RE: [200L BW] grobla -
asz32 - 26.09.2012
racja
musisz czekać na dojrzenie zbiornika, ale gdy dodajesz bakterii nitryfikacyjnych (nie tych za 6zł) możesz skrócić czas oczekiwania z miesiąca do 2 tygodni i faktycznie aby nowo powstałe bakterie miały się czym żywić można sypnąć im odrobinkę np. suchego pokarmu dla ryb, ale dosłownie ociupinkę
Dawid N - 26.09.2012
Kup bakterie nitryfikacyjne i dolej do zbiornika, z pewnością to pomoże i przyśpieszy dojrzewanie. Ja jednak i tak poczekałbym 3 tygodnie aż wszystko się ustabilizuje.
A co do gałęzi to jeszcze długi czas będą one białe. U mnie po 3 miesiącach są jeszcze jasne choć siedzą w herbatce
grobel - 26.09.2012
Wszyscy piszą o tych bakteriach w starterach. Jak trochę poczytałem to nie wierzę, że te bakterie coś dają. Po pierwsze bakterie, które potrzebują natlenionej wody oraz pożywki żyją sobie miesiącami w małych zamkniętych buteleczkach. Po drugie jak działają to po wlaniu ich do zbiornika trzeba je czymś żywić czyli pokarm dla rybek, jakaś rybka na start lub (sic!) martwa rybka (to wyczytałem na innym forum akwarystycznym). Co Wy na to?
cinek1916 - 26.09.2012
Co do ich żywotności w buteleczce nigdy się nad tym nie zastanawiałem.
Możesz ich w ogóle nie wlewać (bo i tak są w wodzie) i spokojnie czekać przez około miesiąc robiąc testy aż akwarium dojrzeje.
Tak jak piszesz po wlaniu ich do zbiornika trzeba je żywić, pokarmem dla rybek, startery-rybki na start, kawałki roślin, wspomniany wcześniej mocz, coś z czego powstaną związki azotowe, którymi żywią się bakterie nitryfikacyjne.
Link, który warto zobaczyć. Oczywiście należy przymknąć oko na to, że to reklama

Wszystko staje się jaśniejsze bo obejrzeniu.
http://www.tvaqua.pl/index.php?option=com_hwdvideoshare&Itemid=61&task=viewvideo&video_id=117
apri cort - 26.09.2012
Dobra, napiszę to, chociaż pewnie mnie niektórzy ukatrupić zechcą... Ja zalałam akwa wodą, nawet wcześniej nie wypłukałam piasku. Dolałam jakoś na oko nitrobacter do zupełnie jałowego kubła, który przez miesiąc stał suchy. Bez żadnych podmian (zmierzyłam tylko NO3, było ok. 0-5) po 6 dniach wpuściłam pierwsze 2 ryby, między innymi obecnego tatusia. Po miesiącu w akwa roi się od młodych. I żadna podmiana nie była robiona, no może trochę przy odsysaniu glutów ze świeżych gałęzi.......
grobel - 27.09.2012
W akwarium założyłem czarne tło na tylnej i bocznej ścianie. Zrobiłem wywar z szyszek olchy (20 szt.). Kolor zdecydowanie za słaby. Jutro kolejny wywar i szyszki.
[attachment=19394]
[attachment=19395]
apri cort - 27.09.2012
Nie rób wywaru, tylko napar. Szyszki zalej szklanką wrzątku i niech postoją do ostygnięcia. Potem wszystko do akwa. I to dziwne, że tak słabo zabarwiło, u mnie szklanka wystarczyła na 240l. Zmniejszyłeś oświetlenie? Ja mam tylko 1x30W aqua-glo, która podbija czerwony kolor, może dlatego woda wydawała się ciemniejsza.
grobel - 27.09.2012
(27.09.2012, 18:29)apri cort napisał(a): Nie rób wywaru, tylko napar. Szyszki zalej szklanką wrzątku i niech postoją do ostygnięcia. Potem wszystko do akwa. I to dziwne, że tak słabo zabarwiło, u mnie szklanka wystarczyła na 240l. Zmniejszyłeś oświetlenie? Ja mam tylko 1x30W aqua-glo, która podbija czerwony kolor, może dlatego woda wydawała się ciemniejsza.
Ja zalałem szyszki wodą i gotowałem 10min. kolor tylko troszke się zmienił. Oświetlenie mam 1x30W zwykła świetlówka philips 865.
Chcę zapytać o dojrzewanie zbiornika. Czy istnieje jakiś naturalny sposób bez dodawania bakterii? Czy ktoś ma jeszcze inne pomysły?
Apri- Twój zbiornik na początku miał ładną herbatkę ale na ostatnich zdjęciach woda wydaje się być normalna.
apri cort - 27.09.2012
To prawda, woda zbladła, ale nie chcę teraz nic mieszać, gdy wykluł się narybek. Jak widać w takiej wodzie się dobrze czują i nie będę przedkładała własnych preferencji estetycznych nad dobro maluchów. Ale to zdjęcie z początku, na którym była tylko 1 gałąź i kilka szyszek było zrobione właśnie po dodaniu 1 kubka naparu wraz z szyszkami.
Dawid N - 29.09.2012
Naturalny sposób na pośpieszenie dojrzewania zbiornika? Haloperidol na uspokojenie dla Ciebie, trzy tygodnie dla zbiornika
Tak jak apri cort pisze, idź do zoologa lub jakiegoś znajomego i poproś by Ci wycisnęli gąbkę do słoika, ale to i tak wiele nie da. Najważniejsza jest cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość.
Co do wywaru szyszek to wwal 50szt. do słoika, zalej wrzątkiem odstaw do ostudzenia w międzyczasie mieszając, po kilku godzinach wlej do zbiornika bez szyszek. Ja tak robię wilczkowi raz na jakiś czas i jest ok. Pamiętaj abyś nie miał zbyt miękkiej wody bo może Ci pH drastycznie spaść. W trakcie dodawania wywarów raz na jakiś czas warto monitorować parametry, żeby nie przesadzić.
Ja ogólnie nie wrzucam szyszek do akwarium bo doszło do tego, że miałem całe dno w nich pełne

Kilka szyszek dla klimatu, a reszta to same wywary
U mnie wyglądało to mniej więcej tak i taki kolor wody utrzymuje od dłuższego czasu

(27.09.2012, 22:23)apri cort napisał(a): To prawda, woda zbladła, ale nie chcę teraz nic mieszać, gdy wykluł się narybek. Jak widać w takiej wodzie się dobrze czują i nie będę przedkładała własnych preferencji estetycznych nad dobro maluchów. Ale to zdjęcie z początku, na którym była tylko 1 gałąź i kilka szyszek było zrobione właśnie po dodaniu 1 kubka naparu wraz z szyszkami.
Apri cort, nie ma dla ryb nic bardziej zdrowego i naturalnego niż herbatka z szyszek

Nie sądzę by miało to mieć wpływ na maluszki.