RE: [200l] OSTATNIE w życiu:) aktualizacja str.3 -
aleksandra84 - 16.01.2011
Na towarzystwo dla neonka czekam czekam i doczekać się nie mogę

Mój ojciec likwiduje w najbliższym czasie swoje paletkarium na rzecz morszczaka i obiecał ławicę neonów tylko najpierw musi sprzedać palety żeby było jak resztę wyławiać

A kupować nie chcę, bo w sklepach to takie małe przecinki że skalary miały by ucztę

Kilka fotek po pierwszym tygodniu istnienia akwa. Co się zmieniło:
Oświetlenie 3x30w t8 kolejno Narva flora, narva oceanic, narva light. Co do oświetlenia, ciężko cokolwiek powiedzieć oprócz tego że ładnie wybarwia rybki i roślinki i naprawdę daje po oczach

Oprócz tego obkleiłam pokrywę
folią samoprzylepną.
Doszła butla Co2 6kg, reduktorki i inne takie, działa już 2h
Obsada: Młodzież dostała eksmisję z krewetkarium i śmiga wesoło po 200l. A więc mam 8 skalarów z czego 6 małych i rodzice. To stan przejściowy ale na razie uczą się życia w wielkich wodach
Fotek sporo, mam nadzieję że mnie moderatorzy nie pogonią
Zachęcam do oceny

i jeszcze troszkę:
AAAAAA no i muszę kupić jakiś dodatkowy filtr wew. bo mi syfki jakieś pływają po akwa... Chyba tetra 700 nie wyrabia
RE: [200l] OSTATNIE w życiu:) -
Lipa96 - 16.01.2011
Akwarium gites bomba że tak się wyrażę ;pp. Bojek cudny. Szkoda że skalary rosną takie dużo bo też bym chciał je mieć ale litraż nie pozwala... ; ( ;p A te małe skalary są cudne. Fajnie by była taka odmiana co dorasta tylko do takich rozmiarów ;p. Czasem można pomarzyć. A ile neonów ma być docelowo?
No cóż, ze względu na to że ojciec likwiduje akwa to dostanę wszystkie.... czyli pewnie koło 50! Potem będę się zastanawiać co z nimi zrobić, zobaczymy ile ich dokładnie będzie
Lipa96 - 16.01.2011
Co twój bojek wcina na tym zdjęciu ostatnim? ;]
Mój bojownik to dokładne przeciwieństwo twojego

Jest Calutki niebieski. Ale jak tak dzisiaj go obserwowałem to coś marnie z nim jest. Kładzie się na dnie, zaczyna pływać tylko gdy widzi jakiś ruch przed akwarium. Czas pokaże co z nim będzie
Bojek akurat nie nie wcina tylko goni i "wyciska" samicę... dziś im się na amory zebrało i skalarki miały powitalny obiadek w postaci świeżej ikry
apri cort - 16.01.2011
A nie podgryzają go skalary? U mnie płetwy takiego wzięły za ochotkę i zatłukły...........
Te świetlówki robią naprawdę taki "rażysty"

efekt czy to jakiś komputerowy tuning fotek?!?
Nie, skalary go zaakceptowały i jest ok, szczególnie, że ja raczej ochotki im nie daję, jak już to larwy komara więc na czerwony kolor tak nie reagują

Co do efektu świetlówek to akwa świeci się tak mocno, że czasem wyłączam jedną świetlówkę, żeby tak po oczach nie dawało. No i co jaśniejsze roślinki to podświetlone faktycznie są soczyście zielone

Jeśli chodzi o o efekty komp. to tylko w picassie zaciemniłam żeby za bardzo nie było widać co jest dookoła akwa ale w sumie i tak wycięłam

No i najważniejsze!!!! Znalazłam zagubioną przed tygodniem bojownicę! Myślałam, że wariatka przypadkowo wpłynęła do węża i dalej w świat a okazało się, że małpa siedzi w filtrze. Już drugi raz mi się tak zdarzyło! Dziś postanowiłam przeczyścić filterek i znalazłam ją ŻYWĄ. Już pływa w akwa ale jest słaba....
apri cort - 16.01.2011
No ja swojego bojka znalazłam kiedyś na półce pod akwa. Też żywego, choć wyglądał na chipsa. No to ja do kuchni, wody z kranu w szklankę i siup go do niej zgarnęłam. I też pływa już kilka miesięcy od tamtego incydentu. Jego poprzednik miał mniej szczęścia, bo wyskoczył za akwa i znalazłam już wiórkę...
mcda-p - 16.01.2011
Ładna aranżacja
A nikt nie pochwali moich pociech skalarkowych ??? hehehehhe Właśnie zauważyłam, że roślinki zaczęły bąbelkować

Przy bimberku tak nie robiły, chyba bimberek jest za słaby na taki litraż!