Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[63l] ogólne (podsumowanie str. 4) - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [63l] ogólne (podsumowanie str. 4) (/showthread.php?tid=9001)

1 2 3 4

RE: [63l] wielogatunkowe (jeszcze bez mieszkańców) - mei - 23.02.2009

KamilWielki napisał(a):Mojemu koledze otoski urosły aż 12cm więc dla tego mówię że się nie nadają.

Nie chce mi się w to wierzyć. W żadnej książce akwarystycznej ani na żadnej stronie poświęconej tym rybom, nie spotkałam się z taka wielkością. Max ich wielkość jest opisywana na 6cm... Może to jednak nie był otosek tylko kosiarka? Te rybki jak są małe to są bardzo podobne a jednak kosiarki dorastają do 15cm.

mati_432 napisał(a):ale dwa stadka w takim litrażu.. ale widze że masz wiedzę wieć rób jak uważasz
Z moich obserwacji nie będą sobie wadzić. Zauważyłam, że danio wolą pływać w górnej partii akwa, natomiast neony w środkowej i dolnej.

RE: [63l] wielogatunkowe (jeszcze bez mieszkańców) - KamilWielki - 23.02.2009

Sory pomyliłem się z kosiarkami,więc otoski jak najbardziej.

Olek napisał(a):Akwarium wygląda bardzo ładnie.
Tylko do kirysków troszkę mi nie pasują te "skałki".
Jak długo Ci już dojrzewa?

Tam nie będzie kirysków tylko otoski. Myslę, że im się spodoba bo do tej pory przesiadywały albo na szybach albo na roślinach (w starym akwa również mam skałki).
Jeśli chodzi o dojrzewanie, to niestety ale muszę to robić w tempie ekspresowym (stare akwa lekko pękło i zaczęło delikatnie przeciekać). Akwa stoi zalane kilka dni, wlewam bakterie nitryfikacyjne i ze starego akwa wlałam już łącznie 20l wody (zrobiłam 2 podmiany w starym, oczywiście nie na raz, dzięki temu mam tyle dojrzałej wody).

RE: [63l] wielogatunkowe (jeszcze bez mieszkańców) - loku83 - 23.02.2009

bardzo ladnie urzadzone akwa

Tak generalnie to bardzo się cieszę, że mój baniak się wam podoba Smile Czekam na dalsze opinie, w tym konstruktywną krytykę i ewentualne pomysły.

RE: [63l] wielogatunkowe (jeszcze bez mieszkańców) - maja - 23.02.2009

Nie ma co za bardzo krytykować, zbiornik przyjemny.
Zrezygnowałabym jedynie z tych kamieni po lewej stronie na konto większej ilości mchów i drobnych roślin dla krewetek.
Co do rybek: jeśli planujesz ramirezki to podobnie jak przedmówcy pożegnałabym się z danio. Pielęgniczki + ławica neonek będą się dużo ładniej prezentować bez plączących się wśród nich danio.

Liczę na to, że mech zarośnie te skałki po lewej. Wtedy faktycznie dla krewetek będzie lepiej. W tym momencie mam 3 danio. Lubię te rybki i chciałabym, żeby zostały. Planuję to tak: najpierw wpuszczę obsadę ze starego akwa, po jakichś 2 tyg chcę dokupić resztę bez dodatkowych danio. Zobaczę jak te 3 będą się dogadywać z ramirezami i jeśli coś będzie nie tak, wtedy zamiast dokupywać nowe-oddam.

RE: [63l] wielogatunkowe (jeszcze bez mieszkańców) - Dam1an93 - 23.02.2009

Akwa fajne ale ta obsada troche mi się nie podoba
nie dawał bym danio moim zdaniem

12 Neonów Innesa
5 Otosków
2 Pielęgnice ramireza (parka)
7 krewetek Red Cherry
1-2 ślimaki Antenome Helena

Ja mam 5 otosków w 112L i naprawde są wszędzie ;P

RE: [63l] wielogatunkowe (jeszcze bez mieszkańców) - kilarkoprz - 23.02.2009

danio lubi plywwac, te 80cm dlugosci miec musi Wink

RE: [63l] wielogatunkowe (jeszcze bez mieszkańców) - apri cort - 23.02.2009

A ja myślę, że z danio będzie ok, przynajmniej coś się będzie działo Wink Miałam neony z danio i nie wadziły sobie.
Akwa bardzo ładne, dynamicznie i różnorodnie urządzone, brawo!
A z tego co opisałaś zalewanie to widzę, że i ryby też można już wpuszczać.