Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Rozmnażanie SKALARÓW - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Rozmnażanie ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Temat: Rozmnażanie SKALARÓW (/showthread.php?tid=4910)

RE: Ikra skalara pomocy !! - Widzim - 08.03.2010

tak prawie 50 ryb będę rozdzielał do słoików znacie inne pomysły ??

RE: Ikra skalara pomocy !! - tom3179 - 09.03.2010

Widzim napisał(a):tak prawie 50 ryb będę rozdzielał do słoików znacie inne pomysły ??
Jeśli Masz Przegrody to dla trących się skalarów nie potrzeba wbrew obiegowych opini zbyt wiele miejsca. Ważniejszy jest spokój i dobry przepływ natlenionej wody. Co do obaw o ikrę to się nie dziwię bo neony np za nią przepadają Big Grin

Ja parę skalarów gotową do tarła własnie z tego powodu odizolowałem z 240litrów do 115 litrowego akwarium gdzie jedynym towarzystwem dla nich były kiryski pstre, gupiki endlera, microrasbory galaxy i kilka emerald danio. Były towarzystwem ponieważ skalary przystąpiły do tarła i obsada została przez nie przetrzebiona w obronie ikry. Obecnie obserwuję na liściu trzęsące się bobaski, artemia nastawiona Smile Ciekaw jestem kolorystyki młodych Smile Ojciec to wyrośnięty skalar zebra, podobny do dzikiego skalara, samica zaś to piękny okaz skalara koronkowego (odmiana weloniasta, prawie czarna z "koronkowym" deseniem na płetwach) Smile Jeno mam nadzieję, że cuś rodzicom się nie odwidzi i nie skonsumują maluszków Smile pozdrawiam
Tom

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - patryk93431 - 06.05.2010

siemanko Skalary wczoraj złorzyły ikrę i co dalej...Nie odkładałem ikry od rodziców i bardzo dobrze się nią opiekują,wachlują i odganiają inne ryby.Martwi mnie tylko jedna rzecz gdyż mam w tym samym zbiorniku 4 skalary 4 molinezje i 2 mieczyki i boje się że mnie zjedzą narybek.Co zrobić...

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - Sphenops - 16.05.2010

Proszę powiedzcie mi co robię nie tak lub co powinienem zmienić mam 350 l akwa z 7 dorosłymi skalarami i 5 małymi w tym jedna na pewno dobrana para bo już 5 razy ikrę złożyła: co jakieś 2 tygodnie akwarium typu low-tech średni zarośnięte.
1. Pierwsza ikra została zostawiona pod opięką skalarów przetrwała 1 dzień zaopiekowały się inne ryby lub glonojady.
2. Drugie podejście ikrę przełożyłem do 20l akwa z filtrem i brzęczykiem i dodałem polecony przez sklep zoologiczny preparat przeciwko pleśnieniu firmy tropical ABIOSEPTYNA ikra spleśniała
3- podejście przełożyłem ikrę jak wcześniej w drugim podejściu i zmieniłem na preparat sera mycopur ikrę doszła do momentu odczepienia się i trzęsienia lecz za mocny filtr wciągnął ją
4- czwarte podejście takie ja trzecie tylko zmiana filtra z mechanicznego na filtr z brzęczyka ikra odczepiła się i trzęsła a potem pływała (podałem przez jakieś 2 dni pokara też polecony przez sklep firmy jbl NOBIL FLUID Artemia maleństwa padły .
5.-Piąte podejście ikra przeniesiona 2 brzęczyki, spleśniałe jajeczka odławiane temperatura 28 stopni ikra wychowana do zupełnego pływania w dwóch wielkich ławicach karmiona pokarmem Hikari Tropica first Bites po jedzeniu oczyszczane reszki pokarmu z akwa akwarium zaciemnione rybki po około 2,5 tygodnia padły zostało jakie 8 sztuk za 2 dni wszystko szlak wziął
6 podejście ikra przeniesiona 2 brzęczyki temperatura 28 stopni zaciemnione i czekam na wylęg.
Proszę o wszelkie rady chciałbym w końcu dochować się maluchów.

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - marcin_mw24 - 26.05.2010

To nie tak łatwo też miałem już pływający narybek i za pierwszym razem po około tygodniu wszystkie padły jednej nocy i tak naprawdę nie wiem co było przyczyną. Obecnie mam około 15 małych skalarków (14dni). Na poczatku pływającego narybku było około 150 sztuk. I nadal nie wiem dlaczego tak dużo "maluchów" mi się wykruszyło. Za pierwszym razem stosowałem jako pokarm dla młodych coś na zasadzie zawiesiny "Liquifry No2" (osobiście nie polecam - do bani) natomiast obecnie "LIQUIFRY Baby Plus"w jest to pokarm przypominający mąke w formie suchej i z tego co widzę o wiele lepszy i warty polecenia.
Teraz czekam i jestem ciekaw ile sztuk uda mi się odchować

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - top2107 - 27.05.2010

marcin_mw24 napisał(a):Za pierwszym razem stosowałem jako pokarm dla młodych coś na zasadzie zawiesiny "Liquifry No2" (osobiście nie polecam - do bani) natomiast obecnie "LIQUIFRY Baby Plus"w jest to pokarm przypominający mąke w formie suchej i z tego co widzę o wiele lepszy i warty polecenia.
Teraz czekam i jestem ciekaw ile sztuk uda mi się odchować

U mnie też tak było na suchym wychowa się do 10% narybku (niestety), skalar jest rybą typowo drapieżną i narybek przychodzi na świat z zakodowanym instynktem, który mu podpowiada, że tylko to co się rusza nadaje się do jedzenia. I niestety zanim się zorientuje że owa zawiesina jest pokarmem większość narybku pada z głodu ...
Sytuacja jest nieco lepsza gdy narybkiem opiekują się rodzice, (tylko raz miałem taki przypadek) "uczą" maluchy konsumować suche pokarmy, ale znaleźć parę skalarów opiekujących się narybkiem jest trudniejsze niż hodowla solowca.

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - marcin_mw24 - 29.05.2010

To ja mam jeszcze jedno pytanko. Nastawiłem solowca a moje pytanie brzmi czy podawać go pipetą do akwarium ale to będzie z dodatkiem słonej wody czy zastosować bardzo drobne sitko. Dwutygodniowych skalarów zostało mi 10 i od wczoraj mam już nowy wylęg kolejnych i postanowiłem sprubować z solowcem.

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - susel - 30.05.2010

Przepuszczaj przez np. koszulkę czy inny materiał.

W poradniku Tropicala pisze ,że po zakończonym wylęgu artemi przenieść ją do słodkiej wody Smile

RE: Rozmnażanie SKALARÓW - marcin_mw24 - 31.05.2010

Ups to mam mały problem z tym przeniesieniem. A tak wogóle jak długo żyje artemia bo zapewne narybek preferuje w menu tylko żywe larwy ?????

Samica Skalara złożyła ikrę w 65l akwarium bez samca - co z tym zrobić ? - pueblo5 - 02.06.2010

Witam mam Akwa ogólne 65l. Mam w nim 1 skalara który właśnie złożył ikrę( poprzyczepiał do filtra takie małe przeźroczyste kulki) ale nie mam samca . Jakim sposobem samica złożyła ikrę bez samca? I czy faktycznie to ikra? Zauważyłem również że danio różowe chętnie to łykają. Co z tym zrobić?
Pozdrawiam.