RE: Chora brzanka rekinia - pomocy? -
top2107 - 01.03.2013
(01.03.2013, 17:46)Kula_FCI napisał(a): Skusiłem się na dwie bocje siatkowe... niestety przyniosłem z nimi ospę. Zaaplikowałem odpowiednią dawkę Costaforte wyłączyłem oświetlenie, zwiększyłem ruch wody by zwiększyć natlenienie i czekam. Czy mogę coś jeszcze zrobić?
a kiedy te bocje kupiłeś ? czy też mówisz o tych, która ci już padły ?
Kula_FCI - 03.03.2013
kupiłem je 28 lutego
top2107 - 03.03.2013
(03.03.2013, 01:57)Kula_FCI napisał(a): kupiłem je 28 lutego
to można jedynie powiedzieć, że postępujesz lekkomyślnie ... i skąd twierzdenie, że były chore skoro cały czas nie masz rozwiązanej sytuacji z chorobą w swoim zbiorniku ?
Kula_FCI - 03.03.2013
Po pierwsze ta brzanka to był odosobniony przypadek, tylko ona była chora. Inne rybki nie mialy i nie mają żadnych objawów. Dzień po wpuszczeniu bocji pojawiła się ospa w dodatku tylko u nich.
top2107 - 03.03.2013
(03.03.2013, 13:18)Kula_FCI napisał(a): Po pierwsze ta brzanka to był odosobniony przypadek, tylko ona była chora. Inne rybki nie mialy i nie mają żadnych objawów. Dzień po wpuszczeniu bocji pojawiła się ospa w dodatku tylko u nich.
jeżeli w sklepie sprzedawane są chore ryby to przestań tam kupować ...
a co do ospy to sposób leczenia został dosyć dokładnie opisany w dziale choroby
Kula_FCI - 04.03.2013
Z ospą nawet mi idzie widać znaczną poprawe, tylko teraz się zastanawiam, jak to jest z tym Costafote po jakim czasie trzeba podminić wodę?
Ogólnie dzięki za odpisywanie top2107
apri cort - 04.03.2013
Mimo sporej ilości roślin, stawiam na wysokie NO3. Ktoś zauważył 8 tabletek żarcia dziennie?? Tabletki przeważnie mocno zanieczyszczają wodę, ogranicz karmienie na jakiś czas. Masz na tylnej szybie kurtynę napowietrzająca? Bo z tego, co widzę, to bąbli jest masa, ale filterek chyba jednak za słaby...
Kula_FCI - 05.03.2013
Nie mam kurtyny, tyle bąbelków generuje filtr, co sam przyznam nieco mnie zaskakuje. Jaki byś mi radził filtr?
Co do pokarmu to nie wydaje mi się by było go za dużo poświeciłem temu sporo obserwacji i wszystko co wrzucam do akwarium niemal natychmiast znika.
Kula_FCI - 11.03.2013
Z ospą jakoś mi w miarę idzie, u cześci rybek ustapiła całkowicie w tym u bocji, została jednak np u molinecji. Dziś jest 9 dzień kuracji. temperatura w akwa wynosi 29 stopni.
apri cort - 13.03.2013
Nie pomogę Ci w sprawie ospy, u mnie zniknęła po 1 dobie przetrzymywania chorej rybki w akwarium kwarantannowym w 30st. zaryzykowałam i po 2 dobie wpuściłam rybę z powrotem do ogólnego, ospa się nie pojawiła więcej. Ale wiem, że tak się robić nie powinno... Co do filtra to zawsze polecam kubeł zewnętrzny do akwariów powyżej 100l. możesz zaryzykować mini kani 120, miałam go i był cichy i wydajny. No ale miałam go w 63, w Tanganice która wymagała nadfiltracji. Nie bardzo się orientuję jak teraz wyglądają kubły do 100-150l, bo od wielu lat nie kupowałam nowego.