Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Obsada do 43l - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Obsady (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=47)
+--- Temat: Obsada do 43l (/showthread.php?tid=9751)

1 2

RE: Obsada do 43l - sinclair - 26.03.2009

Korzeń zamówiony, będzie miał wymiary dl. 29 szer 14 wys. 20 więc pasuje w sam raz. Smile

W wiązku z korzeniem narodziło się pytanie, mianowicie jak sprawić by obrosło mchem?

Caly czas nie rozwiązałem problemu oświetlenia, i tymczasowo świeci jedynie jedna typowo biurkowa lampka, ale skoro jedyne rośliny to wspomniana kabomba oraz mech i może jakaś drobna "trawa" (nie znam jeszcze nazwy), to może nie potrzeba jest montować jakiegoś mocnego oświetlenia. Co myślicie? (apropo, akwa stoi niedaleko okna [2m], ale nie jest bezposrednio wystawione na swiatlo sloneczne)

RE: Obsada do 43l - strojter - 26.03.2009

Kabomba ma dość wysokie wymagania świetlne.Drobna trawka?Jeżli chodzi Ci o eleocharis to tak jak u kabomby.

RE: Obsada do 43l - sinclair - 26.03.2009

Tak, chodzi o Eleocharis acicularis, myśle, że przy takim minimalistycznym wystroju i czarnym podłożu/tle bedzie wygladac dobrze w malych ilościach.

Jeśli jest tak jak mówisz to będe musiał troche poczytać i wymyślić jak dostosować oświetlenie żeby bylo ok.

edit:

Akwa generalnie docelowo ma wyglądać troche w stylu iwagumi, przy czym zamiast kamieni - korzeń, z racji małego litrarzu. Smile

RE: Obsada do 43l - BETTAmaniak - 26.03.2009

sinclair napisał(a):Witam,
jestem w posiadaniu akwa 70x25x25, ok. 43l, pozostałością po poprzednim lokatorze, który niestety niedawno zszedł. Nie chce żeby akwa stało puste więc pomyślałem hodowli rybek. Nie jestem nowy w tym temacie ale od czasów mojej ostatniej hodowli minelo juz sporo czasu więc pomyślałem, że lepiej zapytać bardziej doświadczonych Smile Nie spieszy mi się i chce zeby rybkom bylo dobrze.
Niestety na wieksze akwa nie mam miejsca, więc pozostaje mi wykorzystac to co mam.
Filtr kaskadowy 300l/h, jedynie z oświetleniem narazie jest problem, nie mam pokrywy, ale coś się wymyśli/dostosuje do obsady i roslin.
Myslalem o neonkach inessa (10 szt?) oraz kilku krewetkach (4?)
Co doradzilibyscie do tego? Myslalem o 1+2 bojownikach ale nie jestem do konca pewien, i chyba bym wolal jakies dodatkowe rybki stadne zamiast nich, kiryski?
Przedewszystkim jakie roslinki najlepiej by się w tym przypadku sprawdzily?
Cześć, krewetkarium to świetny pomysł! Możesz z krewetkami Red Cherry i Amano hodować bojowniki, gupiki i otoski. Ramirezków bym tam już nie wsadzała. Spróbuj taką obsadę:
10 x krewetka Red Cherry
8 x krewetka Amano/Yellow/Orange
1+3 x bojownik wspaniały
2+1 x gupik Endlera
5 x otosek/kirysek karłowaty/malutki
Myślę, że rybkom będzie dobrze. Jeśli zrezygnujesz z Amano, możesz zamiast nich kupić razbory - krewetki i neonki mogą się nie polubić.
Co do flory - u mnie krewetki uwielbiają zwartkę Neville'a, mikrozorium oskrzydlone, nurzaniec azjatycki, kabombę wodną oraz mech jawajski, ale mówi się, że języcznik australijski, zwartka drobna, wąkrotka białogłowa i różne mchy też im pasują. Tylko musisz włożyć do akwarium korzenie, kokosy i kilka kamyczków, żeby mogły się chować. Red Cherry lubią banany, możesz im czasem trochę wrzucić. Nie warto kupować korzeni, drogie - lepiej wymocz w ciepłym roztworze soli okorowany korzonek, aż zatonie i proszę! Pozdrawiam.