RE: 25 litrów na pocżątek +obsada akwarium -
Kaef - 10.09.2011
(10.09.2011, 19:26)wujek napisał(a): cały dzień jest światło słoneczne więc w żadnym wypadku nie należy zapalać światła w nocy, tak jak wspomniano powyżej ryby muszą mieć cykl dnia i nocy (muszą się wysypiać:p),
Na jakiej podstawie tak uważasz??
kaasiaa - 10.09.2011
pytasz poważnie? To chyba naturalne, w dzień jest jasno. Gatunki które trzymane są w akwariach są aktywne w dzień i do takiego cyklu życiowego są przyzwyczajone. Metabolizm spada w nocy i ryby przechodzą w stan spoczynku, nie śpią ale odpoczywają. Efekt podobny uzyskamy biorąc zwierze aktywne nocą np. jakąś małpkę czy jaszczurkę ciężko jej się będzie zorientować gdy zamiast nocy ma dzień.
wujek - 10.09.2011
kaef nie rozumiem o co ci chodzi, jeśli źle się wyraziłem to powiedz albo przeczytaj post Kasi, ona jasno to wytłumaczyła
Kaef - 10.09.2011
Ryby nie zapadają w taki sen jak np. ssaki. Do odpoczynku nie potrzebują ciemności. Jak jest ciemno stają się mniej aktywne, ale ma to na celu bardziej niezwracanie na siebie uwagi np. przed nocnym drapieżnikiem reagującym na ruch. Do tego większość ryb jest aktywna całą dobę. To czy światło będzie zapalone cały czas czy nie odbije się jedynie na naszym portfelu.
kaasiaa - 10.09.2011
Pozostaje jeszcze kwestia roślinności która w dzień przeprowadza fotosyntezę. W nocy ten proces nie zachodzi ogólnie ujmując(jest jeszcze podział na cykl jasny i ciemny fotosyntezy wraz z cyklen Celvina do którego nie potrzeba bezpośrednio światła).
wujek - 10.09.2011
rybą w akwarium należy zapewnić jak najlepsze warunki, czyli właściwie takie jakie mają w naturze, więc nie wmawiaj mi że zachowanie cyklu dnia i nocy nie jest konieczne, niektóre ryby składają ikrę wczesnym rankiem więc jak sobie to wyobrażasz przy całodobowym oświetleniu :]
Babaulti - 10.09.2011
Ja w moim 25L mam kaskade HBL chinol ale trzyma sie b. dobrze tylko ze na kaskade to musi byc mniejsce w pokrywie czyli trzeba ją uszkodzic.
KORNEL - 11.09.2011
Aquael fan mini w zupełności wystarczy sam mam w 30l i dobrze się sprawdza. Rośliny to nie wymagające czyli moczarka, rogatek, małe kryptokoryny, jak chcesz krewetki to java moss.
Jarosław Trzósło - 11.09.2011
buddhist_monk napisał : (W tym zestawie jedynym nadającym się elementem jest ten słoik ... ups akwarium.)
nie każdego kolego stać na większy zbiornik ,lub poprostu nie ma takiej potrzeby aby mieć większy. Więc nie naśmiewaj się z małych zbiorników ,bo nie o to chodzi tylko zupełnie o coś innego.Wiecej kultury człowieku i przemyślenia
Tinalis - 11.09.2011
masz rację ,jako studentka mogę sobie pozwolić tylko na 25 litrów ,w razie przeprowadzki będzie mi łatwiej