RE: Czy ten reduktor nadaje się do akwarystyki? -
peter10 - 18.05.2010
Mam ten co podałeś i miałem ten
http://www.allegro.pl/item1030671564_reduktor_z_rotametrem_do_co2_najlepszy_wejdz.html , nie ma 2 zegarów ale jest o niebo lepszy. Jeżeli nie zamierzasz go zakręcać to kupuj.
RE: Czy ten reduktor nadaje się do akwarystyki? -
toomeka@wp.pl - 18.05.2010
Właśnie chodzi mi o to by był bez rotametru bo i tak mi się nie przyda gdyż będę miał go odwróconego o 90 lub 180 stopni dla oszczędności wysokości zestawu.
akwa 60L/2x24W czy muszę stosowac CO2? -
domina35 - 25.05.2010
Witam!
Chciałabym się Was poradzic:
Mam okazje kupic pokrywe na moje 60L akwarium z oświetleniem 2x24W.
Świetlówki w tej pokrywie to Sylvania aquastar i Sylvania luxline 865.
Czy przy takim oświetleniu konieczne jest podawanie CO2,czy wystarczy jak bede podawac same nawozy?Chodzi mi o to,żeby nie zaczeły się problemy z glonami?Nie planuje akwa roślinnego ale w tej chwili mam duzo roślin w akwarium,które przy standardowym 15W nie rosną specjalnie.
RE: akwa 60L/2x24W czy muszę stosowac CO2? -
katecheta22 - 25.05.2010
domina35 napisał(a):Witam!
Chciałabym się Was poradzic:
Mam okazje kupic pokrywe na moje 60L akwarium z oświetleniem 2x24W.
Świetlówki w tej pokrywie to Sylvania aquastar i Sylvania luxline 865.
Czy przy takim oświetleniu konieczne jest podawanie CO2,czy wystarczy jak bede podawac same nawozy?Chodzi mi o to,żeby nie zaczeły się problemy z glonami?Nie planuje akwa roślinnego ale w tej chwili mam duzo roślin w akwarium,które przy standardowym 15W nie rosną specjalnie.
Nigdy nie słyszałem o tym że jak się ma c02 to nie ma się problemów z glonami,nie nie potrzeba ale ja na twoim miejscu kupiłbym tą pokrywę i do tego jakieś wymagające i piękne rośliny i zrobił bimbrownie.
pekin04 - 25.05.2010
pewnie mowisz o tej pokrywie
http://allegro.pl/item1044705715_pokrywa_prosta_oswietleniowa_60x30_2x24w.html
bomboszek - 25.05.2010
Albo krótko świecić.
domina35 - 25.05.2010
"Nigdy nie słyszałem o tym że jak się ma c02 to nie ma się problemów z glonami"
Nie o to mi chodziło,że przez stosowanie CO2 nie bedzie problemu z glonami.
Wiem że im silniejsze oświetlenie tym szybsza fotosynteza, zwiększone zapotrzebowanie na makro i mikroelementy oraz CO2.Nawozy moge stosowac natomiast na bimbrowni się nie znami i szczerze mówiąc nawet nie mam miejsca na żadne wynalazki.Chce zmienic oświetlenie poniewaz ta standardowa świetlówka 15W powoduje że akwa wygląda jaskrawo i niezbyt ciekawie.Gdzieś wyczytałam na forum,że powyzej 0,5 W powinno sie CO2 stosowac.U mnie by wyszło 0,8W.
Znalazłam jeszcze cos takiego:
Dlaczego nawożenie CO2 jest tak ważne i niezbędne ?
Rośliny akwariowe podlegają procesom fotosyntezy, kiedy światło pada na ich liście. Jako surowców używają wody i CO2, w ten sposób wytwarzając glukozę, tlen i wodę w drodze fotosyntezy. Rośliny akwariowe zużywają glukozę, by rosnąć i uwalniają tlen, który jest następnie wykorzystywany do oddychania przez ryby i mikroorganizmy. Jeśli chodzi o surowce niezbędne do fotosyntezy, woda występuje w akwarium obficie, natomiast mogą wystąpić deficyty CO2. Podaż CO2 do akwarium odbywa się poprzez dyfuzję bezpośrednio do wody oraz dzięki oddychającym rybom i mikroorganizmom. Jeśli mamy do czynienia z kompozycją, w której jest dużo roślin, poddanych silnemu oświetleniu, szybko absorbują one CO2 na drodze fotosyntezy. Powoduje to wyczerpanie się zasobów CO2 i zahamowuje fotosyntezę roślin. Jeśli taki stan się utrzymuje, rośliny akwariowe nie rosną zdrowo i obficie. W Akwarium Naturalnym prowadzi się nawożenie CO2, aby zapewnić odpowiednie warunki i stymulować fotosyntezę roślin akwariowych. Jeśli w akwarium jest mało roślin albo światło jest słabe, duża podaż CO2 nie ma sensu. Z drugiej strony jeśli całe akwarium jest obsadzone roślinnością i doprowadza się jasne światło, prędzej czy później zasoby CO2 ulegną wyczerpaniu. Aby zapewnić roślinom akwariowym odpowiednią fotosyntezę, należy podawać adekwatną ilość CO2.
