Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[240l] roślinno towarzyski wg DuH-a - brzegiem rzeki - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [240l] roślinno towarzyski wg DuH-a - brzegiem rzeki (/showthread.php?tid=33823)

1 2 3 4 5

RE: [240l] roślinno towarzyski wg DuH-a - brzegiem rzeki - Greg_C - 06.10.2012

tak się przyglądam i dochodzę do wniosku że zarąbiście to wszystko wygląda, odnośnie bocznych korzeni szczególnie przy jałowym podłożu tak może się często zdarzać że rośliny będą puszczały je bokiem, nie tylko te o pochodzeniu bagiennym. Mnie się dobrze ocenia niedobory po wyglądzie warkotki białogłowej

RE: [240l] roślinno towarzyski wg DuH-a - brzegiem rzeki - DuH - 06.10.2012

Od dwóch dni podaję MACRO i widzę poprawę w kondycji roślin, glony są, ale pewnie wycofaja się jak się rośliny rozrosną, dokupię blyxe j. jeszcze raz, co do obsady. Plan jest taki.
5-7 ALTUMY
20 razborki
10 tęczanka filigranowa
10 0tosek
krewetki Amano i rc
moze 20 neon simulas lub bystrzyk amandy.

w moim 45l krewetki RC rzeczywiście zaczęły znikać i nie rozmnażały się, myślałem że to przez pielęgnice ramireza ale może faktycznie to była wina AMANO? tak czy inaczej bez amano z glonami sobie nie poradzę.

RE: [240l] roślinno towarzyski wg DuH-a - brzegiem rzeki - lufa555 - 07.10.2012

Amano to przynajmniej dla mnie bardzo ciekawa krewetka. Jej wygląd nie jest atrakcyjny dla zwykłego oglądacza ale powiem szczerze, że dobrze wyrośnięta ciężarna samica może sprawić wrażenie potwora z głębin. U mnie tak jedna wyglądała kiedy wyłoniła się z najciemniejszego miejsca w akwarium.

Co do obsady:
-Altumy pozjadają krewetki RC i będą ganiać za Amano
-ławica jednej ryby zdecydowanie zrobi większe i lepsze wrażenie niż 3 ławice

Altumy to spore ryby i wydaje mi się, że akwarium 50cm wys. jest za niskie. Powinny być hodowane w akwarium od 60cm wys.

Dobrze przemyśl obsadę bo potem w razie zmian ciężko będzie wyłowić z gęsto obrośniętego akwarium 20 małych zwinnych rybek ( wiem z autopsji Big Grin )

RE: [240l] roślinno towarzyski wg DuH-a - brzegiem rzeki - DuH - 14.10.2012

Zaplanowana obsada to:
5x - Altum
15x Rasbora Hengela - juz mam
10x Tęczanak Furcatus - juz mam
20x krewetka AMANO - juz mam
2x Pielęgniczka Ramireza
10x Otosek - mam 3szt

Mam konkretny atak glonów, między innymi przez nie dojrzały filtr oraz małą ilość roślin. Może ktoś widział coś takiego i podpowie mi co z tym zrobić.

Parametry wody:
NO3 - 10mg/l
NO2 - 1,0mg/l !
GH - >14d
KH - 7d
pH - 6,8
Cl - 0

Foto wstrętnego gloniska. jest na całym akwarium.

RE: [240l] roślinno towarzyski wg DuH-a - brzegiem rzeki - Dawid N - 14.10.2012

O ile się nie mylę to no2 powinno być ZEROWE!
Wpuść konkretne stadko otosków lub kosiarek, powinny sobie poradzić z problemem.
Z nawożenia na sam początek bym zrezygnował, nie powinno się nawozić roślin pełną parą od samego początku, tyko po jakimś miesiącu żeby rośliny zaczaiły co jest w podłożu, co z czym się je, a jak im czegoś brakuje to dopiero. Jak nie masz jeszcze ryb to zrób konkretną podmianę wody, nawet 50% i odpuść nawożeniu!!! Masz jest za duże stężenia jakiś nawozów, które sprzyjają rozwojowi glonów. Możesz jedynie zostawić CO2 i nic więcej.

