RE: Neolamprologus Multifasciatus -
Kroczek33 - 21.02.2011
(20.02.2011, 21:58)Tyson napisał(a): Mam pytanie czy mógłby ktoś wymienić mi wszystkie rodzaje muszlowców (gatunków)??
To dopiero wyzwanie! poszukaj sobie w google.pl masz mnóstwo.
Fajne fotki są na
www.suephoto.pl
Muszlowiec Wielopręgi -
KamiluSS13 - 16.08.2011
Witam chciałbym się dowiedzieć nie co o tej rybce
-o co chodzi że trzeba je trzymać w haremach
-jak odróżnić płeć
-dlaczego nadaje się do zbiornika biotopowego
-Czu muszlę mogę wziąść z winniczki?
RE: Muszlowiec Wielopręgi -
Kroczek33 - 14.10.2011
(16.08.2011, 15:15)KamiluSS13 napisał(a): Witam chciałbym się dowiedzieć nie co o tej rybce
-o co chodzi że trzeba je trzymać w haremach
-jak odróżnić płeć
-dlaczego nadaje się do zbiornika biotopowego
-Czu muszlę mogę wziąść z winniczki?
- należy trzymać je w przewadze samic
- samiec jest większy i przebywa nad muszlami patrolując rewir , samiczki zazwyczaj są mniejsze i przebywają przy muszlach lub w nich samych
- ponieważ jest z Wielkiego Jeziora Afryki - Tanganiki , a panują tam specyficzne warunki środowiskowe
- od winniczków muszle są jak najbardziej ok.
Muszlowiec pregowany w [60]l akwa ??? -
sanka8 - 23.11.2011
Witam!

Robie restar zbionika i zastanawiam sie nad jakąś ciekawą rybką i przyszedł mi do głowy muszlowiec.. Chciałabym sie dowiedziec jak najwiecej o warunkach jakie powinien miec oraz ile ich moge miec w moim zbiorniku ,czy dac rosliny itp.
Akwa: 60l- 60 dł , 30 sze,35 wys
Świetlówka : 15W
Filtr Fan - 1
Grzałka 50 W
A i jeszcze mam jedno pytanie czy moze jako podłoże byc żwirek naturalnu od 1mm-3mm
Z góry dziękuje za odpowiedzi! ; P
RE: Muszlowiec pregowany w [60]l akwa ??? -
hibi102 - 23.11.2011
żwirek mieć możesz ale radziłbym wymienić na piasek, byłby bardziej odpowiedni. Rośliny w tanganice nie występują ale jeśli koniecznie jakieś chcesz to bardzo wytrzymałe np. anubias.
Co do ilości ryb to na początek najlepiej jest wpuścić 3-4 sztuki. I tak poźniej zaczną sie mnożyć jak głupie ;]
RE: Muszlowiec wielopręgi - minimalny litraż, hodowla itp. -
5pirit - 23.11.2011
Zmień na piasek, ten gatunek lubi kopać i to głębiej, warstwa najlepiej 5-6cm. Do tego muszle, w Polsce najlepiej po winniczkach, większe egzemplarze, rośliny jakie możesz dać to rogatek, nurzaniec i anubias a na powierzchnię pistię.
Co do ilości ryb, możesz mieć parkę, z czasem i tak ci się namnożą, a jak chcesz więcej to jakiś haremik 1+2 lub nawet 2+3, przy czym z czasem będziesz musiała redukować obsadę bo będzie ich szybko przybywało.
Kroczek33 - 24.11.2011
(23.11.2011, 21:57)5pirit napisał(a): Zmień na piasek, ten gatunek lubi kopać i to głębiej, warstwa najlepiej 5-6cm. Do tego muszle, w Polsce najlepiej po winniczkach, większe egzemplarze, rośliny jakie możesz dać to rogatek, nurzaniec i anubias a na powierzchnię pistię.
Co do ilości ryb, możesz mieć parkę, z czasem i tak ci się namnożą, a jak chcesz więcej to jakiś haremik 1+2 lub nawet 2+3, przy czym z czasem będziesz musiała redukować obsadę bo będzie ich szybko przybywało.
Nie pisz , że może mieć parkę - to ryby haremowe / kolonijne .
Na 60l układ 2+4/5 będzie ok .
5pirit - 24.11.2011
A umiesz czytać dokładnie, dopisalem przecież że może 1+2 albo nawet 2+3. A napisałem to dlatego, że sugeruję się opiniami z innego forum typowo związanego z Tanganiką, gdzie tam ludzie mają naprawdę potężną wiedzę i wiedzą co mówią. I własnie na tamtym forum pisali że parka wskazana bo szybko się namnożą i tzeba będzie i tak selekcję przeprowadzić. Można zatem i parkę i można kilka sztuk, zależy od kupującego.
Kroczek33 - 24.11.2011
(24.11.2011, 11:16)5pirit napisał(a): A umiesz czytać dokładnie, dopisalem przecież że może 1+2 albo nawet 2+3. A napisałem to dlatego, że sugeruję się opiniami z innego forum typowo związanego z Tanganiką, gdzie tam ludzie mają naprawdę potężną wiedzę i wiedzą co mówią. I własnie na tamtym forum pisali że parka wskazana bo szybko się namnożą i tzeba będzie i tak selekcję przeprowadzić. Można zatem i parkę i można kilka sztuk, zależy od kupującego.
Ja nie sugeruję się opiniami z innych for , a 4-letnim doświadczeniem w hodowli tego gatunku .
5pirit - 24.11.2011
Czytając moją czy twoją wypowiedź użytkownik też się może sugerowac naszymi słowami i tak to działa na każdym forum, a czy się zastosuje do tego to już jego wybór.
Mówię o innym forum bo tam zdecydowanie szybciej i w większym zakresie można otrzymać informacje i pomoc pod praktycznie każdym względem bo są to ludzie którzy siedzą w tym od kilku do kilkunastu lat i naprawdę mają potężną wiedze zdobytą z własnych doświadczeń jak i zdobytą z książek.