RE: Czy mogę wprowadzić krewetki? -
krzysztof903 - 14.10.2012
Moja interpretacja wywnioskowała inny sens
amano dzika powiadasz hmm, tu bym polemizował, dzika amano ma troche inne tryby ciała, kolorem ciała bardziej przypomina cristale, odwłok ma bardziej kanciasty, a hodowlana amano (dostepna w sklepie) ma zaokrąglony, kolor taki delikatny szary przezroczysty, ponadto dzikiej nie można wywozić legalnie z Japonii, gdyż zaczyna być gatunkiem zagrożonym.
lufa555 - 14.10.2012
Szkoda, że nie dałem " dzika "

Nie chodzi mi o wygląd, tylko o jej zachowanie. Potrafi być agresywna wobec mniejszych krewetek. O taką dzikość mi chodzi.
Pomijając to, połączenie amano i RC nie ma sensu.
a jakie do rc proponujesz, bo amanka odpada, bo "gryzie"

Może jakiś raczek?
lufa555 - 14.10.2012
Przecież napisałem w poprzednim poście
a coś poza filtrującą, bo to raczej zrozumiałe
lufa555 - 14.10.2012
Męczysz ludzi. Wujek google nie gryzie. Idę spać.
asz32 - 15.10.2012
lufa555
Właśnie dlatego pytałam o podmiany, że jest 5, zastanawiało mnie ile i czy na normalną zmienia czy mieszana z destylowaną, nieważne
Również jestem zdania, że Amano to "dzikuski" ale nie chodzi tu o to, że gryzą tylko o sposób poruszania się itp, nie są spokojne i do końca przyjazne mniejszym gatunkom krewetki, potrafią nawet wyjadać jajka RC i je zamęczać, w moim krewetkarium dopóki były z RC- te nie chciały się rozmnażać i bardziej się chowały. Amano jednak warto mieć bo bardzo dobrze czyszczą rośliny z glonów
wyderka24 - 15.10.2012
(15.10.2012, 07:36)asz32 napisał(a): lufa555
Właśnie dlatego pytałam o podmiany, że jest 5, zastanawiało mnie ile i czy na normalną zmienia czy mieszana z destylowaną, nieważne
Również jestem zdania, że Amano to "dzikuski" ale nie chodzi tu o to, że gryzą tylko o sposób poruszania się itp, nie są spokojne i do końca przyjazne mniejszym gatunkom krewetki, potrafią nawet wyjadać jajka RC i je zamęczać, w moim krewetkarium dopóki były z RC- te nie chciały się rozmnażać i bardziej się chowały. Amano jednak warto mieć bo bardzo dobrze czyszczą rośliny z glonów 
Dolewam kranówki odstanej 24 godziny z uzdatniaczem aquaplus.
krzysztof903 - 15.10.2012
po co uzdatniacz? To wymysł marketingowy, nic więcej. ja nie używam takich "wynalazków" od 8 lat i nic sie nie dzieje, nawet krewetkom

nawet nie czekam 24, od razu wlewam, mam małe ilości chloru.
wyderka24 - 15.10.2012
Jednak wolę być ostrożniejsza. Nie zaszkodzi, a może pomoże.