RE: jak umieścić bambus w akwa?? -
maniuch - 03.09.2008
albo żeby ci Zygmuś nie zdewastował,bo pewnie przyklei się do niego zaraz po włożeniu
apri cort - 03.09.2008
Ale to cienkie patyczki są, jak palec, nie ma się do czego przyklajać
maniuch - 03.09.2008
apri cort napisał(a):Ale to cienkie patyczki są, jak palec, nie ma się do czego przyklajać 
haha do zobaczysz ,one są wszystkiego ciekawe
Bambusy -
Sphenops - 28.09.2008
Witam wszystkich Akwarystów
Jestem początkującym akwarystą ,mój zbiornik to 300L w trakcie zakładania, powstaje taki problem gdyż użyłem do dekoracji Bambusów
różnych grubości i po jakiś 5-7 dniach na bambusie pojawiło mi się
małe , bardzo małe
kropki Białe, jakby jakieś
zarodki, oczywiścię wyparzałem bambusy
we wrzątku. Proszę o pomoc czy to jest normalne zachowanie
bambusa czy nie.
RE: Bambusy -
Marko - 28.09.2008
Nigdy bambusa nie miałem ale pewnie to tak jak z korzeniem.Musi byc dobrze wysuszony i wygotowany w solance.Jak są białe kropki to pleśnieje,musisz wyjąc z akwarium i spreparowac jeszcze raz.
Sphenops - 28.09.2008
spróbuje jeszcze raz je
wygotować w solance, ale chyba to zakażenie do wody nie wniesie bo zauważyłem to wczoraj i
właśnie je już
wyjąłem.
apri cort - 28.09.2008
Miałam tak samo, niewymoczony i nie wygotowany porządnie na pewno pleśnieje... Wywaliłam go z akwa.
Jokeru - 28.09.2008
I tak dalej będą gnić. Bambusy powinny zostać odpowiednio zabezpieczone przed wsadzeniem do akwarium. NIektózy kilkakrotnie wygotowują,a niektórzy pokrywają lakierem.
Morilek - 28.09.2008
Ja miałem 2 lata w akwarium bambusy poprostu ja robiłem tak :
szorowałem twardawą szczotką potem gotowałem go ze 2 godziny w wodzie z dużo ilością soli następnie moczyłem tydzień znów wygotowałem 2 godz wsadziłem i trzymały sie 2 lata później trzeba je wymieniać bo miękną i się .łamią.
Sphenops - 05.10.2008
po wygotowaniu w solance
wszytko jest już ok