RE: Sposób na GLONA, ŚLIMAKA i inne plagi -
Kaef - 11.08.2009
michałino napisał(a):dam przykład tylko jak zwalczyć ślimaka trzeba koniecznie wyjąć żwirek i zalać go wrzątkiem i nie powinno być śladu po ślimakach aa akwarium dobrze wyszorować druciakiem
2 sposób na jedną bocję wspaniałą na 10 litrów czyli 100 litrów około 10 bocji cena od 3 do 16 zależy od wielkości
Kolego za takie bzdury to bym dał Ci bana i w klatce zamknął. Bocja wspaniała to spora ryba i powinno się trzymać ją w większych stadach powyżej 10 osobników (niektórzy o tym wiedzą). Aby prawidłowo się rozwijać potrzebują dużego zbiornika.
Intruz w akwarium -
Elizabeth - 13.08.2009
Ostatnio znalazłam takie czarne stworzenie na szybie. Zlekceważyłam to i po prostu je wyrzuciłam. Teraz kolejne pojawiło się w zasięgu mojego oka.Postanowiłam to zbadać ale niczego mi to nie przypomina. Nie jest to ślimak bez pancerza, jest czarne, mierzy ok. 0.4 cm, porusza się jak pijawka, raz jest długa a za chwile przypomina czarną kulkę. Ale nie zauważyłam przyssawki. Wygląda jak czarny glutek tyle że nie jest przezroczysta. Porusza się powoli. Wrzucam zdjęcie, może coś Wam to podpowie byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź ponieważ zaczynam martwić się o zdrowie swoich ryb

Dziękuję za każdy post i pozdrawiam serdecznie.
RE: Intruz w akwarium -
Kejdi - 13.08.2009
To najprawdopodobniej wypławek czarny, albo wielooczka czarna.
Moje gratulacje, większość ludzi ma zwykłe, białe wypławki
Elizabeth - 13.08.2009
Dzięki wielkie.. A wiesz może jak się tego pozbyć? Wyszły właśnie po zakończeniu 3 dniowej kuracji sera costapour na rybią ospę. Czytałam o wywarze z kasztanów, CO2, kwasie cytrynowym, ale wszystko to wymaga restartu zbiornika a nie ma mowy żebym zrobiła to teraz gdy wszystko zaczęło pięknie się rozrastać.. Zastanwia mnie metoda z mięsem mielonym.. Chyba spróbuje bo nie mam innego wyjścia
Kejdi - 13.08.2009
Elizabeth napisał(a):Dzięki wielkie.. A wiesz może jak się tego pozbyć? Wyszły właśnie po zakończeniu 3 dniowej kuracji sera costapour na rybią ospę. Czytałam o wywarze z kasztanów, CO2, kwasie cytrynowym, ale wszystko to wymaga restartu zbiornika a nie ma mowy żebym zrobiła to teraz gdy wszystko zaczęło pięknie się rozrastać.. Zastanwia mnie metoda z mięsem mielonym.. Chyba spróbuje bo nie mam innego wyjścia
Ja znów wprowadziłam mocno ograniczone karmienie. Generalnie staram się ignorować moje wypławki. W ciągu dnia siedzą sobie głównie w podłożu i nikomu krzywdy nie robią. No... może nie do końca... Podejrzewam właśnie wypławki o rozwiązanie mojego problemu ze ślimakami - zatoczkami rogowymi. Wypławki musiałam wprowadzić razem ze stułbiami z nowymi roślinami. Stułbie bardzo mnie ucieszyły, wypławki mniej. Przed wypławkami miałam masę małych zatoczków. Zaczęły się pojawiać duże, nawet ok 1,5 cm wypławki i muszę przyznać, że obecnie po zatoczkach rogowych nie ma śladu. Gdzieniegdzie leżą białe, puste skorupki.
Świderki za to trzymają się całkiem nieźle.
W akwarium z bocjami, nie ma ani wypławków, ani zatoczków. Świderków jest niewiele.
Zdecydowałam się na wprowadzenie do zbiornika w którym jest problem z wypławkami haremu małych labiryntowców. Miały być prętniki karłowate, w związku z tym, że nigdzie nie mogę dostać samic, zdecydowałam, że po urlopie wpuszczę do akwarium harem bojownika. Tobie też radziłabym to rozwiązanie, zamiast metody z mięsem. Zwłaszcza w niewielkim akwarium mięso może znacząco podnieść poziom związków azotu a na całkowite wytępienie w ten sposób wypławków nie ma szans.
Masz wypławki w krewetkarium, czy w dużym ?
Spróbowałabym metody z CO2, ale szkoda mi krewetek.
Obserwuj teraz wypławki, może powyłaziły i będą padać po costapurze.
Elizabeth - 13.08.2009
W ogólnym, ale mam dwa haremy gurami myślisz że to rozwiąże sprawe?
Bo fakt faktem, puki żadna z rybek nie spodziewa się ikry nie przeszkadzją mi..
viktim - 18.08.2009
Rewelacja!!! po powrocie z wakacji moj zwirek przeistoczyl sie w ruszajaca zgraje slimakow- takiej ilosci jeszcze w zyciu nie widzialam. Pobieglam do sklepu po bocje pregowana i po tygodniu slimole mam pod kontrola

Dziekuje bocjom, ze sa na swiecie. Zadna marchewka czy helenka nie dawala rady.
michalzim - 18.08.2009
na ślimaki dobry preparat
RE: mini dmuchawce na szybie?? -
Aikse - 23.08.2009
gdyby ktoś z was miał jeszcze stułbie w akwa proszę o kontakt, (gg.9549933, mail: gorycka.a@gmal.com) potrzebuje jej do obserwacji na biologię.

Proszę dziękuję.
start akwa i pojawienie się życia (ślimak) -
Krzychu - 27.08.2009
Kończy się się 3-ci tydzień od zalania i wszystko było fajnie. Ostrzegano mnie przed duża inwazją glonów, ale jak do tej pory - wszystko spokojnie jest. Roślinki rosną... Kabomba (o nią się bałem, że sobie nie poradzę) rośnie wspaniale. Żabienica też daje radę, choć liście są jakoś dziwnie "poskręcane" trochę. nie wiem dlaczego.
Dziś jednak przeraziło mnie coś. zauważyłem dwa ślimaki. wielkość to około 3mm, przeźroczysta muszelka. trudno go uchwycić aparatem. jeden jest na liściu żabienicy, a drugiego dostrzegłem na listku strzałki. Czy to zły obiaw? Jak temu zaradzić? dopiero za 4 dni (po weekencie) będę zarybiał zbiornik, jak do tego czasu zwalczyć te żyjątka. Na razie są dwa (dwa dopatrzyłem się) a za kilka dni może ich być multum.. i co wtedy? Cała praca na nic? Proszę o pomoc.
Tematy zostały połączone - Korzystaj z opcji SZUKAJ, czytaj i nie dubluj tematów - Kejdi