajrzy, to polecą kolejne tematy typu: sum rekini mi choruje, neonki coś zjada, rośliny nie rosną i gniją. To już nie nasza sprawa ile autor wpompuje w to kasy, albo czy będzie to szpeciło, czy zdobiło jego dom Smile

RE: Obsada do 160l - tokatoka - 24.01.2015

A nie mówiłem: http://www.akwaswiat.net/rosliny-do-160l-t-39216.html#pid338385 Smile