RE: Jak zbić pH dla Paletek ? -
kaasiaa - 07.09.2011
wiem, że pomaga zbić ale dokładnej wartości Ci nie podam.
Radzioo - 07.09.2011
(07.09.2011, 19:15)kaasiaa napisał(a): wiem, że pomaga zbić ale dokładnej wartości Ci nie podam.
I zarówno mogą odlecieć od zbyt wysokiego co2.
wisnia0384 - 07.09.2011
Na dłuższą metę nie widzę innego rozwiązania jak RO.
Nie wyobrażam sobie kupno 100 l. destylki albo zalewanie baniaka wywarem z szyszek itp.
kaasiaa - 07.09.2011
nawet baniak szyszek nie pomoże przy wysokiej twardości, co do reszty wypowiedzi podpisuję się rękami i nogami

jednak na krótki czas dopóki ro nie będzie woda destylowana to jedyne wyjście
Radzioo - 07.09.2011
Możecie podać jakiś ciekawy RO?
Aukcje czy coś?
Rybki wyglądają na zdrowe tylko dalej w tym rogu, i są płochliwe, jak są same to pływają ktoś wejdzie do pokoju i juz do rogu.
Moje Paletki
Ikra
toomeka@wp.pl - 07.09.2011
(04.09.2011, 21:00)krzysztof1966 napisał(a): -RO podstawą przy plackach jest i basta,dobrze też w ph metr jest się zaopatrzyć.
Sratatata. Miałeś kiedyś czy wyczytałeś?
Do kaasiaa:
Ile tych szyszek olchy by musiał wrzucić by zbić?
Nie uważam, że to wina pH tylko zbyt częstego podglądania przez Ciebie z bliska. Daj im naprawdę spokój przez dwa tygodnie nawet nakryj akwarium ręcznikiem by się zaaklimatyzowały w samym akwarium bez dociśniętego Twojego nosa do szyby

i zobaczysz. Kolejną kwestią może być to, że nie mieszałeś wody tej z którą je kupiłeś z tą w akwarium i odpowiednie odczekiwanie i znowu dolewka z akwarium i znów czekanie itd. Potem wpuszczenie do akwarium.
(07.09.2011, 19:01)Radzioo napisał(a): No nic nie długo bd zakładał co2 do baniaczka ile co2 zbija pH bo nigdy się tym nie interesowałem?
Jakieś 0,5
kaasiaa - 08.09.2011
Ja wrzuciłam całe opakowanie, tyle że zrobiłam głupotę najpierw zajęłam się pH co w ogóle nie przynosiło skutku. Dopiero potem dowiedziałam się że najpierw powinnam zbić twardość dopiero później pH i w tej kolejności to działa. W tej chwili twardość jest zbita do ok 6 gH i kH podobnie, pH powoli się stabilizuje w granicach 6,5 do 7. W akwarium mam szyszunie, korzeń, a w filtrze zewnętrznym kulki torfowe.
Radzioo - 08.09.2011
(07.09.2011, 23:31)toomeka@wp.pl napisał(a): (04.09.2011, 21:00)krzysztof1966 napisał(a): -RO podstawą przy plackach jest i basta,dobrze też w ph metr jest się zaopatrzyć.
Sratatata. Miałeś kiedyś czy wyczytałeś?
Do kaasiaa:
Ile tych szyszek olchy by musiał wrzucić by zbić?
Nie uważam, że to wina pH tylko zbyt częstego podglądania przez Ciebie z bliska. Daj im naprawdę spokój przez dwa tygodnie nawet nakryj akwarium ręcznikiem by się zaaklimatyzowały w samym akwarium bez dociśniętego Twojego nosa do szyby
i zobaczysz. Kolejną kwestią może być to, że nie mieszałeś wody tej z którą je kupiłeś z tą w akwarium i odpowiednie odczekiwanie i znowu dolewka z akwarium i znów czekanie itd. Potem wpuszczenie do akwarium.
(07.09.2011, 19:01)Radzioo napisał(a): No nic nie długo bd zakładał co2 do baniaczka ile co2 zbija pH bo nigdy się tym nie interesowałem?
Jakieś 0,5
Okej zakryje kocem na dwa tygodnie, ale jeść mogę dawać chyba ;d
Wodę tzn mieszałem miałem w worku je i włożyłem worek do akwarium i za 15 min wpuściłem je do baniaka.U właściciela w akwarium było chyba z 80 paletek i było one puste tylko dwa korzenie.
Radzioo - 08.09.2011
Ehh zdechła mi mała paletka ,coś jest nie tak i nie wiem co..
kaasiaa - 08.09.2011
niestety to bardzo delikatne ryby i czułe na zmianę parametrów