Edit: Choć z drugiej strony jak glony nie wchodzą na szyby to ma to swój NATURALNY urok Wink

RE: [240l] roślinno towarzyski wg DuH-a - brzegiem rzeki - Greg_C - 14.10.2012

Odnośnie hodowli glona wszelkiej maści chyba mam spore doświadczenie.
I jeśli można poprosiłbym o większą fotkę albo zbliżenie na glony bo wyglądają jak brunatnice a pewnie nimi nie są. Wynika ze stężenia azotynów (NO2) że fazę NH3 mamy już za sobą, więc za jakiś pewnie tydzień i NO2 spadnie do bezpiecznego poziomu. Chętnie podpowiem tyle ile umiem tylko poproszę o zbliżenie na glony na fotce i co ewentualnie masz już lub mógłbyś dokupić - lampa UV, jakieś środki na glony, easy carbo, CO2 z butli, torf, szczepy bakterii nitryfikacyjnych?

Po podaniu CO2 z butli od samego pozątku rosliny miały nagłe niedobory NO3. pdałem w taki mrazie MARO. teraz nie podaje nic, ryby juz pływaja w akwa wiec podmiany wody to tylko 30l dziennie. Zmniejszyłem tez karmienie yb do 1xdziennie - głodówka. Na stanie mam: CO2 w płynie [carbo] Torumin TETRA, ALGUmin TETRA, micro, macro aquaart,

Sądzę że pierw trzeba przyspieszyć dojrzewanie akwarium -dadałbym bakterie nitryfikacyjne żeby zwiększyć ich ilość (NO2 + 0,5 O2 › NO3 *żródło wikipedia) tym samym pozwoli Ci to na doprowadzenie do niższego poziomu stężeń NO2. W sumie niedawno zalewałeś zbiornik więc posłużę się pożyczoną ilustracją:

(dot. rys. Tłumaczenie strony http://faq.thekrib.com/begin-cycling.html : Andrzej Polanski- licencja zezwala na kopiowanie treści wraz z załączoną informacją o źródle i autorze)
Linie: czerwona - NH3, żółta - NO2, zielona - NO3,
Zbiornik zalałeś 28.09 więc jakieś 2 tyg temu wg powyżeszgo rysunku jest ok i poziom stężeń w czasie dojrzewania akwarium jest przewidywalny.
Teraz odnośnie tych glonów widzę tam brunatnice co jest dla mnie dziwne bo świecisz 108 W czy coś robiłeś ze światłem jakieś zaciemnienie itd? To dość ważne bo jeśli to brunatnice CO2 z butli pójdzie w ruch światło i nawozy, zastanawia mnie ten zielony nalot na kamieniach nie wyglądają jak okrzemki ale zgaduję że mogą to być właśnie one. Potrzebowałbym potwierdzenia z Twojej strony czy dobrze widzę, fotki czasem światło potrafią przekłamać. Zobacz poprzez wujka google jakieś fotki i pokaż coś na wzór.

Świecę 10h dziennie, co2 leci 24h, 2bomble/sek. nie zaciemniałem akwa, nic nie robiłem ze światłem. ten zielony nalot na kamieniach to mogą być zielenice.
odnośnie glonów na kamieniu to zaczęły się pojawiać niedawno, na tej stronie :

Zielenice punktowe (kolonijne)
zielenice punktowe kolonijne

a to co widac i mnie męczy strasznie takie brązowo złotawo-białawo-zielonkawe
przypomina mi ten glon:
strona jak wyzej.

Oedogonium - delikatne krótkie nitki

krewetki raczej siedzą na tym zielonym a tego brązowego nic nie chce jeść, nie ma to zapachu.

Podejmę próbę wykonania lepszych fotek, teraz jest ciemno w pokoju.
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Hm jak pisałem wyżej bakterie to na już potrzebne. Zieleńce pojawiły się po zaprzestaniu nawożenia ( czyli nie od nawozów mikro ale od nagłych zmian w nawożeniu) powinieneś wg mnie wrócić do nawożenia pełnego makro pomimo że zbiornik jeszcze dojrzewa nie wiem jakie masz makro ale chodzi mi o azot, fosfor i potas doprowadzając NO3 do 10 ppm patrząc wg obsady roślinnej jaką masz to co 2 dni na wyczucie, próbowałbym też delikatnie wyciągać te glony jakimś wężykiem, masz też ten preparat algumin, i sądzę ciut za dużo świecenia może o parę godzin mniej jak się da. Spróbować zawsze możesz i obserwacja czy glony przyrastają czy stają się słabsze. Trzymam kciuki.
-------------------
p.s. gotowe zestawy makro zazwyczaj mają azot i fosfor ok 10:1 bez potasu