Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Rozmnażanie ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Temat: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane (/showthread.php?tid=4118)

Ikra kirysków. - Kuki - 01.06.2009

Witam, dziś w nocy kiryski złożyły ikrę, ale oczywiście w mchu zaatakowanym przez zielenice ;/ Czy po wykluciu nie będą miały problemy z wypłynięciem? I czy moja obsada, mianowicie 2 mieczyki 2 molinezje + 15 młodych i 2 gupiki nie zjedzą ikry? Po jakim czasie mam się spodziewać wyklucia młodych?>

RE: kiryski ;) - znik - 07.06.2009

sylwuśka napisał(a):mam 2 kiryski 2skalary 2 gurami dwuplamiste 2 labeo 2 glonojady 3brzanki 1gupika 1 pyzatke Wudaje mi się ze ten kirysek ma gdzies z 4 lub 5 cm

heh. masz mnóstwo ikrowych żarłoków. a brzanki jak zobaczą narybek, na 100% go pogonią i zjedzą.
piszesz że masz 1 kotnego gupika tzn. samiczkę. trochę będzie rodzić, a potem się skończy kocenie jak nie będzie samca. mity będą coraz mniejsze.

Kiryski łączenie - bulwa - 09.06.2009

Mam problem. Albo i nie...
Mam 1 kiryska spiżowego i 1 kiryska pstrego. Złożyły ikrę, przetransportowałem ją do osobnego akwarium i zaciemniłem wszystko. Ikra jest już od 3 dni. Kiedy mi sie wykluje i co z niej będzie??
Wykluć sie powinna za 2 dni, lecz czytałem że ikra kiryska pstrego "dojrzewa" od 6 do 9 dni.
Piszcie czy możliwe jest takie wyklucie i co z tego wyjdzie.

RE: Kiryski łączenie - Olek - 11.06.2009

bulwa napisał(a):Mam problem. Albo i nie...
Mam 1 kiryska spiżowego i 1 kiryska pstrego. Złożyły ikrę, przetransportowałem ją do osobnego akwarium i zaciemniłem wszystko. Ikra jest już od 3 dni. Kiedy mi sie wykluje i co z niej będzie??
Wykluć sie powinna za 2 dni, lecz czytałem że ikra kiryska pstrego "dojrzewa" od 6 do 9 dni.
Piszcie czy możliwe jest takie wyklucie i co z tego wyjdzie.

Nikt Ci nie odpisał bo pewnie dla każdego to błahy problem(oczywista sprawa).Jak myślisz dlaczego jest tyle odmian kirysków?No właśnie. Smile
Napisz czy coś wyszło. Smile

RE: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane - bulwa - 19.06.2009

nic mi z tego nie wyszło, ale popytałem się kumpla i powiedział że miał coś takiego. Wyszło mu kilka spiżowych i kilka pstrych, tylko nie wiem czy nie bujał;/

RE: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane - Paweelo - 11.07.2009

Kilka dni temu po restarcie do akwarium przeniosłem kirysy pstre. Dziwnie się zachowywały, pływały szybko po całym akwarium. Po chwili zauważyłem, że samica złożyła ikrę na szybach i trochę na liściach. Co zrobić, żeby inne ryby nie postrącały ikry? Miałem już kiedyś taki przypadek i nic z tego nie wyszło, bo wszystkie jajka zostały postrącane.

RE: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane - Kaef - 11.07.2009

Zostały zjedzone, ikra kiryska nie spadnie gyż jest mocno przyklejona. Podaj obsadę, ale jeżeli chcesz dochować się potomstwa musisz sobie sprawić zbiornik tarliskowy.

Kryjówka dla ikry kiryska - Paweelo - 26.07.2009

Witam, czy macie jakiś pomysł jak zrobić kryjówkę dla tarła kiryska? Pani Kirysowa złożyła już 2 razy ikrę i przekładałem ją do innego akwarium ( mniejszego ), bo glonojad wszystko jadł. Może zrobić taką kryjówkę np. z kamieni?
Pozdrawiam

RE: Kryjówka dla ikry kiryska - Widzim - 26.07.2009

1 Jaki rodzaj kiryska? Na czym już składała ? Tylko tyle oczekuje :/

RE: Kryjówka dla ikry kiryska - Rybiarz - 27.07.2009

Nie pomyślałaś żeby przerzucic Glonojada do innego akwa.