RE: ślimaki świderki - Melanoides Tuberculata -
Kesi - 14.04.2008
W stawie na pewno tych ślimaków nie znajdziesz, one zwykle giną w temperaturze poniżej 18 stopni. W stawie to są podobne do nich błotniarki.
Poza tym ślimaki ze stawu mogą przenosić pasożyty i różne choroby.
W zoologicznych zwykle rozdają te ślimaki za darmo, choć widziałam też w niektórych po 0,50 zł od sztuki.
SULA15 - 14.04.2008
Kesi napisał(a):W stawie na pewno tych ślimaków nie znajdziesz, one zwykle giną w temperaturze poniżej 18 stopni. W stawie to są podobne do nich błotniarki.
Poza tym ślimaki ze stawu mogą przenosić pasożyty i różne choroby.
W zoologicznych zwykle rozdają te ślimaki za darmo, choć widziałam też w niektórych po 0,50 zł od sztuki.
Dzięki bo już go miałem wkładać ale tego nie zrobie
wally91 - 14.04.2008
Pokaż zdjęcie
SULA15 - 15.04.2008
Zaraz
szyma - 15.04.2008
A ja miałem takie dwa ładne zatoczki i wylądowały w kanalizacji,gdybym to prędzej wiedział.
Piczu14 - 15.04.2008
Ja mam te ślimaki w żwirku i są bardzo pożyteczne, zjadają resztki pokarmu i glony z szyb i roślin.
Ktoś wie gdzie one występują naturalnie??
RYBA123 - 28.05.2008
ja kupiłam jakiś czas temu świderki i nie wiem co się z nimi dzieje bo tylko jeden wychodzi na powierzchnię.Nie zauważyłam też żeby zanieczyszczenia z dna lub glony znikały.
wally91 - 28.05.2008
RYBA123 napisał(a):ja kupiłam jakiś czas temu świderki i nie wiem co się z nimi dzieje bo tylko jeden wychodzi na powierzchnię.Nie zauważyłam też żeby zanieczyszczenia z dna lub glony znikały.
Jeśli są małe to nie wymagaj od nich tak wiele
Mały ślimak zjada tyle że nawet nie zobaczysz kiedy i gdzie
BETTAmaniak - 13.06.2008
Cześć Koledzy Akwaryści! Melanoides Tuberculata zwany ślimakiem świderkiem jest częstym egzotycznym gościem w akwariach, gdzie łatwo się rozmnaża (do mnie przyjechały 2 a teraz mam około 50). Żywi się glonami, roślinami wodnymi i resztkami organicznymi (martwymi tkankami roślin oraz zwierząt). W akwarium czyści szyby, zjada resztki pokarmów, których inni mieszkańcy nie zjedli wcześniej i wafelkami firmy Tropical Green Algae Wafers. Można je trzymać nawet w dużej wazie, jednak jest im najlepiej w akwarium-od kilku litrów w górę. Nie da się ich hodować z rybami wszystkożernymi chętnie jedzącymi bezkręgowce, np. złote rybki, bocje i z dużymi rybami drapieżnymi lub mięsożernymi. Nie przeszkadzają narybkowi (u mnie "zalęgły" się w kotniku) i ogólnie
są niegroźne dla ryb małych. Dobry gatunek dla początkujących akwarystów do 10-litrowych akwariów z drobniczką (chyba Poecilia Agassiz). Ze względu na szybkie rozmnażanie się akwaryści uważają je czasami za szkodniki (w akwariach holenderskich), ponieważ mogą niszczyć cenne gatunki roślin wodnych, jednak w akwariach z roślinami popularnymi i szybko rosnącymi są ciekawym obiektem obserwacji. Myślę, że warto mieć mniejszy "baniaczek" specjalnie dla świderków.
Pozdrawiam
maniuch - 13.06.2008
u mnie te ślimaki jak psy sie mnożą muszę pułapkę kupić na nie.