RE: [200 litrów] Towarzyskie Medzix88 -
Medzix88 - 05.04.2011
A ogólnie jak to się prezentuje? Roślin troszkę przybędzie jak tylko znajdę czas,by pojechać na giełdę do Wrocławia, bo u mnie w mieście nie ma nic ciekawego to raz a dwa ceny kosmiczne .
krzmag - 05.04.2011
Teraz dużo lepiej wygląda... Powinnaś zrobić porządek z obsadą. Dokup ładny duży korzeń. I niech sobie wszystko spokojnie rośnie...
marcinek - 05.04.2011
Po co ma zasłaniać jak to kupiła? Najwyraźniej jej się to podoba...
Medzix88 - 05.04.2011
Jak już napisałam mam jeszcze akwa 112l puste więc chcę rozdzielić obsadę na dwa. Jeżeli możecie to doradźcie co zostawić w 200-ki a co do 112-tki
Medzix88 - 06.04.2011
A może małe zmiany?Mam stary korzeń z akwa,który jest teraz w terrarium z wężem. Zastanawiam się czy go nie sparzyć,wygotować w solance i wrzucić jeszcze jeden do akwa. Dziś w trakcie spaceru z pieskiem zabrałam z lasu trochę mchu i zastanawiam się czy go nie umieścić na korzeniu. Chciałbym korzeń wsadzić mniej więcej po środku akwa i dorzucić parę kamyków. Jak myślicie?
Medzix88 - 07.04.2011
O.k zmiany nastąpiły. A więc na samym początku,akwa prezentowało się tak :
03.04.2011r.
Następnie po malutkich zmianach i podmianie wody wyglądało tak :
04.04.2011r.
Na dzień 05.04.2011r. wyglądało następująco :
Jak widać woda się wyklarowała i już widać pierwsze źle wkopane roślinki...
Dziś tak posiedziałam przed akwa rano z kawką i dobrą muzyką i znów mnie wzięło,aby coś pozmieniać...Taka wena twórcza czy co?
Wyjęłam korzeń z terrarium, Kubuś za bardzo się tym nie przejął... Czas na odkażenie go, a więc został wygotowany w solance około 2-3godzin następnie gotowany godzinę bez soli,a później wyszorowany szczoteczką i wykąpany w fmc. Następnie znów sparzony i oto on :
Jeszcze paruje
Następnie czas na kamyczki, przyniesione z ogrodu wyparzone, wygotowane i wyszorowane szczoteczką... Takie o :
A teraz przyszedł czas na ułożenie tego w akwa i małą zmianę wystroju

Przymocowałam nowy korzeń do kamyczka bo coś mu odwaliło i zaczął mi pływać :/ ...Następnie anubias został przymocowany do korzenia

. Poprzestawiałam roślinki wsadziłam nowe kamyczki a prezentuje się to następująco :
Całość :
Lewa strona :
Środek :
Prawa strona:
Efekt końcowy:
I jak teraz się podoba?
w_natasha - 07.04.2011
Jak dla mnie brakuje roślin na 3 planie. I coś delikatnego na 1. Pomyśl nad dosadzeniem jeszcze paru sadzonek i dodaniu mchu.
Medzix88 - 07.04.2011
(07.04.2011, 13:17)w_natasha napisał(a): Jak dla mnie brakuje roślin na 3 planie. I coś delikatnego na 1. Pomyśl nad dosadzeniem jeszcze paru sadzonek i dodaniu mchu.
To właśnie mam w planie. Ale spokojnie jak znajdę coś ciekawego z roślin na 3 plan to kupię,bo nie chcę wrzucać byle czego... A wy co proponujecie obsadzić na 1 i 3 plan?
w_natasha - 07.04.2011
Ja obecnie mam moczarke argentyńska i czekam aż mi się trochę rozrośnie i ukorzeni bo jak kupiłam i wyciągłam z koszyczków to była bez korzeni i obecnie domówiłam sobie nurzaniec. Myślę że mógł by też być rogatek sztywny ale chyba z tego najlepszy by był nurzaniec. A co do 1 to sama jestem ciekawa co zaproponują bo mi też przydało by się coś dosadzić
Medzix88 - 07.04.2011
Ja mam nadzieje,że moje roślinki też się rozrosną. Ale nie za bardzo bo buszu nie chcę

, lubię jak akwa jest przejrzyste.Ciekawi mnie właśnie co mi zaproponują inni na pierwszy i trzeci plan.