RE: Obsada do 160l -
xpompa - 22.01.2015
tokatoka spokojnie masz własne zdanie, ja po prostu się pytam ponieważ jestem niedoświadczonym akwarystą i nie chciałbym zrobić rybkom krzywdy
tokatoka - 22.01.2015
Jesteś n-tym z kolei niedoświadczonym akwarystą i na pewno nie ostatnim któremu nie chce się zajrzeć do jakiegokolwiek tematu z obsadami gdzie takich pytań, proponowanych obsad są dziesiątki. I zawsze jest ten sam głupi styl tłumaczenia się: "jestem niedoświadczonym akwarystą" i zawsze taka osoba uważa swój problem za jedyny, niepowtarzalny i wyjątkowy. Ale za tym kryje się tak naprawdę zwykłe lenistwo. Zajrzałeś w ogóle do działu obsad? Piczu dobrze to podsumował- zacznij czytać a nie pytać o pierdoły i to w tak durny sposób. Nawet jak ktoś teraz zapyta o to jaki filtr posiadasz to co powiesz? Nie wiem jaki kupić- doradźcie mi? Tak w ciemno ktoś ma proponować obsady i wyposażenie, żeby za chwile przeczytać, że to za drogo i czekać aż pan hrabia się na coś zdecyduje bo sam nie wie jeszcze co chce? Tak właśnie na ta chwilę zapowiada się ten temat- typowy wzór lenia połączony z brakiem podstawowej wiedzy o tym czym zamierza się zajmować.
xpompa - 22.01.2015
tokatoka czytałem wiele na temat obsad ale chciałem się dowiedzieć od prawdziwych specjalistów a ty od razu wyzywasz od leni jeszczer raz się powtórzę "spokojnie"
Tole - 22.01.2015
Zawsze myślałem że parametry (jeśli już trzeba dobierać) sprzęt i aranżacje dobiera się pod ryby, kolega ma baniak wybiera ryby potem do nich sprzęt kupuje w odwrotnej kolejności i gotowe. Ale może dla tego że dla mnie liczy się życie zwierząt ewentualnie roślin a nie wygląd akwarium bo to na pewno nas różni. Sam zdobyłem akwaria takie jakie w dobrej cenie wpadły mi w rękę potem dokupiłem wydajną filtrację i sprzęt (bo żadnym prawie stworzenia nie przeszkadza a zwiększa możliwości różnorodności) wybrałem ryby rośliny i tyle ale równie dobrze mogłem wybrać ryby a dopiero pod nie resztę rzeczy nawet samo akwarium. Istotne chyba jest by zwierzątko dobrze żyło a nie to czy korzenie i skały będą ładne (oczywiście to też ale nie na pierwszym miejscu)
A tyle ile tematów x fora tyle możliwości i przeciwnych rad, musiałby chyba tydzień spędzić żeby wyjść z założenia że nadal nie wie, każdy przypadek jest inny i zrozumiałe że autor chce porozmawiać konkretnie z konkretną osobą.
I kolejna sprawa widzę 4 posty mające na celu powiedzenie nie pytaj idź czytać wystarczył by jeden reszte mogą zastąpić posty ludzi którzy mimo trudności wolą pomóc (:
xpompa - 22.01.2015
Dzięki Tole , jakie ryby byś polecał do tego litrażu
serpico23 - 22.01.2015
Zgodzę się z tym, że można najpierw myśleć o rybach ale nie zawsze. Nie zawsze ludzie mają możliwość dostosowania parametrów wody do obsady, więc bardziej rozsądnym wydaje się, aby panowało przekonanie, że to obsadę dobiera się pod wodę, a nie na odwrót. Bardziej doświadczeni akwaryści mogą sobie pozwolić na odwrotną kolejność, bo po prostu wiedzą co robią

Autorze, skoro nie masz doświadczenia z filtrami RO, kwasami, kationitami etc. i nie chcesz się w to bawić, to najpierw zbadaj wodę i do niej dostosuj obsadę
Tole - 22.01.2015
Przy żyworódkach typu gupik parametry nie mają większego znaczenia, sam mam wodę źródlaną i jedyne co wiem to to że jest lekko twarda i bez problemu egzystują mieczyki gupiki brzanki molinezje 3 gatunki pyszczaków pielęgnice zebry i żółw dlatego myślę że część ryb nie wymaga specjalnie dostosowanej wody a autorowi chyba nie zależy na nie wiadomo jak wyjątkowych rybach
Piczu14 - 22.01.2015
Ale jest mnóstwo ciekawych i spokojnych ryb oprócz żyworódek, które powinny mieć bardziej dostosowaną wodę.
Jeśli nie wiesz, jaką wodę masz w kranie, to sprawdź na stronie swoich wodociągów. To podstawa. Następnie, czy chcesz pójść w kierunku akwarium biotopowego, czy ogólnego?
tokatoka - 22.01.2015
Oczywiście nikt nic nie dodał do rzeczy które można przeczytać w dowolnym temacie dla początkujących tylko po prostu to powtarzacie. Nie wiem jaki to ma sens a autor jeszcze uważa, że nie jest leniem chociaż już dawno powinien to wiedzieć. Trzeba wiedzieć jakie akwarium i w jakim stylu chce się założyć a nie zaczynać od pytania o obsadę.
Agroman - 23.01.2015
(22.01.2015, 23:55)tokatoka napisał(a): Oczywiście nikt nic nie dodał do rzeczy które można przeczytać w dowolnym temacie dla początkujących tylko po prostu to powtarzacie.
Jak wyobrażasz sobie istnienie forum bez zadawanych pytań?