Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Muszlowiec wielopręgi - minimalny litraż, hodowla itp. - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Biotopy (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Forum: Tanganika (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=22)
+--- Temat: Muszlowiec wielopręgi - minimalny litraż, hodowla itp. (/showthread.php?tid=1687)

1 2 3 4 5 6

RE: Neolamprologus Multifasciatus - Kroczek33 - 21.02.2011

(20.02.2011, 21:58)Tyson napisał(a):  Mam pytanie czy mógłby ktoś wymienić mi wszystkie rodzaje muszlowców (gatunków)??

To dopiero wyzwanie! poszukaj sobie w google.pl masz mnóstwo.
Fajne fotki są na www.suephoto.pl

Muszlowiec Wielopręgi - KamiluSS13 - 16.08.2011

Witam chciałbym się dowiedzieć nie co o tej rybce
-o co chodzi że trzeba je trzymać w haremach
-jak odróżnić płeć
-dlaczego nadaje się do zbiornika biotopowego
-Czu muszlę mogę wziąść z winniczki?

RE: Muszlowiec Wielopręgi - Kroczek33 - 14.10.2011

(16.08.2011, 15:15)KamiluSS13 napisał(a):  Witam chciałbym się dowiedzieć nie co o tej rybce
-o co chodzi że trzeba je trzymać w haremach
-jak odróżnić płeć
-dlaczego nadaje się do zbiornika biotopowego
-Czu muszlę mogę wziąść z winniczki?

- należy trzymać je w przewadze samic
- samiec jest większy i przebywa nad muszlami patrolując rewir , samiczki zazwyczaj są mniejsze i przebywają przy muszlach lub w nich samych
- ponieważ jest z Wielkiego Jeziora Afryki - Tanganiki , a panują tam specyficzne warunki środowiskowe
- od winniczków muszle są jak najbardziej ok.

Muszlowiec pregowany w [60]l akwa ??? - sanka8 - 23.11.2011

Witam! Smile
Robie restar zbionika i zastanawiam sie nad jakąś ciekawą rybką i przyszedł mi do głowy muszlowiec.. Chciałabym sie dowiedziec jak najwiecej o warunkach jakie powinien miec oraz ile ich moge miec w moim zbiorniku ,czy dac rosliny itp.
Akwa: 60l- 60 dł , 30 sze,35 wys
Świetlówka : 15W
Filtr Fan - 1
Grzałka 50 W
A i jeszcze mam jedno pytanie czy moze jako podłoże byc żwirek naturalnu od 1mm-3mm
Z góry dziękuje za odpowiedzi! ; P

RE: Muszlowiec pregowany w [60]l akwa ??? - hibi102 - 23.11.2011

żwirek mieć możesz ale radziłbym wymienić na piasek, byłby bardziej odpowiedni. Rośliny w tanganice nie występują ale jeśli koniecznie jakieś chcesz to bardzo wytrzymałe np. anubias.

Co do ilości ryb to na początek najlepiej jest wpuścić 3-4 sztuki. I tak poźniej zaczną sie mnożyć jak głupie ;]

RE: Muszlowiec wielopręgi - minimalny litraż, hodowla itp. - 5pirit - 23.11.2011

Zmień na piasek, ten gatunek lubi kopać i to głębiej, warstwa najlepiej 5-6cm. Do tego muszle, w Polsce najlepiej po winniczkach, większe egzemplarze, rośliny jakie możesz dać to rogatek, nurzaniec i anubias a na powierzchnię pistię.

Co do ilości ryb, możesz mieć parkę, z czasem i tak ci się namnożą, a jak chcesz więcej to jakiś haremik 1+2 lub nawet 2+3, przy czym z czasem będziesz musiała redukować obsadę bo będzie ich szybko przybywało.

RE: Muszlowiec wielopręgi - minimalny litraż, hodowla itp. - Kroczek33 - 24.11.2011

(23.11.2011, 21:57)5pirit napisał(a):  Zmień na piasek, ten gatunek lubi kopać i to głębiej, warstwa najlepiej 5-6cm. Do tego muszle, w Polsce najlepiej po winniczkach, większe egzemplarze, rośliny jakie możesz dać to rogatek, nurzaniec i anubias a na powierzchnię pistię.

Co do ilości ryb, możesz mieć parkę, z czasem i tak ci się namnożą, a jak chcesz więcej to jakiś haremik 1+2 lub nawet 2+3, przy czym z czasem będziesz musiała redukować obsadę bo będzie ich szybko przybywało.

Nie pisz , że może mieć parkę - to ryby haremowe / kolonijne .

Na 60l układ 2+4/5 będzie ok .

RE: Muszlowiec wielopręgi - minimalny litraż, hodowla itp. - 5pirit - 24.11.2011

A umiesz czytać dokładnie, dopisalem przecież że może 1+2 albo nawet 2+3. A napisałem to dlatego, że sugeruję się opiniami z innego forum typowo związanego z Tanganiką, gdzie tam ludzie mają naprawdę potężną wiedzę i wiedzą co mówią. I własnie na tamtym forum pisali że parka wskazana bo szybko się namnożą i tzeba będzie i tak selekcję przeprowadzić. Można zatem i parkę i można kilka sztuk, zależy od kupującego.

RE: Muszlowiec wielopręgi - minimalny litraż, hodowla itp. - Kroczek33 - 24.11.2011

(24.11.2011, 11:16)5pirit napisał(a):  A umiesz czytać dokładnie, dopisalem przecież że może 1+2 albo nawet 2+3. A napisałem to dlatego, że sugeruję się opiniami z innego forum typowo związanego z Tanganiką, gdzie tam ludzie mają naprawdę potężną wiedzę i wiedzą co mówią. I własnie na tamtym forum pisali że parka wskazana bo szybko się namnożą i tzeba będzie i tak selekcję przeprowadzić. Można zatem i parkę i można kilka sztuk, zależy od kupującego.

Ja nie sugeruję się opiniami z innych for , a 4-letnim doświadczeniem w hodowli tego gatunku .

RE: Muszlowiec wielopręgi - minimalny litraż, hodowla itp. - 5pirit - 24.11.2011

Czytając moją czy twoją wypowiedź użytkownik też się może sugerowac naszymi słowami i tak to działa na każdym forum, a czy się zastosuje do tego to już jego wybór.

Mówię o innym forum bo tam zdecydowanie szybciej i w większym zakresie można otrzymać informacje i pomoc pod praktycznie każdym względem bo są to ludzie którzy siedzą w tym od kilku do kilkunastu lat i naprawdę mają potężną wiedze zdobytą z własnych doświadczeń jak i zdobytą z książek.