Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Sposoby walki z ślimakami - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Krewetki w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Temat: Sposoby walki z ślimakami (/showthread.php?tid=13931)

RE: Co to może być ? - dziwne żyjątka na szybie... - ethnix - 12.10.2009

Postaraj się usunąć co się da ręcznie, reszta mam nadzieję że zniknie kiedy parametry zbiornika się podniosą lub spróbuj któregoś z "autorskich" sposobów Smile

RE: Co to może być ? - dziwne żyjątka na szybie... - Krolik85 - 12.10.2009

ethnix napisał(a):Postaraj się usunąć co się da ręcznie, reszta mam nadzieję że zniknie kiedy parametry zbiornika się podniosą lub spróbuj któregoś z "autorskich" sposobów Smile

Jutro spróbuje sposobu na "mięsko" Wink będę musiał zakupić czyścik magnetyczny, żeby usunąć ten "dywan" z szyby. Jeszcze raz dzięki...

Pozbycie się ślimaków - pawel2503 - 25.10.2009

Witam
Ponieważ znowu moje akwarium zaatakowały ślimaki i glony, chcę zrobić restart i przy okazji zmienić wystrój.
Już raz robiłem restart i ślimaki zniknęły, ale znowu przywlokłem je z jakąś roślinką Sad Sa to malutkie ślimaczki z zakręconą skorupką.
Mam dwie warstwy podłoża, Tetra Complete Substrate i na to żwirek i nie chciałbym ich wyciągać, więc czy opróżnienie akwa z wody i zostawienie na np. 2 tygodnie żeby wyschło zabije wszystkie ślimaki i jajeczka? (kiedyś prażyłem żwir w piekarniku i pomogło)

Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ
Proponuję przeczytać cały ten temat - rady będą się tylko powtarzać. Kejdi

RE: Pozbycie się ślimaków - ss_langa - 25.10.2009

Jeśli jest ich dużo to po ponownym zalaniu może śmierdzieć,niestety ślimaki będą się rozkładały.wrzuć foto może masz małe świderki a tego to nie radzę się pozbywać,są bardzo pożyteczne.

RE: Pozbycie się ślimaków - 3promile - 25.10.2009

pawel2503 napisał(a):Witam
Ponieważ znowu moje akwarium zaatakowały ślimaki i glony, chcę zrobić restart i przy okazji zmienić wystrój.
Już raz robiłem restart i ślimaki zniknęły, ale znowu przywlokłem je z jakąś roślinką Sad Sa to malutkie ślimaczki z zakręconą skorupką.
Mam dwie warstwy podłoża, Tetra Complete Substrate i na to żwirek i nie chciałbym ich wyciągać, więc czy opróżnienie akwa z wody i zostawienie na np. 2 tygodnie żeby wyschło zabije wszystkie ślimaki i jajeczka? (kiedyś prażyłem żwir w piekarniku i pomogło)

10 helenek i w dwa tygodnie jest po sprawie.

RE: Pozbycie się ślimaków - ethnix - 25.10.2009

Proponuję następnym razem dla przyniesionych roślin stosowanie dłuższej kwarantanny, aby nie dochodziło do takich sytuacji.

RE: SPOSOBY WALKI ZE ŚLIMAKAMI - pawel2503 - 25.10.2009

Zdjęcie moich ślimaków w załączniku

RE: SPOSOBY WALKI ZE ŚLIMAKAMI - ss_langa - 25.10.2009

No na moje to bocje by wystarczyły,ewentualnie parka naskalników.Ja jak miałem regany to się zabijały o ślimaki,nawet świderki kontrolowały.Niestety nie mam już tych ryb i mam plagę malutkich świderków,jest ktoś chętny?Po zgaszeniu światła obłażą całe akwa.

RE: SPOSOBY WALKI ZE ŚLIMAKAMI - ethnix - 25.10.2009

ss_langa napisał(a):No na moje to bocje by wystarczyły,ewentualnie parka naskalników.Ja jak miałem regany to się zabijały o ślimaki,nawet świderki kontrolowały.Niestety nie mam już tych ryb i mam plagę malutkich świderków,jest ktoś chętny?Po zgaszeniu światła obłażą całe akwa.

Nie proponowałbym tak szybko naskalników do akwarium ogólnego. Są to ryby, które mają specyficzne wymagania co do parametrów wody i powinny żyć tylko i wyłącznie w akwarium biotopowym, gdzie nie ma problemu ślimaków i roślin, ponieważ ich nie ma.

RE: SPOSOBY WALKI ZE ŚLIMAKAMI - ss_langa - 25.10.2009

ethnix napisał(a):
ss_langa napisał(a):No na moje to bocje by wystarczyły,ewentualnie parka naskalników.Ja jak miałem regany to się zabijały o ślimaki,nawet świderki kontrolowały.Niestety nie mam już tych ryb i mam plagę malutkich świderków,jest ktoś chętny?Po zgaszeniu światła obłażą całe akwa.

Nie proponowałbym tak szybko naskalników do akwarium ogólnego. Są to ryby, które mają specyficzne wymagania co do parametrów wody i powinny żyć tylko i wyłącznie w akwarium biotopowym, gdzie nie ma problemu ślimaków i roślin, ponieważ ich nie ma.

Są czy nie ma,u mnie pożerały każdą ilość,nawet znosiłem z okolicznych sklepów.Rybki rosły jak na drożdżach Smile Jest nie inwazyjny sposób,podgotowana marchew do akwa na noc i powinny się skusić,wtedy wyjmujesz obierasz i tak do skutku,tylko nie na wszystkie ślimaki działa i ostrożnie z marchwią żeby wody nie zasyfiła,proponuję malutki kawałek żeby sprawdzić czy na te to działa.a jak nie to jw. helenki.