Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Oświetlenie z taśm ledowych opartych na chipie smd 5050 - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Sprzęt w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Forum: DIY (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Temat: Oświetlenie z taśm ledowych opartych na chipie smd 5050 (/showthread.php?tid=33427)

1 2 3 4 5

RE: Oświetlenie z taśm ledowych opartych na chipie smd 5050 - narybeczek - 10.10.2012

W związku z wątpliwościami typu “czy rośnie na ledach” pragnę pokazać ten zbiornik po niespełna 2 miesiącach.

W tym czasie robię (bo muszę) regularne przycinki wszyskich łodygowców ,a połowy nużanca zwyczajnie się pozbyłem ,bo był za bardzo ekspansywny .
Moim zdaniem rośnie jak na drożdżach .Rośliny i ryby mają się dobrze a krewetki zwiększyły znacznie swoją populację.Trzy samice miały jaja i dochowały się szczęśliwie potomstwa.
Miałem mały epizod z krasnalami ale chyba wygrałem. Na fotce są jeszcze ślady ich natarcia ,ale dzisiaj już są zdecydowanie w odwrocie .Światło świeci dobrze jasno i co ważne dla większości akwarystów TANIO.Po 2 miesiącach użytkowania tego typu oświetlenia ja jestem zadowolony i mogę śmiało polecić wszystkim.
Po trudnym i przyznam uciążliwym przeliczaniu (porównywałem pomiary światła lustrzanką Canona ,przeliczałem emisję świetlną opartą na luxach i lumenach w przypadku świetlówek tradycyjnych i taśmach led ) wyszło mi że światło jest porównywalne z świetlówką o mocy około 45w przy poborze o 12 wat mniejszym. Jedyną zmianą jaką wprowadziłem to zastosowanie żarówki ledowej 3 w o kącie świecenia 120stopni barwy ciepłej 3600K ,w miejsce jednego paska led. Zmianę zrobiłem w celu wymieszanie dwóch barw światła: zimnego z ciepłym

RE: Oświetlenie z taśm ledowych opartych na chipie smd 5050 - Greg_C - 10.10.2012

No tak czytałem kiedyś o tych ledach a jaki jest koszt tego oświetlenia ? Oszczędności w kW na rachunku energii oczywiste : )

RE: Oświetlenie z taśm ledowych opartych na chipie smd 5050 - krzysztof903 - 11.10.2012

też mnie ciekawi koszt, ponadto jak szukasz oszczędności, przejdź na świetlówki energooszczędne, masz to samo Wink

RE: Oświetlenie z taśm ledowych opartych na chipie smd 5050 - oskar777 - 12.10.2012

(11.10.2012, 04:47)krzysztof903 napisał(a):  też mnie ciekawi koszt, ponadto jak szukasz oszczędności, przejdź na świetlówki energooszczędne, masz to samo Wink
Jakie świetlówki energooszczędne? Dasz przykład? Masz na myśli takie coś jak w domu czyli przechodzenie ze zwykłej żarówki na świetlówkę z gwintem?

RE: Oświetlenie z taśm ledowych opartych na chipie smd 5050 - krzysztof903 - 12.10.2012

(12.10.2012, 19:50)oskar777 napisał(a):  Jakie świetlówki energooszczędne? Dasz przykład? Masz na myśli takie coś jak w domu czyli przechodzenie ze zwykłej żarówki na świetlówkę z gwintem?

Normalne świetlówki czyli żarówki energooszczędne

RE: Oświetlenie z taśm ledowych opartych na chipie smd 5050 - oskar777 - 12.10.2012

(12.10.2012, 19:55)krzysztof903 napisał(a):  
(12.10.2012, 19:50)oskar777 napisał(a):  Jakie świetlówki energooszczędne? Dasz przykład? Masz na myśli takie coś jak w domu czyli przechodzenie ze zwykłej żarówki na świetlówkę z gwintem?

Normalne świetlówki czyli żarówki energooszczędne

Tak też myślałem, że to masz na myśli. A teraz wytłumacz mi co jest za różnica pomiędzy świetlówką opartą na stateczniku elektronicznym a tym co zaprezentowałeś? Poza tym, że w wypadku świetlówki kompaktowej statecznik jest wbudowany w środek oprawki. Tak więc według Ciebie akwaryści stosujący świetlówki (czyli jakieś 99%) są od zawsze energooszczędni i cała historia o LED-ach jest niepotrzebna?

RE: Oświetlenie z taśm ledowych opartych na chipie smd 5050 - krzysztof903 - 12.10.2012

(12.10.2012, 21:15)oskar777 napisał(a):  Tak też myślałem, że to masz na myśli. A teraz wytłumacz mi co jest za różnica pomiędzy świetlówką opartą na stateczniku elektronicznym a tym co zaprezentowałeś? Poza tym, że w wypadku świetlówki kompaktowej statecznik jest wbudowany w środek oprawki. Tak więc według Ciebie akwaryści stosujący świetlówki (czyli jakieś 99%) są od zawsze energooszczędni i cała historia o LED-ach jest niepotrzebna?

tym, że świetlówka normalna (duża) więcej kosztuje, szybko siada no i sporo "wciąga" prądu w odróżnieniu od ww energooszczędnej, ponadto ledy no cóż, to dobre rozwiązanie dla "bogaczy", dla normalnego akwarysty prawie nieosiągalna rzecz ze względu na cenę za jakość światła, o prądzie to już inna sprawa.Ponadto ile faktycznie one działają (świecą) w odróżnieniu od innych zastosowań, bo teoria teorią, ale w praktyce widzę to inaczej, tak samo jak dyski HDD vs SSD, gdzie nowsza technologia pokazuje, że dyski często siadają szybciej od starszych odpowiedników.

RE: Oświetlenie z taśm ledowych opartych na chipie smd 5050 - oskar777 - 13.10.2012

No to ile prądu wciąga 24W świetlówka T5 w stosunku do 24W kompaktowej? Szkoda, że nie mam watomierza bo teraz jestem ciekaw. Pomijam już tu dostęp do określonych barw światła w świetlówkach kompaktowych.

RE: Oświetlenie z taśm ledowych opartych na chipie smd 5050 - Greg_C - 13.10.2012

No to chyba czegoś nie wiem .... 24 W na godzinę i jedna i druga ....kolor światła jest ważny ale ważniejsza jest długość fali jeśli mowa o oświetlaniu roślin, ponoć za pomocą płyty CD jakoś można to określić ( chałupniczą metodą)

RE: Oświetlenie z taśm ledowych opartych na chipie smd 5050 - krzysztof903 - 13.10.2012

nie widziałem jeszcze żarówki energooszczędnej 24w Tongue max 20w.... może juz produkują, nie wiem.
Ponadto mi starcza jedna żarówka na 1,5 roku a zwykła świetlówka T5 max mi wytrzymała 8mc koszty 2 mniejsze od świetlówki tradycyjnej no i lepiej mi rośliny o dziwo rosną na żarówkach energ. niż na T5