RE: Rybki szybko rosnące i szybko się rozmnażające -
akwarystyk 030 - 07.02.2010
Przed założeniem akwarium poczytaj również o dojrzewaniu zbiornika.
Ja bym ci radził dać tylko 1 gatunek żyworódek np. platki lub gupiki i do tego na dno z 4-5 kirysków jak akwarium będzie miało ponad 100l to mógłbyś skusić się też na 1 zbrojnika niebieskiego (bardzo fajne rybki) a w 200l to nawet parke zbrojników i by ci się rozmnażały raczej też.
skiba32d - 07.02.2010
akwarystyk 030 napisał(a):Przed założeniem akwarium poczytaj również o dojrzewaniu zbiornika.
Ja bym ci radził dać tylko 1 gatunek żyworódek np. platki lub gupiki i do tego na dno z 4-5 kirysków jak akwarium będzie miało ponad 100l to mógłbyś skusić się też na 1 zbrojnika niebieskiego (bardzo fajne rybki) a w 200l to nawet parke zbrojników i by ci się rozmnażały raczej też.
Wiem że baniak musi doj
rzeć itp. itd. Mam już dwa akwaria 116l i 30l.
Mi chodzi tylko o tą hodowle rybek jakie polecacie szybko rozmnażające się. Znam się co nieco na akwarystyce. Nie bierzcie mnie za jakiegoś nieuka

.
mcda-p - 07.02.2010
"Gupików mam parke, Molinezje też mam samiec+2 samice i mieczyka niestety jednego bo smaiczki zdechły. Mam takie pytanie bo samiec molinezji cały czas jakby ja skubie po "odbycie". czy jest ona juz zapłodniona i należy ją przenieś do kotnika? Jest gruba i wystaje jej taka biała rurka. Druga samica też jest w miare gruba i też jej wystaje ta rurka tylko że samiec za nią nie chodzi.
A gupiki wogóle niechcą się rozmnażać niby jest ta czarna plamka ale nie urodziła nic od dłuższego czasu mimo iż była w kotniku caly tydzień."
A przypomnij mi jeszcze bo nie wiem, one są w tej chwili w akwa 116 l?
Tą grubą Molinezję chyba można przenieść, ale nie wiem co to znaczy "w miarę gruba", może wstaw jej fotkę. Kiedyś miałam mieczyki i z tym też nigdy nie było wiadomo (w sensie kiedy przyjdą na świat małe rybki), czasem niezbyt gruba samica w ciągu doby nieoczekiwanie rodziła, a na grubą nie można się było doczekać. To zależy ile dziecków siedzi w brzuchu
skiba32d - 07.02.2010
W miarę gruba czyli trochę chudsza od tamtej drugiej. A ta bardzo gruba ma jeszcze silnie tak jakby popękany brzuch. Widać takie jakby białe kreski na brzuchu. A na tamtej chudszej troche mnie tego widać. Zdjęcie nie bardzo trudno jest "złapać" rybkę do zdjęcia. bo samiec cały czas pływa za nia i skubie ją z tyłu.
mcda-p - 08.02.2010
Nie martw się nie pęknie....
To ona ma już od tego rozstępy

No, ale skoro ona taka przy nadziei, przygotuj zbiornik na małe rybki. Najlepiej, żeby było w nim dużo roślin i kryjówek, żeby narybek miał się gdzie schować przed dzieciobójczą matką. Jeśli wszystko przygotujesz możesz przenieść grubaskę. Jak rybki się urodzą, przełóż ją z powrotem do ogólnego. A dalej opieka nad maluchami będzie spoczywała na tobie i powodzenia