RE: Sera BioNitrivec -
ethnix - 12.10.2009
Spokojnie możesz dodać, BioNitrivec czy Nitrivec (nie wiem czy już dostępny w tej chwili), są to szczepy bakterii nitryfikacyjnych jakie normalnie znajdują się w akwarium, filtrach, podłożu. Bez obawy. Możesz też wyjąć filtr i wlać prosto na gąbkę (lub inne wkłady) najlepiej.
koontz80 - 12.10.2009
ethnix jesteś bardzo pomocny zarówno w tym poście jak i poprzednim , z góry dziękuję i dam znać na forum co z moimi rybkami .
maja - 12.10.2009
ethnix napisał(a):BioNitrivec czy Nitrivec (nie wiem czy już dostępny w tej chwili), są to szczepy bakterii nitryfikacyjnych
ethnix skoro tak twierdzisz to pewnie masz jakąś wiedzę na ten temat. Czy mógłbyś więc sprecyzować jakie konkretnie bakterie są w w/w preparacie i w jakiej formie tam występują (chodzi o formy przeżywalności w warunkach preparatu)?
RE: SERA NITRIVEC - co zawiera, jak stosować i wszystko co chcielibyście o nim wiedzieć. -
Kesi - 13.10.2009
Jakieś dwa lata temu prowadziliśmy na ten temat dyskusje i badania na innym forum. Ciekawych do jakich wniosków doszliśmy zapraszam do tematu ->
http://akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=39067
Najprawdopodobniej to co sprzedają to tylko pożywka dla bakterii.
W laboratorium nic się nie wyhodowało.
RE: SERA NITRIVEC - co zawiera, jak stosować i wszystko co chcielibyście o nim wiedzieć. -
ethnix - 13.10.2009
Co tam jest tak naprawdę w środku, chyba tylko Bóg Jeden i Sera wie

Jakiś rok temu widziałem raport z badań Nirtivec gdzie wyhodowano bodajże 11 kultur bakterii. Postaram się to gdzieś znaleźć. Zdania na ten temat są podzielone, wiadomo że bakterie nityfikacyjne nie posiadają przetwalników (przynajmniej nikt nie widział opracowania naukowego, które świadczyło by inaczej). Napewno jednak Nitrivec przyśpiesza dojrzewanie zbiornika, mocno sprzyja rozwojowi bakterii, nawet jeżeli jak niektórzy twierdzą nie zawiera bakterii, a doskonałą pożywkę dla nich dzieki czemu okres zamknięcia cyklu jest krótszy. Co do przeżywalności w warunkach preparatu są przecież stworzone receptury płynów dzięki, którym tego typu bakterie mogą przetwać w opakowaniu przez długi czas bez dopływu tlenu. Nie wiem czy tak jest akurat z Nitrivec.
Na zdrowy i handlowy rozum biorąc, jeżeli producent wyraźnie pisze "zawiera szczepy bakterii", "z bakteriami czyszczącymi" to coś w tym musi być. Każda branżę obowiazują, normy, zasady i kontrole i nie można pisać na etykiecie "bułka razowa", a sprzedawać "pszenną". Być może sprawa z bakteriami nie jest prosta, a patent na to co jest w opakowaniu skomplikowany.
fCb - 07.02.2011
A jak mam pytanko, ile trzeba tego dac do akwa 60l ????
Malutki - 08.02.2011
Na opakowaniu masz wszystko napisane
fCb - 08.02.2011
no nie za bardzo mam napisane ..
katecheta22 - 08.02.2011
Na opakowaniu masz napisane proporcje na 100l jak to na każdym środku do akwa.
Myśle że jesteś na tyle kompetentny ażeby zamienić to w ułamek dziesiętny i sobie obl.
dawid-321 - 11.04.2013
Witam,
Właśnie założyłem swoje pierwsze akwarium. Ma 112l. Po jego zalaniu woda była czysta - dodawałem Tetra AquaSafe wg instrukcji. Po obsadzeniu roślinami i wykończeniu korzeniem i kamieniami dolałem wprost na gąbkę filtra Sera Nitrivec w ilości 25ml (połowa małej buteleczki - wg instrukcji). Od tego momentu woda jest bardzo mętna. Minęły już prawie 3 doby i nic się nie poprawia. Gdy patrzy się z jednego boku akwarium to nie widać filtra, który jest na drugim końcu. Boję się, że ucierpią na tym rośliny bo chyba mniej światła do nich dociera. Na opakowaniu jest napisane, że zmętnienie może się utrzymywać do 24h w zależności od czystości wody, ale przecież moja woda była uzdatniona. Co robić? Czy to normalne? Czekać? Proszę o pomoc!
dawid-321