RE: |96L| Apistoroślinne - fotorelacja - 1sze zdjęcia z roślinami -
gnysiu - 11.12.2010
Ode mnie wielki plus za podłoże i ułożenie kamieni i korzenia. Całościowo, takie ułożenie jest świetne jak dla mnie. To akwarium, jeżeli będzie miało czas, może być naprawdę ciekawe. Żeby tylko glony się gdzieś po drodze nie przypałętały...
Wielorybek - 11.12.2010
Dzięki ze pierwsze pozytywne komentarze

Generalnie, na samym początku wzgórza były mocniej zarysowane, ale z czasem wszystko się trochę osypało, mimo plastikowych wkładek. Rośliny w końcu zapuszczą korzenie głębiej, i jakoś utrzymają wszystko w miejscu. Poza tym, zamierzam jeszcze przesadzić nurzaniec z 63l przed grzalkę i wlot filtra, zostało tam z 2 cm miejsca.
A co do glonów.. Tego się właśnie najbardziej boję. W 1szej wersjii tego akwa dłuuugo walczyłem z rhizoclynium i spirogyrą, w końcu spiro została z rhizo odpuściło. Tylko że wtedy, stosowałem AS2, i nawóz PG Macro - podobno źle zbalansowany. Oby teraz było inaczej, byleby nie przyplątały sie jakieś sinice, czy spirogyra, z krasnorostami już kiedyś wygrałem bez kosiarek, a na nitki bym pewnie zalewał akwa herbatką i garbnikami.
@poton - PW poszło

Co do mebelków, mam jeszcze kokos, który wsadzę gdzieś w środek, jak troszke zarośnie. Poza tym, pewnie tego nie widać, ale korzonek po prawej tworzy małą jaskinię.
Wielorybek - 24.12.2010
Taki tam refresh troche bez sensu :p
Glonki niestety są, i to cały przegląd. Krasnorosty, trochę okrzemek od których oberwał mały henio, i niestety brązowa wata. Na szczęście wszystkiego są śladowe ilości. A wszystko przez, że zachciało mi się eksperymentować z żelazem, heh.
A, i obsada znów zmieniona Za parę dni dojdą krewetki amano, a co do apistek, to nie mam pojęcia co będzie. Coraz bardziej podobają mi się viejity, tyle że to gatunek teoretycznie do BW, chociaż podobno tolerancyjny.
Mogę wrzucić foto, ale niewiele się zmieniło prócz lekkiego rozrostu zielska, i nurzańca.
Pzdr.
RE: |96L| W drodze do apistoroślinnego. -
Lipa96 - 08.01.2011
Będzie super jak się wszystko rozrośnie. Wielorybek mogę wiedzieć skąd dokładnie jesteś? Czyżby Gdańsk? Jeśli tak to jaka dzielnica?
Wielorybek - 08.01.2011
No właśnie, niech zarośnie najpierw ^^ Na razie nadal jest łyso, bo wyciąłem większość zakrasnalonych liści.
A ja jestem z Gdyni, konrketnie z Pogórza Górnego.
apri cort - 08.01.2011
Nie mówi się "brązowa wata" tylko "BRODY" hiehiehie, u mnie pełno w Tandze na muszlach

niegroźne ale może nie za piękne, za to ryby się swojsko czują w takiej kryjówce.
Wielorybek - 08.01.2011
Nie no, to akurat naprawdę jest brązowa wata

Ty mówisz o brodach krasnalach, a ja o takim glonie nitkopochodnym, który naprawdę wygląda jak wata. Na szczęście był i już go nie ma.
apri cort - 09.01.2011
No to uff, tylko się cieszyć że najeźdźcy się wycofują.
Wielorybek - 17.01.2011
Taka mała zapowiedź jutrzejszej sesyjki.

Oto Osama

- apistogramma viejita
Aha, pewnie zaraz zjedzie mnie apistowska elita forum, że wpuściłem do jeszcze nie zarośniętego akwa, że nie ma kryjówek itp.. Pośrednio to prawda. Mimo to, samiczki mają gdzie się przed sobą chować (jedna okupuje kokos), a Osamie to nie przeszkadza i czuje się jak Pan na włościach, pływając wszędzie.
Pozdrawiam
Malutki - 17.01.2011
Całkiem fajnie fajnie, czekam na najnowsze zdjęcia. Bo poprzednie wyglądały ciekawie i zachęcająco, ale dużo już czasu minęło od ostatniej foty.