RE: Napowietrzanie 112L vs Sztuczne rośliny -
8Bodzio8 - 23.12.2008
VEGEtacja napisał(a):widziałeś kiedyś dorosłe skalary? welony? bocje? to naprawdę bardzo duże ryby. welony są rybami zimnolubnymi i dla nich nadaje się tylko akwarium gatunkowe, czyli bez innych ryb. skalary - 112 to deczko mało, nie chodzi o litraż, tylko o wysokość. a bocje - to ryby stadne i naprawdę duże (oczywiście jeśli mówimy o bocjach wspaniałych), więc dla 5 takich krów minimalny litraż akwarium to jakieś 200-250l.
Tak widziałem ich wielkość. Zdecydowałem się na nie z premedytacją bo chciałem mieć kilka większych rybek w akwa niż 20 - 30 drobnych. W moim sklepie akwarystycznym mam możliwość oddania rybek czy wymiany na inne jak podrosną więc to też mnie skłoniło do tego wyboru. Narazie akwa mam ok 1 miesiąca i niestety NO2 przy braku roślin delikatnie wzrasta. Narazie mam zamiar podmieniać wodę częściej przynajmniej raz w tyg po ok 10% przez następny miesiąc. Jeżeli nic się nie zmieni to bede musiał jednak zdecydować się na rośliny żywe.
VEGEtacja - 23.12.2008
w takim razie powiedz, po co jesteś na tym forum, skoro i tak wiesz lepiej? zdecydowałeś się na większe ryby no i niestety źle się zdecydowałeś, a dlaczego masz napisane wcześniej, a ty z uporem pięciolatka 'nie, jest dobrze, nad wszystkim panuję'. kilka ludzi nie mówi ci, że masz do dupy obsadę ze złośliwości, w kazdym razie powodzenia w akwarystyce życzę, i żebyś nie tworzył nigdy tematów typu ''ratunku!!!!!!!!!!!!!!!! ryby zdychają/gryzą się!!!!!!!!!!!!!!" a NO2 skacze ci być może od... przerybienia? welony wytwarzają tyle brudu, ile oczyszczalnia ścieków. (a tak na marginesie: twoje akwarium ma 40cm szerokości. dorosła bocja ma 30cm długości. co zrobi w twoim akwarium? czyżby skarłowacieje?)
wojtek-14 - 23.12.2008
Witaj.
Też mam 112l i zawsze na noc wyłączam filtr.
Ja co do ryb radził bym ci kupić stadko neonków rozborę no i może kardynałków chińskich itd(stadko czyli z 15-20)
A wodę wymienia się co tydzień ja odciągam 4 litry...
Pozdrawiam i życzę szczęścia.
VEGEtacja - 23.12.2008
kardynalki są zimnowodne.
Kamil_eq - 23.12.2008
wojtek-14 napisał(a):Witaj.
Też mam 112l i zawsze na noc wyłączam filtr.
Ja co do ryb radził bym ci kupić stadko neonków rozborę no i może kardynałków chińskich itd(stadko czyli z 15-20)
A wodę wymienia się co tydzień ja odciągam 4 litry...
Pozdrawiam i życzę szczęścia.
Witaj na noc nie powinno się wyłączać filtru to szkodzi rybom bo przez noc giną bakterie mieszkające w filtrze a rano dajesz rybom dawkę toksyn w postaci martwych bakterii z filtru , kardynałki chińskie niepasują do tych ryb ponieważ lubią chłodną wodę a neony i razbory cieplejszą do kardynałków to mogą być danio pręgowane , wymieniasz 4l. wody to za mało powinno się podmieniać około 1/4 wody w akwarium to w przypadku 112l około 30l.
Pozdrawiam
8Bodzio8 - 23.12.2008
VEGEtacja napisał(a):w takim razie powiedz, po co jesteś na tym forum, skoro i tak wiesz lepiej? zdecydowałeś się na większe ryby no i niestety źle się zdecydowałeś, a dlaczego masz napisane wcześniej, a ty z uporem pięciolatka 'nie, jest dobrze, nad wszystkim panuję'. kilka ludzi nie mówi ci, że masz do dupy obsadę ze złośliwości, w kazdym razie powodzenia w akwarystyce życzę, i żebyś nie tworzył nigdy tematów typu ''ratunku!!!!!!!!!!!!!!!! ryby zdychają/gryzą się!!!!!!!!!!!!!!" a NO2 skacze ci być może od... przerybienia? welony wytwarzają tyle brudu, ile oczyszczalnia ścieków. (a tak na marginesie: twoje akwarium ma 40cm szerokości. dorosła bocja ma 30cm długości. co zrobi w twoim akwarium? czyżby skarłowacieje?)
No właśnie forum nie jest doskonałym medium żeby oddać emocje mojego pytania. Ja nikogo nie atakuję w przeciwieństwie do Ciebie :-/. Nie chce mi się wierzyć że 3 welony w 112l to przerybienie ??
Moje pytanie było proste czy da się utrzymać akwarium w mojej obsadzie ze sztucznymi roślinami?? Bardziej mi chodziło o utrzymanie parametrów chemicznych wody niż o dyskusje nad moją obsadą.
Znam osoby które mają taką obsadę gdzie ryby powinny się na wzajem pozjadać, a jednak egzystuje ze sobą z powodzeniem.
Co do wielkości ryb to już pisałem powyżej. Jeżeli nie czytasz dokładnie postów to trudno :-/
Olek - 23.12.2008
Filtra nie wyłączaj nigdy!
Jak głośno chodzi i nie daje spać to masz odpowiednie końcówki do wyciszania.To tak samo ja by Tobie ktoś kazał siedzieć 12 godzin bez dostępu do powietrza.
Wiadomo jak welonki są młode mają po 5 cm to nie wygląda na przerybienie.
A co jak urosną do 15cm wtedy zobaczysz o co chodziło.
A Ty wiesz jak welonki strasznie brudzą?
Kamil_eq - 23.12.2008
Tak 3 welonki w 112 l to przerybienie na 1 welonkę powinno przypadać około 50-60l jeżeli trzymasz je samemu a ty masz to tego dużo innych ryb które rosną dość duże (już nie wspomnę o różnicy w wymaganej temperaturze) i jeszcze te skalary... wież żeby ile trzeba żeby dobrze napowietrzyć takie akwarium ? rośliny są jak najbardziej wskazane ale przy tylu welonkach to wiele roślin nie przeżyje .........
(Ps. Olek welonki mu tam nie urosną od razu skarłowacieją)
8Bodzio8 - 23.12.2008
Ok takie info rozumiem a nie odrazu atak jak szanowna "VEGEtacja". Czyli welonki to jakaś masakra Panowie?? Muszę coś pomyśleć o rozstaniu się z nimi. Skalarki są jescze niewielkie więc narazie może je potrzymam. Dzięki za info.
Kamil_eq - 23.12.2008
Niema sprawy od tego jest forum

. Proponował bym ci zrobić restart akwarium przy 112 l masz już jakieś pole do popisu , ja bym oddał skalary (na ich miejsce 1+2 p. Ramireza albo 1+2 p kakadu albo 1+3 bojownik syjamski) , jakie to glonojadki ?? powiedz to zobaczymy może będą ok , bocje oddał (na ich miejsce 5x kirysek-jaki chcesz , 4x otosek ) , welonki oddał (na ich miejsce stadko jakiś ładnych kąsaczy lub razborek np 15x neon innesa albo 10x rabora klinowa itp. ) Do tego może 3 gupiki ? no i oczywiście dużooo roślinek i wywal te plastikowe bo to do niczego

pozdrawiam