Po raz ostatni wklejam w Twój post informację o źródle skopiowanego przez Ciebie tekstu.
http://www.naacademy.pl/Nawozenie-CO2-w-Akwarium-Naturalnym,1,0,0,342.htm
Proszę nie kasować wtrąceń moderatorów.
Kejdi
katecheta22 - 25.05.2010
domina35 napisał(a):"Nigdy nie słyszałem o tym że jak się ma c02 to nie ma się problemów z glonami"
Nie o to mi chodziło,że przez stosowanie CO2 nie bedzie problemu z glonami.
Wiem że im silniejsze oświetlenie tym szybsza fotosynteza, zwiększone zapotrzebowanie na makro i mikroelementy oraz CO2.Nawozy moge stosowac natomiast na bimbrowni się nie znami i szczerze mówiąc nawet nie mam miejsca na żadne wynalazki.Chce zmienic oświetlenie poniewaz ta standardowa świetlówka 15W powoduje że akwa wygląda jaskrawo i niezbyt ciekawie.Gdzieś wyczytałam na forum,że powyzej 0,5 W powinno sie CO2 stosowac.U mnie by wyszło 0,8W.
Znalazłam jeszcze cos takiego:
Dlaczego nawożenie CO2 jest tak ważne i niezbędne ?
Rośliny akwariowe podlegają procesom fotosyntezy, kiedy światło pada na ich liście. Jako surowców używają wody i CO2, w ten sposób wytwarzając glukozę, tlen i wodę w drodze fotosyntezy. Rośliny akwariowe zużywają glukozę, by rosnąć i uwalniają tlen, który jest następnie wykorzystywany do oddychania przez ryby i mikroorganizmy. Jeśli chodzi o surowce niezbędne do fotosyntezy, woda występuje w akwarium obficie, natomiast mogą wystąpić deficyty CO2. Podaż CO2 do akwarium odbywa się poprzez dyfuzję bezpośrednio do wody oraz dzięki oddychającym rybom i mikroorganizmom. Jeśli mamy do czynienia z kompozycją, w której jest dużo roślin, poddanych silnemu oświetleniu, szybko absorbują one CO2 na drodze fotosyntezy. Powoduje to wyczerpanie się zasobów CO2 i zahamowuje fotosyntezę roślin. Jeśli taki stan się utrzymuje, rośliny akwariowe nie rosną zdrowo i obficie. W Akwarium Naturalnym prowadzi się nawożenie CO2, aby zapewnić odpowiednie warunki i stymulować fotosyntezę roślin akwariowych. Jeśli w akwarium jest mało roślin albo światło jest słabe, duża podaż CO2 nie ma sensu. Z drugiej strony jeśli całe akwarium jest obsadzone roślinnością i doprowadza się jasne światło, prędzej czy później zasoby CO2 ulegną wyczerpaniu. Aby zapewnić roślinom akwariowym odpowiednią fotosyntezę, należy podawać adekwatną ilość CO2.
Jeżeli tak wyczytałaś to albo bimbrownia(dobra i tania żecz) zeo carbonit(co2 w płynie) albo co2 w puszkach(trochę drogo wychodzi-http://allegro.pl/item1055445564_co2_30_litrow_dyfuzor_gratis_wyprzedaz_lodz.html)
krzychu777 - 25.05.2010
Nie wiem co ci inni radzą ale jedno jest pewne. Przy tym świetle MUSISZ mieć co2. i w dodatku jedyną opcja jest butla. inne wynalazki są za słabe. Można pokusić się że nawet przy świetle o,5- o,6 wata wprawiony roślinniarz sobie poradzi. ale 0,8 to zdecydowanie za dużo żeby byc bez silnego dozowania co2.
zestaw co2 jaki wybrac -
Piotras - 01.06.2010
moje akwarium to 100x40x50 jaki zestaw co2 wybrac do takiego akwarium prosze o porady