RE: [20] Kostka "Droga do jaskini" -
paluszekrybny - 06.01.2011
(30.12.2010, 21:11)poton napisał(a): Drobniczka to ciekawa rybka jednak połączenie jej z krewetkami to nie najlepszy pomysł. W naturze polują na larwy komarów, ale patrząc na otwór gębowy wcale bym tego nie powiedział. Mi też wybiły wszystkie młode krewetki.
Jako bezpieczne rybki towarzyszące do kreweci polecam kiryska pigmejka.
To fakt, rybencje pływają już w innym akwarium i czekają aż im założę osobne, bo pomimo że mnie wkurzyły, to jednak są bardzo ładne i ciekawe. Są na tyle żarłoczne i energiczne, że jedna z małych samiczek atakuje świderki i próbuje odgryźć im czułki... Miałem ochotę na pigmejki, ale w końcu zrezygnowałem, chyba trochę za mało miejsca na nie. Przeżyję na razie bez rybek jakoś.
(30.12.2010, 22:50)Madman napisał(a): Chciałbym widzieć jak wygląda ta podstawka i teraz jeszcze mnie zaciekawiłeś tą lampką samoróbką
Napisz jeszcze jakiej granulacji masz bazalt.
Bazalt granulacji 2-4 mm(czyli w rzeczywistości 1-6 mm...)
Podstawka jest wykonana z płyty 1.8 cm(akurat taka się po domu walała), pociętej w osiedlowym sobieradku(równiutko), z oklejonym brzegiem, skręcona śrubami, a pod spodem podklejona filcem, żebym mógł ja sobie dowolnie przesuwać w czasie prac. Jako że płytę miałem i to już oklejoną, to podstawka kosztowała mnie niecałe 10 zł za cięcie i obklejenie brzegów.
Przy okazji na zdjęciu widać ile krewetki przy jedzeniu są w stanie piasku wywalić poza ścieżkę. Na szczęście to jedyny punkt w którym piasek się przesypuje, bo tylko tutaj im sypię żarełko.
A co do lampki samoróbki, to zrobiona jest z tektury 2.5 mm, folii aluminiowej i wikolu. Stoi na pleksi, więc problemów żadnych nie ma. Kiedyś kleiłem modele, więc tekturka mi taka gruba została, a kształt półokrągły został odrysowany od płyty CD. W planach(od 3 miesięcy...) oklejenie jej czarnym brystolem, ale nie mogę się jakoś do tego działania zabrać...
W akwarium wszystko się delikatnie rozrosło, zdjęcie jest zrobione 10 dni po pierwszym, dlatego spektakularnych przyrostów nie ma... Jedna rotala oparła się o powierzchnię, więc została przycięta i posadzona, podobnie jak trzy-cztery gałązki henka. Przed subwassertang dałem kokosy z stringy mossem, czekam aż trochę urośnie, zaszczepię odrosty na kolejnym kokosie, bo potrzebuję dość dużą kępę do innego akwarium. Swoją drogą, w październiku wyhodowałem 5 litrów stringy w kotniku na oknie, ściąłem i tak długo czekało aż coś z tym zrobię, że zgniło i zostało mi kilka gałązek, ech.
Kupiłem pokarm dla paletek D-50 Plus w płatkach, może troszkę wybarwi mi krewety, zawartość astaksantyny dwa razy wyższa niż w shrimp stickach. Zrobiłem też nawóz z MGSO4, zobaczymy czy to że stare listki heńka żółkną po brzegach to od niedoborów Mg, czy czegoś innego... Nawożenie po staremu, po kropelce, po kropelce... Jak heńkowi się nie poprawi, to czeka go wymiana za tym korzeniem albo na rotalę, albo kupię microsorium thin leaves.
katecheta22 - 06.01.2011
Noo i to jest sztuka

Jeszcze ten pomysł z lampką jak by naszej pani profesor
artiks113 - 07.01.2011
Coś pięknego najbardziej spodobała mi się ta "Droga do jaskini"
Rewelacja!!!
Dawidov150 - 07.01.2011
Świetny aranż, bardzo mi się podoba. I ta zieleń, normalnie taki krewetkowy raj. Gratuluję pomyśłu z lampką
apri cort - 07.01.2011
Jest przepięknie i klimatycznie, do tego bardzo przestrzennie, tylko rozmiar krewetek zdradza, że to mały zbiornik.
ooze - 07.01.2011
Drobniczki jednodniówki to jedne z moich ulubionych rybek i poluję na nie chyba od zawsze
Akwarium jest piękne, brawo!
Wygląda, jak by akwarium nie miało końca. Ta głębia jest super!
pimpek98 - 07.01.2011
super szkiełko
ale lepiej by było z napowietrzaczem za korzeniem
paluszekrybny - 22.01.2011
Zamiast napowietrzacza za korzeniem jest dyfuzorek od bimbrowni, też bąbelki lecą
Dzięki bardzo za opinie.
Dla mnie w tej lampce jest najważniejsze to, że kosztowała tyle co nic. W cenie decolighta od aquaella można mieć takich z 5. W gruncie rzeczy, gdybym potrzebował, to wymyśliłbym jakiś sposób mocowania jej na szybie, ale na szczęście może stać na pleksi i kombinowania nie ma.
Aktualnie akwarium wygląda tak:
Były drobne problemy spowodowane przez brak czasu, zwiększyłem dawki nawozów, ale CO2 prawie nie leciało, oświetlenie też było nierówne, raz 6 godzin raz 12... No i pojawiło się trochę glonów, ale sytuacja jest opanowana.
Coś bym zmienił, ale raz, że nie wiem co(normalka...), dwa że teraz przez sesję(a ta będzie nie dość że ciężka, to jeszcze koszmarnie nuuudna) nie będę miał za dużo czasu w ogóle...
paluszekrybny - 31.01.2011
Jednak chwilkę czasu znalazłem. Wywaliłem rzęsę i posadziłem eleocharis parvula, ciekawe czy da radę. Już go zresztą spisałem na straty, mam jednak nadzieję, że mnie miło zaskoczy. Drobniczki wróciły...
BlackHawk88 - 31.01.2011
No nie, według mnie z Eleocharisem będzie gorzej, zniknie już ta 'droga do jaskini'

A i czy możesz dać na chwile tło na biało, a tło za 'jaskinią' czarne?