Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
szybkorosnące rośliny na trzeci plan - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Rośliny akwariowe (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Pielęgnacja i nawożenie roślin (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Temat: szybkorosnące rośliny na trzeci plan (/showthread.php?tid=33629)

1 2 3 4

RE: szybkorosnące rośliny na trzeci plan - lufa555 - 06.09.2012

(06.09.2012, 17:12)klosek napisał(a):  Nie wiem właśnie dlaczego bo wymagająca roślinka rośnie a nurzaniec gnije

Nurzaniec po zasadzeniu może zmarnieć, ale nie ma co się tym przejmować bo odrośnie. U mnie w poprzednim akwarium zmarniał w 90% a po 3 tygodniach od zmarnienia nie mogłem nad nim zapanować. Powiem więcej, to on opanował moje akwarium.

RE: szybkorosnące rośliny na trzeci plan - Akwarystyka - 06.09.2012

Mnie nie bylo w domu przez 2 miesiace, w tym czasie moja mama zajmowala sie akwarium , gdy wrocilem mialem nurzanca o dlugosci ponad 2 i pol metra.. Niestety kosztem reszty roslin (kryptokoryna, kobomba i jakas ktorej nie znam nazwy ) . Te nic nie urosly, a wlasciwie to zmarnialy bo nurzaniec nie dopuszczal swiatla do nich ...-.-

RE: szybkorosnące rośliny na trzeci plan - klosek - 06.09.2012

(06.09.2012, 21:37)lufa555 napisał(a):  
(06.09.2012, 17:12)klosek napisał(a):  Nie wiem właśnie dlaczego bo wymagająca roślinka rośnie a nurzaniec gnije

Nurzaniec po zasadzeniu może zmarnieć, ale nie ma co się tym przejmować bo odrośnie. U mnie w poprzednim akwarium zmarniał w 90% a po 3 tygodniach od zmarnienia nie mogłem nad nim zapanować. Powiem więcej, to on opanował moje akwarium.

Wreszcie ktoś konkretnie mówi ;]
A powiedz mi te brązowe liście uciąć czy zostawić ??

RE: szybkorosnące rośliny na trzeci plan - lufa555 - 07.09.2012

Możesz je uciąć, możesz zostawić. Ja zostawiłem. Też mi brązowiał mocno. Teraz jest silnie zielony i mocny.

RE: szybkorosnące rośliny na trzeci plan - KORNEL - 07.09.2012

Jak zostawisz to zrobią się brązowe i odpadną, mogą się też rozpuścić.

RE: szybkorosnące rośliny na trzeci plan - asz32 - 07.09.2012

ja ciemne z nurzańca odcinałam, tak mi marniał, że ucinałam praktycznie przy samej nasadzie i teraz po około miesiącu zaczyna ładnie odrastać- ma ok 5cm

RE: szybkorosnące rośliny na trzeci plan - apri cort - 07.09.2012

Jak już wypuści pierwszą odnogę, to nie ma bata, zacznie szaleć. Pierwsza nie dorośnie nawet 10cm ( z prędkością 1-2cm dziennie) a już pojawi się następna.

RE: szybkorosnące rośliny na trzeci plan - asz32 - 07.09.2012

(07.09.2012, 18:39)apri cort napisał(a):  Jak już wypuści pierwszą odnogę, to nie ma bata, zacznie szaleć. Pierwsza nie dorośnie nawet 10cm ( z prędkością 1-2cm dziennie) a już pojawi się następna.
hej apri Smile u mnie nie szaleje, rośnie wolno ale nie marnieje już, czekam i czekam aż się rozszaleje Wink

RE: szybkorosnące rośliny na trzeci plan - apri cort - 07.09.2012

A u mnie szalał, oj, szalał.... I to tylko przy 2x30W na 240l... chlip..... Ale zauważyłam dziś pierwszą nową odnóżkę i to przy 1x30W HURA!

RE: szybkorosnące rośliny na trzeci plan - asiunia008 - 07.09.2012

hygrophila polysperma
egeria najas
imnophila sessiliflora
rotala indica
ceratophyllum demersum
Które z tych roślin są mało wymagające?

Nurzeniec już mam.Obok niej rośnie mi kilka małych listków,czy to też nurzaniec?