Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Czy mogę wprowadzić krewetki? - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Krewetki w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Temat: Czy mogę wprowadzić krewetki? (/showthread.php?tid=33944)

1 2 3

RE: Czy mogę wprowadzić krewetki? - krzysztof903 - 14.10.2012

Moja interpretacja wywnioskowała inny sens Big Grin

amano dzika powiadasz hmm, tu bym polemizował, dzika amano ma troche inne tryby ciała, kolorem ciała bardziej przypomina cristale, odwłok ma bardziej kanciasty, a hodowlana amano (dostepna w sklepie) ma zaokrąglony, kolor taki delikatny szary przezroczysty, ponadto dzikiej nie można wywozić legalnie z Japonii, gdyż zaczyna być gatunkiem zagrożonym.

RE: Czy mogę wprowadzić krewetki? - lufa555 - 14.10.2012

Szkoda, że nie dałem " dzika " Big Grin Nie chodzi mi o wygląd, tylko o jej zachowanie. Potrafi być agresywna wobec mniejszych krewetek. O taką dzikość mi chodzi.
Pomijając to, połączenie amano i RC nie ma sensu.

a jakie do rc proponujesz, bo amanka odpada, bo "gryzie" Wink Może jakiś raczek?

Przecież napisałem w poprzednim poście Big Grin

a coś poza filtrującą, bo to raczej zrozumiałe Wink

Męczysz ludzi. Wujek google nie gryzie. Idę spać.

RE: Czy mogę wprowadzić krewetki? - asz32 - 15.10.2012

lufa555
Właśnie dlatego pytałam o podmiany, że jest 5, zastanawiało mnie ile i czy na normalną zmienia czy mieszana z destylowaną, nieważne
Również jestem zdania, że Amano to "dzikuski" ale nie chodzi tu o to, że gryzą tylko o sposób poruszania się itp, nie są spokojne i do końca przyjazne mniejszym gatunkom krewetki, potrafią nawet wyjadać jajka RC i je zamęczać, w moim krewetkarium dopóki były z RC- te nie chciały się rozmnażać i bardziej się chowały. Amano jednak warto mieć bo bardzo dobrze czyszczą rośliny z glonów Smile

RE: Czy mogę wprowadzić krewetki? - wyderka24 - 15.10.2012

(15.10.2012, 07:36)asz32 napisał(a):  lufa555
Właśnie dlatego pytałam o podmiany, że jest 5, zastanawiało mnie ile i czy na normalną zmienia czy mieszana z destylowaną, nieważne
Również jestem zdania, że Amano to "dzikuski" ale nie chodzi tu o to, że gryzą tylko o sposób poruszania się itp, nie są spokojne i do końca przyjazne mniejszym gatunkom krewetki, potrafią nawet wyjadać jajka RC i je zamęczać, w moim krewetkarium dopóki były z RC- te nie chciały się rozmnażać i bardziej się chowały. Amano jednak warto mieć bo bardzo dobrze czyszczą rośliny z glonów Smile

Dolewam kranówki odstanej 24 godziny z uzdatniaczem aquaplus.

RE: Czy mogę wprowadzić krewetki? - krzysztof903 - 15.10.2012

po co uzdatniacz? To wymysł marketingowy, nic więcej. ja nie używam takich "wynalazków" od 8 lat i nic sie nie dzieje, nawet krewetkom Wink nawet nie czekam 24, od razu wlewam, mam małe ilości chloru.

RE: Czy mogę wprowadzić krewetki? - wyderka24 - 15.10.2012

Jednak wolę być ostrożniejsza. Nie zaszkodzi, a może pomoże.