Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Kropla Azji . - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Akwarystyka ogólnie (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Temat: Kropla Azji . (/showthread.php?tid=36686)

1 2 3 4

RE: Kropla Azji . - Carlosuk - 01.09.2013

(01.09.2013, 23:06)oskar777 napisał(a):  Masz rację, że to nie powód. Ale tak jak pisałem wcześniej: czemu ludzie najpierw zakładają akwarium na łapu- capu
Odpowiedz jest prosta brak wiedzy i śmierdzące lenistwo bo wystarczy wpisać słowo kluczowe i czytaćBig Grin
Ale przecież jest łatwiej się spytać niż siedzieć i spędzić 2-3 godziny nad jakimś artykułemWink

RE: Kropla Azji . - czubatka - 02.09.2013

Smutno mi , że mnie tak traktujecie liczyłem na pomoc . Tylko niektórzy ją udzielili. A jeszcze wczoraj cieszyłem się , że uratowałem bojowniczki z kubeczkow. Teraz mi ich szkoda ... Dziękuję za pomoc Bóbr i Marcin ...

RE: Kropla Azji . - marcin1983lodz - 02.09.2013

czubatka - nie łam się, i nie przejmuj - każdy popełnia błędy. i nie rezygnuj przede wszystkim Smile Skoro Twój tata zajmował się akwarystyką to wiesz co oznacza baniaczek w domu i jak - jakimśtam nakładem pracy - możesz być z niego zadowolony Smile pytaj nim zrobisz, dociekaj i drąż dany temat nim będzie za późno Smile a bojowniczki po prostu wydaj - z reguły każdy sklep z akwariami je przyjmie. Odłóż parę groszy i stopniowo, powoli składaj na sprzęt i większe akwarium Smile pamiętaj że akwarystyka to nie tylko radość dla Ciebie lecz i zwierzęta które hodujesz mają być "szczęśliwe" (jeśli tak to można nazwać) Smile

Głowa do góry i do przodu Smile

RE: Kropla Azji . - oskar777 - 02.09.2013

(01.09.2013, 23:25)Carlosuk napisał(a):  [...]Ale przecież jest łatwiej się spytać niż siedzieć i spędzić 2-3 godziny nad jakimś artykułemWink
Zawsze byłem za tym żeby pytać jak się czegoś nie wie. Ale przed a nie po fakcie. Najgorsze jest jednak to co mieliśmy okazję przeczytać na samym początku:
(01.09.2013, 16:13)czubatka napisał(a):  [...]Wiem ,że akwarium może być przerybione no ale cóż w zoologu powiedzieli ,że to wystarczy też tak myślę ( proszę nie mówić ,że to za mało bo nie o to chodzi w tym wątku ) .[...]
Jak można jednocześnie zdawać sobie sprawę z tego, że akwarium jest przerybione a mimo to uważać, że jednak jest wystarczające? Owszem teoretycznie nie o to w tym wątku chodzi bo nie o to pytałeś. Ale jeszcze nikt nie otrzymał sensownej porady skoro nie zamierza na samym początku przestać męczyć ryb i zredukować swojej obsady.

