RE: Jaka obsada? -
serpico23 - 29.09.2014
Po pierwsze nie wyolbrzymiaj, a po drugie skoro piszesz takie rzeczy to chyba nigdy nie widziałeś jak ta ryba się zachowuje. To jest istne ADHD, a nie gurami

Skoro tak się opierasz na książkach to na pewno wyczytałeś, że jest to ryba bardzo ruchliwa. Co więcej, jeśli jesteś takim ekspertem to na pewno wiesz, że skrajne parametry, czy też litraż jak w tym przypadku, są po prostu złe. Rybie należy zapewnić warunki jak najbliższe tym naturalnym. Co z tego że neony innesa można trzymać na kranówce, skoro ich naturalne środowisko jest zupełnie inne? Ryby jak wiadomo głosu nie mają i nie powiedzą, że jest im źle.
Kaef - 29.09.2014
Nie wiem najlepiej, za to mam trochę wiedzy i własnego doświadczenia w porównaniu do Ciebie. A co do książek, to różne perełki się tam zdarzają, o stronach internetowych już w ogóle nie wspominając.
marceli85 - 29.09.2014
kaef napisał(a):A co do książek, to różne perełki się tam zdarzają, o stronach internetowych już w ogóle nie wspominając.
I oczywiście wszystkie piszą bzdury, tylko Ty wiesz najlepiej (choć sam jesteś na stronie internetowej

)

proszę Cię dorośnij i okaż trochę pokory, bo żałosny się robisz.
Tyle odemnie w temacie.
Pozdrawiam.
Kaef - 29.09.2014
Również pozdrawiam.
top2107 - 30.09.2014
(29.09.2014, 21:57)marceli85 napisał(a): "Oczywiśnie" za to Ty wszystko wiesz najlepiej i nie ważne, że w książkach o akwarystyce, encyklopediach, na stronach int. piszą inaczej, ważne że kaef wie lepiej
Więc od teraz moi Państwo, zakładamy zbiorniki co najmniej 100000l by rybki 5cm miały gdzie pływać 
czy może jesteś członkiem największej partii opozycyjnej ?
nadawać potrafisz bardzo ładnie, a coś możesz doradzić nie odnosząc się personalnie do innych ? bo jeżeli nie to nie zabieraj głosu i nie myśl, że ktoś tu się twoich super wypowiedzi przestraszy
rybka112 - 30.09.2014
Mam propozycje przestańce się kłócić kto wie więcej a kto mniej bo to jest naprawdę bez sensu.
Z resztą ja nie wiem kto ma więcej racji bo znam się na rybkach tylko troszeczkę.
Akwa dostałam już chyba ze trzy lata temu i do dziś kieruje się jedynie tym co przeczytam lub co mi ktoś doradził.
Kirysy mam już od trzech lat i glonojada też bo kupiłam je na początku. A jakieś trzy miesiące temu dokupiłam danio i gupika.
Chcę po prostu wiedzieć czy mogę do nich coś dokupić bo moje akwarium jest puste.
edison - 30.09.2014
(30.09.2014, 17:47)rybka112 napisał(a): Akwa dostałam już chyba ze trzy lata temu i do dziś kieruje się jedynie tym co przeczytam lub co mi ktoś doradził.
Właśnie tutaj po tym wpisie widać że możemy rozróżniać 2 grupy zajmujące się akwarystyką .
1- akwarysta mający akwarium bo jest fajnie i ogólnie to wszystko, taka postawa nigdy do niczego dobrego nie prowadzi.
2- akwarysta z zamiłowania zawsze jest głodny wiedzy i cały czas się dokształca , taka postawa powoduje sukcesy hodowlane, pomaga w sytuacjach kryzysywych wyjść bez szwamku.
Rybka no widzisz masz akwarium 3 lata a zachowujesz się jak by to był 3 dzień przygody.
Proponuje dużo czytać, a wpisy w internecie weryfikować i uważnie przemyśleć kto co napisze aby właściwie to była osoba z doświadczeniem .
Proponuje przejrzeć tematy z litrażem takiego zbiornika jak ty masz i ich historie, z czym się borykali, jakie mieli problemy itp. Można w ten sposób dobrać do swojego akwarium wiele ciekawych wzorców które się sprawdzają.
Terminator - 05.10.2014
Amen
KOSZ