Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 (/showthread.php?tid=33786)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

RE: [200L BW] grobla - grobel - 29.09.2012

Dzięki, właśnie się bałem, że mi w lesie szyszek braknie na barwienie wody. Co do dojrzewania wiem, że musi odstać swoje. Zupełnie mi się nie spieszy ale czytając różne pomysły jestem ciekawy, który jest najbardziej skuteczny.

RE: [200L BW] grobla - grobel - 29.09.2012

Przepraszam, że post pod postem ale miałem problem ze zdjęciami.
Idąc za radą Apri i Dawida zrobiłem napar ale kolor prawie wcale się nie zmienił.
Czytając fora to po takiej ilości powinna być u mnie czarna kawa a jest nestea.
Jak Wy to robicie?
[attachment=19426]
[attachment=19427]

RE: [200L BW] grobla - Dawid N - 29.09.2012

A ile zaparzyłeś?
Jak nie masz jeszcze ryb to zaparz z 50-60szt w słoiku, zostaw na noc, z rana dobrze zamieszaj i wlej po jakiejś godzinie. Parzenie herbatki trzeba powtarzać. Najlepiej jest parzyć codziennie- co drugi dzień 10-20 szyszek i dolewać napar by utrzymać zamierzony efekt. Ewentualnie by wydusić maksimum wlewać razem z szyszkami, ale to jest problemowe, bo po jakimś czasie będziesz miał same szyszki na dnie Big Grin

Ja zazwyczaj odstawiam taki napar na dobę i dopiero dolewam. Parzę po 15-20 szyszek i co kilka dni monitoruje parametry wody.

RE: [200L BW] grobla - grobel - 30.09.2012

(29.09.2012, 23:53)Dawid N napisał(a):  A ile zaparzyłeś?
Jak nie masz jeszcze ryb to zaparz z 50-60szt w słoiku, zostaw na noc, z rana dobrze zamieszaj i wlej po jakiejś godzinie. Parzenie herbatki trzeba powtarzać. Najlepiej jest parzyć codziennie- co drugi dzień 10-20 szyszek i dolewać napar by utrzymać zamierzony efekt. Ewentualnie by wydusić maksimum wlewać razem z szyszkami, ale to jest problemowe, bo po jakimś czasie będziesz miał same szyszki na dnie Big Grin

Ja zazwyczaj odstawiam taki napar na dobę i dopiero dolewam. Parzę po 15-20 szyszek i co kilka dni monitoruje parametry wody.

Zaparzyłem wg Twojej instrukcji 50 sztuk. Odstało ok 6-7 godz i wlałem do akwarium z połową szyszek. Dzisiaj efekt troszeczkę lepszy ale dodałem też trochę połamanych korzeni brzozy ze starego akwa i suchych gałęzi dębu.
Co powiesz o zdjęciach? Kolory nie są takie jak w rzeczywistości ale te fotki są najbardziej zbliżone z wyglądem zbiornika.

RE: [200L BW] grobla - asz32 - 30.09.2012

może spróbuj z torfem? może to być torf granulowany, płyn lub naturalny jak sobie wykopiesz Smile moim zdaniem właśnie torf barwi wodę najlepiej

(30.09.2012, 09:20)asz32 napisał(a):  może spróbuj z torfem? może to być torf granulowany, płyn lub naturalny jak sobie wykopiesz Smile moim zdaniem właśnie torf barwi wodę najlepiej

Witaj, Właśnie miałem zamiar jeden koszyk w kubełku przeznaczyć na torf. W sumie woda ciemnieje. Na razie zostawiam jak jest. Świerze gałęzie nie zabarwiły nic. Wywar i napar z ok 70 szyszek olchy zrobił nestea. W akwa jest ok 40 szyszek z tych wywarów. Dodana została garść gałązek dębu i korzenia brzozy. Jak się trochę uleżało to puściło.

Mam pytanie co do obsady-
jaka ilość kirysków będzie odpowiednia do 200l ?
Wiem jak wyglądają stare kiryski spiżowe ale nie widziałem jeszcze kirysków panda w podeszłym wieku. Spiżowe wyglądają jak takie kluchy a co z pandami? Miał ktoś takie? Są jakieś zdjęcia (dużo szukałem i nie znalazłem). Ile żyją? Czy są takie stadne jak je opisują? Czekam na Wasze odpowiedzi.

RE: [200L BW] grobla - asz32 - 01.10.2012

Panda są śliczne i rosną nieco mniejsze niż spiżowe, ale do 5cm w 200l myślę, że dorosną, są tak stadne jak to opisują, w 200l spokojnie możesz mieć 8 sztuk

RE: [200L BW] grobla - apri cort - 01.10.2012

Ja miałam pandy w 240l, nie urosły więcej niż 4cm, ale żeby były taką zgraną gromadą to nie wiem...

RE: [200L BW] grobla - grobel - 01.10.2012

(01.10.2012, 10:19)apri cort napisał(a):  Ja miałam pandy w 240l, nie urosły więcej niż 4cm, ale żeby były taką zgraną gromadą to nie wiem...

Właśnie słyszałem, że z nimi różnie. Mogą pływać razem i osobno. Czy jest gatunek kirysa, który na 100% trzyma się razem?