(02.09.2013, 00:20)czubatka napisał(a):  Smutno mi , że mnie tak traktujecie liczyłem na pomoc . Tylko niektórzy ją udzielili. A jeszcze wczoraj cieszyłem się , że uratowałem bojowniczki z kubeczkow. Teraz mi ich szkoda ... Dziękuję za pomoc Bóbr i Marcin ...
Dobrze, że nie "uratowałeś" wszystkich jakie były w okolicznych sklepach. Uwierz mi, że marny to ratunek skoro w ich miejsce pojawią się następne i tak to się będzie kręciło. To tak wygląda, że niby im pomogłeś ale tak czy inaczej warunki ich życia w dalszym ciągu nie są odpowiednie pomimo tego, że zdecydowanie lepsze od "kubeczkowych". Pewnie gdyby kupujący zwracali uwagę sprzedawcy na warunki życia tych ryb a obrońcy praw zwierząt pikietowali takie sklepy zamiast blokować budowę obwodnicy z powodu występowania tam 3 sztuk żuka gnojaka (które sami wcześniej przynieśli w słoiku) to postępowanie sprzedawców w tej kwestii by się zmieniło. Chociaż póki co znam tylko 2 sklepy (z około 8 w moim mieście) gdzie bojowniki trzymają w normalnych warunkach.
Co do Twojego baniaka to obawiam się, że pojęcia "dojrzewanie zbiornika", "cykl azotowy" są Ci obce więc warunki życia Twoich bojowników nie są wcale takie dobre jak Ci się wydaje. To, że ryba żyje to marna pociecha bo są one bardzo wytrzymałe. Znam przypadki gdzie żyły długie miesiące w pojemnikach (miska, wazon) z wodą prosto z kranu. Niektórych udało mi się przekonać do zmiany podejścia, niektórzy niestety wiedzieli lepiej bo: "Pan w sklepie powiedział, że...".

Na aquaforum dostałeś zresztą bardzo dobrą i rzeczową odpowiedź więc może coś jednak zrozumiesz.

RE: Kropla Azji . - KS_ARMANI - 02.09.2013

(02.09.2013, 00:20)czubatka napisał(a):  Smutno mi , że mnie tak traktujecie liczyłem na pomoc . Tylko niektórzy ją udzielili. A jeszcze wczoraj cieszyłem się , że uratowałem bojowniczki z kubeczkow. Teraz mi ich szkoda ... Dziękuję za pomoc Bóbr i Marcin ...

To jest już drugie forum w którym na pierwszym miejscu dostałeś odpowiedź, że te akwarium się nie nadaje. Jeżeli napiszesz na kolejnych 25 tez dostaniesz taką odpowiedź, więc po co drążyć temat dalej. Zmień akwarium lub obsadę to będzie można porozmawiać "poważnie".

RE: Kropla Azji . - Carlosuk - 02.09.2013

(01.09.2013, 16:13)czubatka napisał(a):  Witam , parę dni temu założyłem moje pierwsze akwarium . Akwa ma 20l wymiary 40 na 25 na 20 coś koło tego Smile . Trzymam w nim 5 bojowników ( 4 samiczki ,1 samiec )
Na początek proponuje kilka artykułów:

https://www.google.co.uk/search?q=bojownik+wspanialy&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla

Jesli masz jakieś dalsze pytania pisz,już nic nie zmieni faktu ze założyłeś akwarium od końcaSad
Co do filtracji to proponuje kupić filierek z lekka nad filtracja.

RE: Kropla Azji . - czubatka - 02.09.2013

Kupiłem ten filtr jka mif300 , dobry ?

RE: Kropla Azji . - oskar777 - 02.09.2013

3x4x9cm wymiary chyba mówią co nieco o danym filtrze. Nie wiem jak filtr tej wielkości może dobrze filtrować wodę. Mogłeś coś lepszego kupić a już na pewno cokolwiek co posiada większa gąbkę.

RE: Kropla Azji . - Carlosuk - 02.09.2013

(02.09.2013, 18:43)czubatka napisał(a):  Kupiłem ten filtr jka mif300 , dobry ?
Jak na początek lepszy niż żaden,do jakiego akwarium on jest przeznaczony?
Chodzi mi o litraż od-do?

RE: Kropla Azji . - Grafolog - 02.09.2013

- moc: 2,5W
- maksymalna wydajność: 100l/h
- płynna regulacja wydajności
- stosowany w akwariach do 30l
- deszczownica w zestawie
- całozatapialny
- oczyszcza i napowietrza wodę
- wykonuje mechaniczną i biologiczną filtrację wody.
- wymiary: 3x4x9cm

10 sec taki opis na allegro.